婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 癌症 沒完沒了

52806,

I want the soup and the doctor's information too.

Thanks!

複式洋房

我都好相信癌症的確係沒完沒了......
我未來99係3 月的時候發現自己有腸癌, 由發現至切除只係1個禮拜的事.....因為我地係私家做, 如果政府要排到今年年尾先有得照腸........
佢做完手術後由私家醫生轉介去政府,快好多.
佢切左18cm的大腸, 做完手術住左2個星期醫院, 之後再大概2 個星期度就排到QE的腫瘤科.
但係o係要做化療的時候, 發現d癌細胞散開左, 去到肺, 肝, 同埋骨, 我地好擔心 :-( 但又無野可以做到...........
佢而家仲試緊邊隻化療藥好, 所有其他佢食開的藥都要停, 咁我地就同佢去睇針灸+氣功.
因為佢食完d化療藥會好累, 佢話做完針灸, 自己又練下氣功, 個人會精神d, 都可以落街行下買下野......
好似都唔錯 :lol: 我地稍為安心d :lol:

別墅

你地試睇下関於立石和博士的糙米茶. 偶然發現有関資料, 我前年試下介紹比我最好的朋友 (當時佢鼻咽癌二度複發), 佢吾肯試, 到第三次複發, 佢訂左返家, 但因當時情況好差+有抑制及自殺傾向, 訂左又吾食. 佢响舊年7月走左.

我上星期先睇到報紙周潤發外父早年腸癌末期, E生都叫佢地有心理準備時, 古天樂親自到坊及要求佢地試下蔬菜湯+糙米茶. 結果外父好番, 好似已經好幾年. 周潤發太太撰文多謝古天樂救父之恩.

所以如果你地家人情況真係好差, 不妨試試.

http://www.healthcreative.com/how%20to%20drink.htm
I love my Hin B and Chih B

別墅

Sorry, 好似坊間有好多関于立石和博士的 "蔬菜湯,糙米茶" 的吾同板本, 你地自己試下searching.

洋房

52806,

請pm中醫及湯水食療給我,可以嗎?

男爵府

[quote]
KwanLui 寫道:
Sorry, 好似坊間有好多

複式洋房

我都好想知有邊度有得買......

別墅

之前睇過立石和的書, 因為佢係幫人, 所以冇將佢的發明做註冊. 故坊間有好多所謂"立石和正宗出品" , 我睇過本書亦教人点自已煲, 成本一d都吾貴.

但老實touchwood講吾係自己或家人有事吾会深入考究.

我過身的好朋友係訂"好似現成湯包"禁.佢應响以下web-site訂, $$你地打去ask

你地試下响yahoo searching 關于"立石和", 睇下有冇資料.

http://www.vegetable-soup.com/main.html

複式洋房

Japenese, cwp & goodhealth,

湯水食療及中醫資料巳經pm咗比你哋。

我唔可以話個中醫一定有效,不過今次媽咪肺癌返發,係個中醫叫我媽咪快d返東區醫院照肺,佢話仲有癌細胞。醫院報告証實上次做手術個位再發現癌細胞,好彩無擴散。

中醫開嘅係藥粉同藥丸,唔駛日日煲藥。不過佢一個星期有幾日要返大陸講學。

Japenese 寫道:
52806cm,

可pm湯水食療及中醫資料嗎?
你媽媽吃中藥後有效嗎?

複式洋房

其實份湯水食療可以帖出黎比大家,以下資料由黎X成中醫師提供(電話:25035738),我諗唔算買廣告!!!

癌症患者的湯水

癌症患者大多數體質偏熱,所以飲食宜清潤,忌溫噪。湯水也一樣。以下介紹一些合適的湯水。

一. 羅漢果,白菜,白菜乾煲豬骨。
二. 西洋菜,蜜棗煲雞。
三. 花旗參,雪耳蜜棗煲雞。
四. 霸王花, 蜜棗煲瘦肉。
五. 粉葛,赤小豆煲鯪魚。
六. 青蘿蔔,紅蘿蔔,蜜棗煲豬展。
七. 唐葛菜煲生魚。
八. 沙參,玉竹,生地,無花果煲瘦肉。
九. 綠豆煲白鴿。
十. 冬瓜,生薏米煲瘦肉。
十一. 土茯苓煲龜。
十二. 節瓜,蜜棗煲元貝。
十三. 木瓜,雪耳煲瘦肉。
十四. 椰子,蜜棗煲鷓鴣。
十五. 竹蔗,馬蹄煲水魚,瘦肉。
十六. 冬瓜煲大魚尾。
十七. 冬菇,蜜棗,瘦肉煲雞。
十八. 紫菜,冬瓜粒,瘦肉絲滾湯。
十九. 海藻,昆布,大生地煲瘦肉。
二十. 老黃瓜, 蜜棗煲瘦肉。
二十一. 苦瓜,黃豆煲排骨。

用量:以一人一天計算,羅漢果:半個至一個,花旗參:三錢至一兩,赤小豆:一兩至二兩,沙參、玉竹、生地:三錢至五錢,生薏米:一兩至二兩,土茯苓:(新鮮)四兩至半斤、(乾)三錢至五錢。

其餘的用料視個人口味而定,以可口為適量。煲的時間:除紫菜,冬瓜粒,瘦肉絲滾燙,水滾後十五分鐘即可飲用,其餘湯水以水滾後煲兩小時左右較適合。以上湯水可交替選用。

說明:雞,鯪魚,白鴿稍偏溫躁,但配料均為涼性食物,所以煲出的湯整體而言仍是屬清潤的湯水,無需顧忌。

男爵府

52806cm,

唔該晒,如果有朋友想睇,係未電話約?駛唔駛等好耐?
有冇地址?

複式洋房

japenese,

係,佢要電話預約診症,因為有時唔係香港。
應診時間9am-8pm,星期五,六,日,一應診;星期二,三,四停診。
地址:美孚新村蘭秀道4號12樓B室

唔記得講,癌症病人一定要食得好清淡,所有食物最好以蒸,燉,烚等,勿吃炸,煎等熱氣食物。

大宅

52806cm,
家母02年發現第1期肺癌,手術切除。以為從此遠離癌症,誰知05年11月照CT -SCAN發現返發,已是第4期,兩邊肺都有。她已77,不想接受化療,以少痛苦為前提,現看港大一中醫教授。
現在病情穩定,沒有肺癌病徵,只是抵抗力較差,容易傷風感冒,有時腸胃不適。
但她覺得每日煲藥很煩。你可以PM我那中醫的全名,及介紹他的'來頭'嗎?
感激不盡!

男爵府

falafala 寫道:
52806cm,
家母02年發現第1期肺癌,手術切除。以為從此遠離癌症,誰知05年11月照CT -SCAN發現返發,已是第4期,兩邊肺都有。她已77,不想接受化療,以少痛苦為前提,現看港大一中醫教授。
現在病情穩定,沒有肺癌病徵,只是抵抗力較差,容易傷風感冒,有時腸胃不適。
但她覺得每日煲藥很煩。你可以PM我那中醫的全名,及介紹他的'來頭'嗎?
感激不盡!

或者都可以試試
click here神奇五行蔬菜湯與糙米茶

複式洋房

DENA (美國)

症狀:癌症

1998年11月,我被醫生斷定為肺癌,之後醫生們開始為我作一連串的化療及放射線照射。他們以最高可能的劑量為我治療,90天後一切的副作用如嘔吐、虛弱、掉頭髮及體重急速下降我都忍受了。我最後一次的化療和放射線治療是在1999年2月。

在同年的3月25日醫生為我做切除手術,他將我的右肺切除了1/3還有3部位於肋骨處。手術非常成功,醫生也認為他將我的腫瘤全部切除了。

為了安全起見,手術之後我又做了12個星期的化療,在這之後,我變得非常非常的虛弱。我只能整天躺在床上睡覺,我的頭髮全掉光了,指甲和牙齒變的很碎弱,我開始變得沒有味口,體重直線下滑到88磅,大約40公斤。

即使我如此的虛弱,我仍然心存希望,在這所有治療結束後,身體可以漸漸康後。但事實並非如此,在那年的8月我發現左腋下有一凸起物,在醫生的幫助下,成功動手術切除了這個腫瘤,可是就在同時切片檢驗中發現我得了惡性的淋巴腫瘤,己佈滿全身到達第四期無法醫治。

醫生告訴我活不過六個月,想做什麼就去做吧,不久的將來你只會更虛弱,就在這個時候(10月的第一個星期),我兒子開始讓我服用每日6顆Transfer Factor+6顆Transfer Factor Plus,即使在一個月後我覺得身體確實強壯許多,但是我自己仍然認定Transfer Factor對我不會有什麼太大的幫助。在2000年2月時,我覺得自己真的又比之前有體力了,體重也增加7磅,約3.18公斤。

我持續服用6顆Transfer Factor+6顆Transfer Factor Plus到2000年5月,我增加了26磅,約11.8公斤,而且我覺得我又回復到2年前的健康。

二星期前,我去見了我的醫生,他很驚訝我還活著,甚至當著我的面說你能活著是奇蹟。而且他再次為我作切片檢查,結果告訴我我已遠離癌症了。

Click here

複式洋房

all sisters,

before you take any medicine, remember to ask your doctor's advice first

mind those lies which exagerrating the effect of a medicine

複式洋房

before you take any medicine, remember to ask your doctor's advice first

Exactly!

Click: 關乎健康的東西,應該偏重專業報告和諮詢醫生......

大宅

thank you for your advice!i know many ones are thoughtful and really want to help those who are suffering,and some just want to earn money from them.i'll be very careful in dealing with all those advertisements which are pretending to be news and messages.

複式洋房

Some sales may send you lot of proof in persuading you to take an medicine. But when you read the proof from internet, please make sure you know the source of the article. And also mind those who is so-called doctors or recovered patients.

Getting advice from your own doctor who is registered in Hong Kong is the best!

複式洋房

Sceptical attitude is good regarding all the medicine and supplement. But not if one haven't do any study and research.

Some moms in BK went to the medical conference on 12 & 13 Aug. and told me famous doctors there highly recommend Transfer Factor.

I just spread something good which I believe myself. If anyone can convince me that this is not good at all, I will definitely go to their side.

By the way, seek advice from GOOD doctor who are registered in Hong Kong.

首頁

尾頁

跳至