意見反饋
義工

香港18區媽媽會 今日: 40|主題: 153385

跳至
[屯門區] 卓爾居媽媽,妳們好嗎?

洋房

國民生產總值:57

卓爾居媽媽,妳們好嗎?

Hello,
我而家同BB一齊放暑假,她就快13個月大,妳們的BB呢?

大宅

國民生產總值:1328

Re: 卓爾居媽媽,妳們好嗎?

HELLO,

我bb 未出世呀, 而家係屋企安胎, 要11月中先見到bb呀.
早兩日係podium直落地下個safeguard 同我講話卓爾居lee 排好多人大肚呀!!!

大宅

國民生產總值:2398

Hello! 我都係住卓爾居, 我囡囡21個月大, 今年報考幼稚園K1.
我都覺得屋苑有很多懷孕中的準媽咪, 唔知有冇見過妳呢?
妳會在那間醫院生BB?

大宅

hello sophyma,

我打算在廣華生呀. 你當年又係邊度生你囡囡呀???
除左多大肚媽媽, 卓爾居都有好多bb同小朋友呀!
可能見過都唔奇!

別墅

國民生產總值:844

Ivy,
係我呀! 第一次同你係度chat, 感覺好特別

大宅

st6886,
hohooo...
係喎, 無諗過會係度見到你呢???

禁止訪問

國民生產總值:2701

大宅

Happyivy,

我2004年10月在廣華生囡囡, 懷孕時亦Keep住在廣華檢查, 當時參加了助產士小組, D姑娘好nice.

不過生BB時傷口由實習的助產士縫, 縫得唔好傷口爆咗, 要再入醫院, 用硬線再縫了5針, 之後仲要返去拆線.
希望妳唔好驚, 係我唔好彩啫.
係呢, 妳會唔會餵人奶?

大宅

sophyma,
我都想入助產士小組的,但因有個纖維瘤入唔到了... :-( 我都知佢地既助產士好好~
我會餵人奶架, 你有無呀?? 難唔難實行呀??

大宅

我有嘗試餵人奶, 但當時BB咀仔細, 張得唔夠大食唔到奶就喊, 仲因為BB咀巴張得唔夠大而弄損了. 加上開初未上奶, 護士話BB沒有小便, 要補奶粉, 之後BB用過奶樽後, 就唔肯再埋身食, 唯有用pump奶器放入奶樽餵, 每日餵一餐人奶, 其餘時間餵奶粉, 維持了一個月, 之後轉了全部時間餵奶粉.

我覺得餵人奶開始時是艱辛的, 克服到最辛苦的階段就O.K. 有家人支持就最好. 我當時捱唔到, 屋企人又唔想聽到BB係咁喊, 所以失敗咗.

大宅

係呀, 開始係唔容易的, 又要有奶又要有skill, 我都有少少擔心攪唔掂...

今日又打風了, 大家要小心呀!!! 卓爾居既podium好大風架!

大宅

happyivy,

不用担心啦, 我認識的朋友中都有成功的例子, 佢哋返咗工都仲有餵, 仲食到一歲才慢慢轉奶粉, 慳錢之餘又健康.

唔知點解卓爾居既podium一年四季都好大風, 尤其是二期近公園的area.
我諗住向嗰度夏天可以不用開冷氣, 但冬天就要關上所有窗.

伯爵府

國民生產總值:18885

我唔係住卓爾居,但就住新墟...不過成日都會同個囡去卓爾居商場行下...

複式洋房

國民生產總值:369

Hi all,

我都係住o係卓爾居, bb個多月大, 我都係廣華生, 但就入唔到助產仕小組. 因為我係順產, 所以係助產仕接生的. 廣華d助產仕真係好nice & 好 pro. :lol:

別墅

國民生產總值:688

hi all,
我又係住喺卓爾居,我住咗5年了,你地呢?你地覺得呢度好住嗎?你地有無帶小朋友落1期會所個遊戲室玩架,我有時星期六或者星期日都有帶囝囝去玩架

hi, sophyma
又喺呢度見到你喇,好開心呀

伯爵府

國民生產總值:18885

你地係咪多數去clubhouse玩架咋?

大宅

sophyma,

我都希望能成為其一成功既例子喇, thx!

係呀個podium真係大風到極, 所以成日都見到妹多公公婆婆同d 工人係度抖涼, 但有時set好個髮型, 一落到去吹吹就無左, 亂晒lu...

係呢, 一期會所有d 咩活動岩小朋友去玩架?? 適合幾大既小朋友呀??

大宅

我搬來卓爾居時囡囡8個多月大, 仲唔係好識得爬, 那時波波池已經冇晒D波波, 但仲有軟墊, 我哋帶佢落去學爬, 不用怕佢整親.

小朋友playground裏有滑梯, 袖珍厨房, 枱櫈, 玩具等設施,
不過有時下午5:00-6:00p.m有很多小朋友跑來跑去, 我怕會撞親囡囡, 所以一見人多我就走.

其實我個囡囡最鍾意在公園打韆鞦, 上次有一對肥肥哋的小兄弟在公園玩肥皂泡, 囡囡很高興地追波波, 後來我都買咗吹波波的工具同囡囡玩, 如果妳有次行過見到有人帶住個囡玩肥皂泡, 嗰個可能係我.

大宅

係le, 我住咁耐都未去過一期迥旋處個露天公園, 係咪卓爾居private 架?? 點入去架?? 有無時限架? 好似成日都見唔到有人入去, 個閘成日唔打開咁ge...

le 個公園都幾好架, 不過有時就真係好晒.

下次見到有對母女玩肥皂泡, 我會多留意下的...

子爵府

國民生產總值:14380

HI 咁多位, 我囡囡就快15個月喇

st6886,
我係會所遊戲室見過你, 唔知你記唔記得呢

happyivy,
餵母乳唔難架 我囡囡都食左13個月

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.