自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BB去旅行的食水問題

我8月尾將會帶1歲半囡囡去韓國玩,曾聽有嗎咪教過帶BB去旅行,要防止孩子水土不服,最好自備食水,但我有以下問題:

1.帶幾多先夠?是否幾日都要飲自己帶的水呢?包括開奶?
2.要帶生水定熟水去呢?
3.用乜裝水好呢?
4.去當地買蒸溜水OK嗎?

因為第一次帶BB出門,乜都唔識。麻煩有經驗媽咪分享指教,謝謝!

子爵府

Re: BB去旅行的食水問題

我囡囡歲半時又係跟我地去旅行, 我都有帶水去.
我個時去一個星期singapore, 帶了兩樽gerber果汁(大支)咁多既水去, 梗係熟水啦. 第一日去到就溝少少個度的水先比佢飲, 第二日就溝多DD, 如此類推, 等佢腸胃慢慢適應, 去到尾聲就己經不用再溝了(自己拿去的水都溝完了). 你去korea都算係乾淨地方, 唔駛太擔心既. 買蒸溜水都ok架, 不過我唔會用來開奶囉, 只係當平時飲水咁都可以.
I support autism acceptance!

大宅

上年我地帶個女去日本就帶Watsonse水750ml帶了5枝,正如Jolly講溝比小朋友飲等佢適應,差唔多用完先買當地蒸餾水溝,我個小朋友之前之後都無事.....

大宅

上個月帶個囡去沙巴, 5 days, 我帶咗支屈臣氏最大果隻 size 去, 我用佢嚟開奶, 冇溝當地水.... 好在我帶定去, 係當地搵唔到蒸餾水, 佢哋得礦泉水, 但 bb 唔飲得礦泉水.... 好在 arm arm 夠 bb 咁多日飲, 如果唔係, 唯有飲當地食水.... 你最好都 check check 當地有冇蒸餾水賣....

該用戶已被刪除

大宅

我3月時同左囡囡去左canada3個星期, 我帶左二支香港的食水,(自己煲好的凍開水), size 係2.5公升的可樂樽, 我用來溝當地的水, 來比囡囡飲 & 開奶, 佢飲左一個星期就可以飲當地水喇~~仲有BB出門, 去到當地最好買d豆腐花比佢食..等佢個肚仔習慣下..清清腸胃, 小朋友好容易水肚不服, 不過我個時touchwood, 囡囡冇水肚不服的情況

男爵府

me too~
Jolly 寫道:
我囡囡歲半時又係跟我地去旅行, 我都有帶水去.
我個時去一個星期singapore, 帶了兩樽gerber果汁(大支)咁多既水去, 梗係熟水啦. 第一日去到就溝少少個度的水先比佢飲, 第二日就溝多DD, 如此類推, 等佢腸胃慢慢適應, 去到尾聲就己經不用再溝了(自己拿去的水都溝完了). 你去korea都算係乾淨地方, 唔駛太擔心既. 買蒸溜水都ok架, 不過我唔會用來開奶囉, 只係當平時飲水咁都可以.
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

大宅

我女女歲半時,我帶過佢出門玩了三天,我記得當地天氣很冷,只有幾度,我帶了很多bb物品;水方面,我是:-

1. 帶夠佢開奶同日常飲用,唔夠就慢慢溝;
2. 凍滾水;
3. 我用好大個既膠樽再加另外所帶既每一個奶樽都係盛滿凍滾水;
4. 你信唔信當地既衛生呢?

帶小朋友出門,謹慎d好!

別墅

我帶囡囡去旅行時(大約兩歲)帶水去,
但比朋友話洗乜帶咁多野,
太緊張~
去旅行飲用當地水就得唔洗帶水喎,
但我到現在都堅持帶水,
避免水肚不服~

大宅

同意呀,如果因為避免麻煩而唔帶,bb病了就大件事啦!

民房

月尾我帶個女去澳門,我都打算要帶水去,因為我有朋友澳門教書,佢話澳門經常有鹹潮,澳門人都係飲蒸餾水,唔會飲自來水,各位媽咪要留意啦!

禁止訪問

民房

但礦泉水唔可以用來開奶喎!

男爵府

減齡達人勳章

Why? Do I need to take water as my girl is 3 years old?
好孩子 寫道:
但礦泉水唔可以用來開奶喎!

民房

礦泉水有礦物成份, 唔可以來開奶ar! 蒸餾水就ok.

洋房

通常在當地買蒸餾水.

子爵府

好媽媽勳章

我果時帶了3 支 1.5公升水去旅行 for 開奶.

大宅

畀面勳章

我個仔11個月時去沙巴我帶咗6支大(屈人寺)水去.

summa

大宅

出世至今去了 2 次 Japan
1 次 Beijing
冇自備水, 冇事发生過
( now 2.8 yrs old )

首頁

尾頁

跳至