母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我真係笨呀?~~

我8月中返工家下開始儲冰奶,都儲左近10包奶,但我今日先發覺我將d奶打直放,雪櫃己經細架呢,竟然唔記得打平放,搞到個冰箱上層無左4分1空間,下層又有其他食物唔用得
真係笨~~~~~~~~~~~~~
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

大宅

Re: 我真係笨呀?~~

你每包奶大約幾多安士呀?

男爵府

doryee,

方法非常便利!成冰奶後,平放像砌磚般堆起即可!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

複式洋房

doryee 寫道:
我8月中返工家下開始儲冰奶,都儲左近10包奶,但我今日先發覺我將d奶打直放,雪櫃己經細架呢,竟然唔記得打平放,搞到個冰箱上層無左4分1空間,下層又有其他食物唔用得
真係笨~~~~~~~~~~~~~

睇你講完, 發現我都係, 真係笨~~~~~~~~too.

男爵府

doryee 寫道:
真係笨~~~~~~~~~~~~~ [/quote]

但打平放又可能會LEAK OUT喎.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我一包奶5-6安到架咋,想多都無貨啦 :cry:
如果打直放我諗d奶會放到亂78糟,平放之前睇清楚個袋口閂好未囉,因為我仲有10幾個garber袋,用完就無啦
到時轉用夾就真係驚會漏呀
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

大宅

妳唔係先將d奶直放雪到變冰硬晒先架咩 之後咪可以平放砌磚囉
到時轉用夾都唔會漏架.

doryee 寫道:
我一包奶5-6安到架咋,想多都無貨啦 :cry:
如果打直放我諗d奶會放到亂78糟,平放之前睇清楚個袋口閂好未囉,因為我仲有10幾個garber袋,用完就無啦
到時轉用夾就真係驚會漏呀

大宅

咁你會轉用咩牌子o既奶袋呀? 你bb食到5-6安奶呀? 我bb唔得呀, 加上我每包都係得4安, 你逢咩時間泵奶呀?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我會轉用platex或者係avent,因為first year都幾貴
其實佢家下食4安到架咋,但到我返工我驚佢會食多d,所以咪儲多1安囉
我泵奶時間如下
7:00-8:00埋身餵一邊
8:00泵另一邊
11:00兩邊泵
17:00兩邊泵(因為我返工要周街去所以我要令自已習慣日門間唔泵奶,再過一week我連11:00都唔泵架喇)
19:00埋身餵
22:00泵奶
00:00-01:00埋身餵
3:00-4:00泵奶(如果我起到身的話)
我都係新手所以個schedule會亂d

你bb幾大呀

sweetiecoco 寫道:
咁你會轉用咩牌子o既奶袋呀? 你bb食到5-6安奶呀? 我bb唔得呀, 加上我每包都係得4安, 你逢咩時間泵奶呀?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係直放變冰但係之後個形狀唔夠平,一砌磚就跌哂呀 :-(
so平放變冰慳位d同易處理d [quote]
irenetay 寫道:
妳唔係先將d奶直放雪到變冰硬晒先架咩 之後咪可以平放砌磚囉
到時轉用夾都唔會漏架.

[

大宅

avent奶袋難買d...
我bb17號出世, 遲你bb幾日囉...
我而家多數就八點左右泵一邊, 一邊比bb食, 跟住點幾鐘我會泵多次, 但係多數都會少d, 跟住5點幾都會泵多次, 但係有時bb都唔夠食架...所以就唔泵囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁你次次都餵兩邊呀
同埋你點樣覺得bb唔夠食呀
我多數見佢食到10-20分鐘,就算佢瞓左我都當佢夠食架啦
你要唔要返工呀,有冇儲定奶呀

大宅

如果我發覺自己谷奶的話, 我就比一邊佢食囉, 但係如果摸落去都無咩o既, 就食兩邊囉...因為有時佢食左十五分鐘就睏左, 到我一放佢落床, 佢就醒, 醒左就要食過...好似食極都唔飽咁囉, 我要返工架, 已經開始儲奶...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實無谷奶都唔代表無奶架
我開頭都好似你咁諗,但有一日無谷奶情況下我都泵到4安奶,所以我之後好放心佢唔會唔飽~~~
我個b同你個b咪一樣又係一放落床就醒,佢由出世到家下都唔知加埋有無3個鐘係bb床到呀
我諗你個b唔係餓係慣左食住奶瞓
咁你家下儲左幾多奶呀

大宅

我而家無你儲左咁多呀, 都係幾包奶, 有時就儲左d兩安, 或者三安o既一包, 方便補奶囉...而家我bb識扭計..要人陪...唉

子爵府

好媽媽勳章

是否需要另外買個小型雪櫃放 奶

男爵府

由 bbpooh 於 2006-08-03 13:35:49

但打平放又可能會LEAK OUT喎.
--------------------------------------------------------

成冰奶後,才打平放堆起便 no problem!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊