想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

有關自然流產一問

請多多指教,我係新加入會員....

一開始呢個topic, 不要見怪....

想請問:
(1) 自然流產惡露通常幾時完全乾淨?
(2) 有冇其他媽咪第二次流產之後,第三次成功懷孕至生完bb.需注意什麽??

我就不幸中兩次流產,第一次流產就做手術,第二次自然流產,第一次流產乜都唔識,無做過小月子,現在想做好呢個小月子時期,有d唔係好識得做,希望教我點樣做??期待下次唔好再有呢件事發生....所以有d擔心因為失敗過了兩次,所以怕第三次同樣發生係我身上.有冇媽咪親身經歷,給我一點意見,謝謝!!!

侯爵府

Re: 有關自然流產一問

我自己說小x過一次, 做手術. 血只是流了 9天就停了, 4星期後再來經.

亦有聽說過有姊妹小x兩次, 現又又懷孕了 15個星期了. 她有去看中醫的習慣, 你也可以去看一看中醫調理一下身子再去迎接下一個小生命.

複式洋房

hiwing,

我也曾小x過2次, 已看中醫4個多月,身體好咗, 個中醫話我而家可以再試. 如果你擔心身體, 可去看可靠的中醫補補,會有用的.

祝好快有健康寶寶^_^

民房

tomatoma & jjwmkk,

謝謝你們, 其實我正想揾中醫,只不過唔識揾邊個?比較好?
你地可以介紹俾我嗎?

我會等惡露乾淨後,會安排睇中醫,只係覺得現在做好小月子先, 不過呢個小月子就真係唔識點入手,食d乜,怎樣補?

複式洋房

hiwing,

我睇緊港大中醫院的醫師, pls check pm for info.

小x後我沖咗12日薑水涼, 仲食薑飯. 之後飲花膠,雞湯, 鹿茸及飽魚等, 亦有飲燸米酒, 而家淨飲中藥, 不過如果想進補最好問吓中醫睇你啱食啲mug, 因為太補如果體質唔啱可能會有反效果.

複式洋房

港大中醫院電話: Admiralty: 2143 6871
tsim sha tsui: 2376 6732

我睇開楊順坤, 但好多bk sisters 話蘇晶好.

民房

tomatoma,

謝謝你呀!!!收唔到pm,不過我會打電話問問.

小月子完全明白.
借問聲係薑水涼係咪而家開始冲,因為我現在惡露只得第5日.

另外中醫需唔需要預約,有冇得煲埋藥,價錢方面約多少???
唔好意思,實在太不清楚.

thanks~~

複式洋房

hiwing,

sorry, 個message 就係, 我出錯咗>_<
我由第一日已經開始沖同洗頭,因為沖咗個身會暖啲,唔怕感冒 - 我阿媽教的^_^

港大的中醫要先打電話預約的,冇得煲藥,但可以用藥粉,診金每次150, 藥每劑约60-80.

複式洋房

hiwing
我剛剛小產完,而家都好似坐月咁.
我日日都煲薑水洗手,但都冇日日沖涼同洗頭,如要沖涼同洗頭時,要另外煲多d薑水,此外,如果唔沖涼,我都用開稀的滴露清潔一下下體.
至於食物方面,我煲了薑醋及煮了鷄露飲,過了一個月後,我會飲下鷄精,因為貪佢方便.
總之,萬事都係要養好身體先,多多保重!

民房

tomatoma & mmama,

謝謝你們回應,我諗我應該知道點做.
最重要我一定要做好坐月子.
當然要健康為重.

謝~~感激.

別墅

2019勳章

各位好,

見到呢個topic都好想同大家分享一下.
我係4月27日既時后都自然流產咗,
但經期响三個月后先嚟(7月25日)
唔佑算唔算正常.

不过本人好難先至會有bb, 所以都唔係好相信呢個事實.
其實我已經有一個六歲大既女兒, 想生多個陪吓佢.
如果你哋想調理身體, 不如試下睇針灸呀.
我兩年都冇避孕但一直都冇bingo. 后來睇咗佢一個月針灸就馬上bingo. 因為太早! 自己又唔知道, 所以咁就冇咗.
如果你哋有興趣, 可以一試. 佢首要都會幫你調理好身體先.
資料如下:
香港中華中醫院
電話:2366-3605 / 2367 9867
一定要打電話去預約, 因為實在太多人.
希望真係可以幫到d有需要既人啦.

民房

mamma,
我煲了薑醋, 但又唔清楚幾時開始食,
係咪等惡露走哂才開始食,還是依家已經可以食,現在剛剛仲有少許,所以現在食得嗎????
mmama 寫道:
hiwing
我剛剛小產完,而家都好似坐月咁.
我日日都煲薑水洗手,但都冇日日沖涼同洗頭,如要沖涼同洗頭時,要另外煲多d薑水,此外,如果唔沖涼,我都用開稀的滴露清潔一下下體.
至於食物方面,我煲了薑醋及煮了鷄露飲,過了一個月後,我會飲下鷄精,因為貪佢方便.
總之,萬事都係要養好身體先,多多保重!

別墅

2019勳章

老人家話過咗十二朝就可以食o架啦.
請小心調理身體.

複式洋房

hiwing

Sorry呀,我呢幾日冇上呢個Topic,所以唔知你問我野.
我係等d惡露走哂才開始食薑醋,但可能太補,我受唔住,所以臉上出豆豆,但我都照食,反而鷄湯只飲了兩次咁大把.咁你呢幾日點呀,身體好番d未呀?

複式洋房

薑水要煲幾耐ga,我前幾日都無用,只係沖d好熱既水咋,唔知會唔會有問題呢!

複式洋房

其實我都無用過薑水沖涼架,
之不過我有睇中醫,
佢一直睇緊我身體既情況,
係啦~
我今日係小產後第3日,
有時仲有少少血塊仔,
唔知其他人是否也一樣呢?

賞 賜 的 是 耶 和 華 . 收 取 的 也 是 耶 和 華 。 耶 和 華 的 名 是 應 當 稱 頌 的 。  約 伯 記 1:21  

複式洋房

我今日第7日,有好輕微血

民房

mmama,
多謝你關心,身體好了好多,我在剛剛第11日惡露走埋,第12日就開始食薑唶,好好咪,而家15日就出了暗倉呀,好鬼痛,已經開始接受中醫調理,都ok.
你呢???你身體又怎樣??ok嗎??

民房

lettie625,
我係自然流產,又好似無咩血塊.d惡露就好少.不過都要第11日先真正正走哂.

睇中醫都好好,最重要都係調理下啦~~~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題