論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

工人成日話做完家務, 和bb玩.

我個工人成日話做完家務, 成個下午有時間和bb玩, 又成日抱住bb, 但我知道有d家務都無做到. 你地有無咁o既工人呀?

伯爵府

Re: 工人成日話做完家務, 和bb玩.

邊d無做就同佢編番o係work schedule度, 唔係日日佢都以為做好晒, 妳又唔happy, 大家收收埋埋盞關係唔好.

大宅

佢係咪唔知邊 d 要做, 邊 d 可以唔洗做呀, 你同佢講多一次啦. 如果佢做好晒 d 野, 而又真係真心錫 bb 同 bb 玩, 我會 accept.

大宅

mylulu007 寫道:
邊d無做就同佢編番o係work schedule度, 唔係日日佢都以為做好晒, 妳又唔happy, 大家收收埋埋盞關係唔好.

AGREE!
首先自已由頭check到腳有乜未做,再平靜的同佢講:「嘩!咁快手可以做哂!噫?咁呢度抹左未呀?呢邊仲有好多塵喎,而家同我做番!下次記得抹啦!」
你咁同佢講又唔算鬧佢,比足面佢!
又可以話佢知太太會check你ga!做得唔ok實會有人知!
下次就唔敢。

大宅

yeemelody,

我位印姐同你個工人完全一樣,上個月我終於頂佢唔順,寫

珍珠宮

邊D工作未完成,咪等晚上bb訓覺,叫佢做, 要佢知道今日的工作要今天完成,否則攪到遲訓係佢的事.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢day one 來已有比schedule 佢啦. 今天我再叫佢熟讀一次lor. 本來我有table 比佢tick 邊d做左, 但我無叫佢用呀, 因作用不, 不如自己check 好過

另我後來有將照顧bb 的rules 比佢, 我今天叫佢拿出來, 佢話留左係以前間屋(因我已搬屋). 其實一定唔會, 因係以前間屋佢無櫃, 佢睡間房我已清哂所有物件先搬屋.

早2天仲攪野, 無端端call 我阿媽想話比佢知bb好得意, 當正我阿媽係friend.

總之我覺得佢用bb得意做excuse, 唔想做咁多啦.

不過又咁講, 暫時工人都鍚bb.

[quote]
YYB 寫道:
yeemelody,

我位印姐同你個工人完全一樣,上個月我終於頂佢唔順,寫

侯爵府

如果佢真係陪bb玩, 我又吾覺得有問題law, 起碼你bb吾駛岸居居自己一個係樹玩

我成日覺得 & 問自己, 請工人返黎係為乜, 如果係為左湊bb, 當然以bb為主, 家務, 未等你返屋企/sat先做law

如果間屋吾係千幾2千呎既, 一個week大清一次, 我諗都ok啦, 平時都係拖下地, 洗下衫, 吸下塵, 湯下衫者

大宅

they all want to carry the baby and do less thing, all are excuse, everyday when we wake up, my ex-maid will start carry my bb even when he is sleeping, sit on sofa, pretending feeding milk for 1 hour/watching TV/listen walkman/call her mobile....so terminate her after 4 months.

首頁

尾頁

跳至