意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 41|主題: 127119

幫下我呀....

公爵府

國民生產總值:29175

幫下我呀....

幫下我呀, 你地會點做???

工人來了一年. 有越來越懶散的問題.

1.一直都講的黑面問題無改善.
2.女女7月頭病, 現在又病, 都係咳. 越來越瘦. 唔肯食野. 好似無乜耐心餵食
3.帶女女去看醫生. 姑娘都忍唔住話我工人慣住看書, 唔看女女
4.以前同佢講要抺的地方. 第二日會乾淨. 現在講了第三日都未做.
5.有日突擊返家, 見佢開大CD聽. 自己坐係張枱到玩填字遊戲. 好慌張咁入房.
6.有朋友來, 唔會叫人, 斟茶 (講過好多次)
7.同公公講做到好悶. 坐係廚房到玩填字遊戲都唔去抺野. (我返工中)

同agent傾過, 佢叫我出warning letter (封信都係佢draft, 叫我同工人講係我自己寫. 會fax返俾agent). 但係我擔心出了後, 佢會對女女唔好. 女女一直都好肯跟佢.

我打算同佢’詳談’, 但係15/16 出唔出warning letter. 還有一年先滿約

我好唔開心見到個女越來越瘦. 佢一直都唔係肥妹.
:-( :-( 我都知唔多唔少都係佢病, 無乜胃口. 但係工人有時食埋'立雜野'. 多多少少都俾女女食

大宅

國民生產總值:1559

Re: 幫下我呀....

我唔會出 warning letter, 費事佢對 bb 不利.

佢唔主動做野同出街時唔集中注意力及實 bb, 我會準備換人......我而家個工人就係咁, 所以快會同佢講 bye bye la

珍珠宮

國民生產總值:33595

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

炒啦! 我o地呢o的要返工o既人邊得閒同o的賤人鬥法 ar...仔女係無價寶呢o架...我寧願補番一個月俾個賤人, 個女睇幾次醫生都係番度...錢都係其次...最緊要個女健康...諗o下個女妳就會知點做

男爵府

國民生產總值:7434

是否出warning letter後一個月不滿就立即炒唔駛補番一個月人工, 咁就俾佢無改善即炒

大宅

國民生產總值:4351

gum 佢又真係太過份
佢係 " 菲姐" ?
I think you better to start to find a new one,
待新工人到 HK 后才炒她

大宅

國民生產總值:1824

veronica1210 寫道:
是否出warning letter後一個月不滿就立即炒唔駛補番一個月人工, 咁就俾佢無改善即炒

都係要賠一個月人工

伯爵府

國民生產總值:15505

本性難移 ~~> 搵定第2個, 有新工人就pang佢走啦.

人地都開到口話 "做得好悶"咯, 即係唔係錢既問題啦! 佢唔等錢用啦! 咁咪俾佢番鄉下嘆世界lor.

大宅

國民生產總值:1027

請佢番黎嘆咩!炒啦!
唔好手軟

洋房

國民生產總值:105

佢就係此住個女跟佢先咁蕉, 一定要同佢認真講你地唔接受佢嘅工作態度及黑面等, 除非佢惗住唔do, 一般都會有d改善. 我o個個bunbun都係咁, 隔一段時間要丙一次.... so far 都work, 我都冇出過warming letter.
巴斯 :wave: :wave: :wave:

大宅

國民生產總值:2989

醒目開學勳章

搵幼兒中心照顧BB.即炒個工人.一d愛心都冇,不要也罷.

大宅

國民生產總值:4187

如果佢做野唔特別叻,
但係有心機照顧囡囡既,
我都會慢慢同佢傾...
但係連囡囡唔舒服佢都唔俾心機餵佢食野,
就唔得喇....
搵定另一個啦∼∼∼

琥珀宮

國民生產總值:152868

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

veronica1210 寫道:

如果你係一個月通知就 ng 駛補, 否則就要補一個月 :-|
但我諗如果個 maid 係湊小朋友 ge,
應該無家長敢博一個月通知

公爵府

thanks all
佢係印印. 我會找定過新的

大宅

國民生產總值:3297

炒啦!
一個唔細心又蛇王嘅工人要嚟做咩呀! 你每個月要出糧比佢架! 如果個小朋友成日病其實佢要照顧佢都好慘架!因為 D小朋友一病就好痴身好鍾意 CRY. 我覺得為你個女健康著想 FIRE HER LAH

大宅

國民生產總值:1301

炒啦!

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

滿24個月都無出過警告信,佢可以用無理解僱告你,一係我建議你裝Cam錄起平日佢偷懶片段作日後證據,有日子show出黎o既影像最好,因為特衰政府要求僱主提供證據咩事炒工人!

而你個工人做到滑哂芽,你唔警告佢就會更加多試探你底線,不過我建議你捉佢傾一次,等佢有心理準備做得唔好會收警告信,咁到你出信佢簽,佢就唔會咁大反應(所講反應係走佬呀,發癲呀果D)

複式洋房

國民生產總值:326

smypig 寫道:
炒啦! 我o地呢o的要返工o既人邊得閒同o的賤人鬥法 ar...仔女係無價寶呢o架...我寧願補番一個月俾個賤人, 個女睇幾次醫生都係番度...錢都係其次...最緊要個女健康...諗o下個女妳就會知點做

yes, I will FIRED her!!!

複式洋房

國民生產總值:117

請新工人,唔好俾佢知。工人一到就補一個月+機票,送佢去機場,一個月人工唔少得。無謂佢死都唔走,去勞工處告妳。

女女係你寶貝,無謂繼續俾佢教飛。老人家睇唔到咁多。妳出warning letter ,有改善就好,唔係,做陰濕嘢整妳個女同家人仲大鑊。到完合約,如果佢有心攪妳哋仲多問題出現。

快d行動啦!保護囡囡同家人! :-x

公爵府

thanks all. 大家的意見到係叫我炒佢. 我都有咁的打算. 起碼我唔無咁提心吊膽

大宅

國民生產總值:3101

emeraldlam,

大家都係為了工人而煩惱....如果附近有全日扥兒所就好了..
現在都唔知炒定唔炒, 但15/16唔炒唔舒服

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.