婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

14週小產

我bb在14週時小產(5月10日), 原因未明, 但醫院發現我有乙型鏈球菌, 但未必是直接原因引至小產, 但最後有關bb死亡的的報告要在8月22日才有, 到時再說. 可能我本身體質唔好, 兼在懷孕初期經常嘔吐, 沒有食慾, 有時連飲水都嘔, 所以bb根本沒法吸收營養, 所以我為免下次懷孕時再有此情況發生, 在由5月中旬已找中醫調理, 為了確保身體已康復, 於7月21日再找西醫作體檢并做了抺片測試, 子宮及卵巢正常, 但做乳房檢查時, 在醫生擠壓下發現仍有乳汁流出, 因此要我停上服食一切中西藥, 并於兩個後再作乳房激素測試, 才決定是否可以懷孕. 現在我很擔心, 是否因為我於小產後進補太多, 有些中藥成份或補湯刺激乳線, 所以才會這樣?

大宅

2019勳章

Re: 14週小產

中醫說小產像坐月一樣,都要補補, 不要太憂,心情好才會有健康的孩子

男爵府

LIZF

小心身體, 慢慢調理, 不要心急~

禁止訪問

洋房

其實我小產至今已經過了兩個月, 但西醫話我乳房仍分泌乳汁, 要我停晒所有中西藥至少兩個月, 然後再做激素測試, 先可以考慮再要bb. 我好擔心唔知有什麼問題??

禁止訪問

民房

一個月前我都流產,
你好好休息先啦,
等身體好返先再諗,
身體要緊!!

ps.我想問大概要幾先會再有m come?

首頁

尾頁

跳至