懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好驚呀!

各位媽咪好,我係新加入的,請問有無曾經係懷孕初期(6 weeks)患上感冒的媽媽?我睇咗3次醫生架啦,傷風同勁咳,好驚影響到肚入面個bb啊!感冒菌會唔會影響到BB架?真係好驚啊!
:-(

大宅

Re: 好驚呀!

你不如轉下醫生啦, 同埋飲下康鈣c, 休息多d....

你唔好咁擔心, 唔係會影響到bb架..

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

runningcat ,

唔洗驚驚, 我大肚時都試過感冒, 只要睇e生時記得話
俾e生知你大緊肚, 定時食藥, 飲多d暖水, 自己要休息多d,
d病菌自然走架喇!!relax!!

大宅

我剛有兩個月果陣耳水不平衡同埋咳得好勁,一個禮拜睇咗三次醫生,因為咳到連背脊都痛埋,所以食咗成個禮拜藥.
四個月果陣又是重感冒,聽人講感冒藥對bb最有影響所以堅持唔睇醫生唔食藥,勁飲水同埋瞓多d,最終都要成十日先好返.

大宅

runningcat,

don't worry, i am now 28+ weeks already but i got over 5 times flu, my bb still very healthy.....

runningcat 寫道:
各位媽咪好,我係新加入的,請問有無曾經係懷孕初期(6 weeks)患上感冒的媽媽?我睇咗3次醫生架啦,傷風同勁咳,好驚影響到肚入面個bb啊!感冒菌會唔會影響到BB架?真係好驚啊!
:-(

大宅

我岩岩有左果時個個月都病,到4~5個月先至好d~我真係頂唔順就去睇我睇開果個醫生~因為我驚唔睇對bb影響仲大...
so far我個仔而家好健康^^
其實醫生知道你有bb,開藥會就住黎,唔洗擔心咁多

複式洋房

好多謝各位的分享, 我放心少少啦...我睇醫生時問佢D菌同感冒藥會唔會影響到bb, 佢話D菌唔多唔少已經影響緊bb, 叫我產檢時要話返俾婦產科醫生知,叫佢跟進睇下有無事,因為今次係我嘅第一胎,又唔知其他媽媽會唔會好似我gum病gum耐,所以真係好擔心...

首頁

尾頁

跳至