母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 世界衛生組織最新編訂的兒童生長標準

ppccyy2001 和 sammiemie,

因為我很忙, 看不到你倆的提問. 很抱歉!

至今已差不多一年了, 不知尚要幫助嗎?
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 世界衛生組織最新編訂的兒童生長標準

一直好想做一幅圖, 顯示如何閱取資料的.

今天終於用了一小時完成了, 希望可以幫到有需要的父母. (如未在版面上看得全圖, 請另存圖片查看.)

我是就著sammiemie的bb資料舉例, 因為不知性別, 所以我假設是bb女.

希望稍後有多些時間時, 再將圖表上的英文加註中文, 可以方便更多父母.

大家記著, 這個生長標準是參考而已. 過往, 自己參考健康院的一本, 都是重視於有見兒子有增長, 管他是多少, 也是欣喜. 只要是自己悉力以赴地育養他, 和留意他的健康發展, 就心安理得, 不給自己壓力, 尤其是母乳媽媽, 更加要心境愉悅, 母乳的質和量才是處於最理想的狀態.

大家加油!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想問

原文章由 Glad 於 07-5-21 14:08 發表
一直好想做一幅圖, 顯示如何閱取資料的.

今天終於用了一小時完成了, 希望可以幫到有需要的父母. (如未在版面上看得全圖, 請另存圖片查看.)

我是就著sammiemie的bb資料舉例, 因為不知性別, 所以我假設是bb女.

希望 ...

若果超過最高果条綫又即系咩意思啊?果d百份之幾又系點計的啊?請指教,THS

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想問戒夜奶既方法???

各位媽咪,請問你地有無D咩好既戒夜奶方法啊?請分享下啦!THX

禁止發言

世界衛生組織最新編訂的兒童生長標準

別墅

為甚麼會有兩個standard? 母乳bb的發展不一樣嗎?
我bb有補formula milk, 咁應該點計呢?
anyway, 我只是好奇問下, 其實我都不太擔心她的情況, 因為眼見她每天都有一點點成長呢~!

別墅

個女身高同體重都係15th,
即係第二條線上少少,
我想問哩個係國際,
咁香港應該係邊條線呀,
你地d小朋友而家又係邊條線上?

別墅

原帖由 jackie_lau2000 於 06-9-20 13:28 發表
Glad,

真的感謝你...我囡囡由細碼去到中碼了... 我一直都有同我的朋友講, 我囡囡細粒係因為現在的標準不是參照飲人奶而訂出的..我話如果你bb係大碼的話, 即係過重了, 雖要減肥, 但因我太過直接了..所以好 ...

緊係啦,而家d B一出世就7-8磅,
邊會有人信你吖,我見過有個一出世10磅。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

我個仔3個月時,體重over 97,身高就岩岩97..2個月果時返健康院已經俾姑娘話超重.. 哩排好似仲重左d添....mouth:
請不要點評我,謝謝!

大宅

Glad,

大宅

Thanks

別墅

thanks for sharing!

禁止訪問

複式洋房

男爵府

一個標準點可能用落所有人.白種人同黃種人已經好大分別啦.就算同是中國人,北方人比南方人大件啦.bb是否健康,父母是感覺到的,不用聽大多所謂專家意見.

民房

可以嘗試飲營養蛋白素,增加身體的營養,高纖、高蛋白、低脂。

BB都可以從媽媽身體吸收更多營養。
媽媽、爸爸要有好身體,才能妥善照顧 BB。
為了給 BB 一個安穩的家,媽媽爸爸一定要健康啊!!
- - - - - -
請 click :
http://get-beauty.9826.biz/

子爵府

睇完安落晒...我個女都唔係好瘦o者....

別墅

Thx for sharing

男爵府

跟這個圖表,我的女兒無跌出生長線,只是比較嬌小。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊