夫婦情感

跳至

首頁
56789...10

尾頁

別墅

Re: 一家三口每月要幾多收入先可

miriam 寫道:

我就係o係呢 d 一整次次千千聲o既野到慳囉!
好彩識得有朋友做裝修,有咩唔明就問下佢,不過我會記得 "失敗乃成功之母",第一次唔得就第二次一定要整好,若果唔係我晨早唔見左一大筆維修費•

嘩........果然好有毅力........你老公真係幸福有個咁叻嘅老婆,我就咩都唔識整.......全部都係老爺或老公再唔係就係老豆攪掂......所以如果得返我自己一個都唔知點算好...... :-( 不得不寫個服字比你.............[size=x-large]

別墅

iriswy 寫道:
如果同奶奶, 老爺相處到, 不如留返d$, 可能第時變一家4口呢

一家四口......雖然老公有叫過我再生多個但係我試過一次之後就有啲驚驚哋,因為阿囡係05年出世,仲要揀正年三十晚出世攪到我同囡囡要喺醫院過年同埋諗起果種痛法同埋過程就真係........ 不過我都有諗過可能會生多個不過係順其自然果隻囉

別墅

師奶 寫道:
買居屋囉!
嗰時成日諗住有屋先好有bb,生鬼左bb先未好囉。
我同你有少少唔同,老爺奶奶在大陸住,唔係香港人。
我同老公嗰時租板間房住。

咁即係話你冇要個BB??咁你同老爺奶奶夾唔夾得嚟....

別墅

miriam 寫道:
師奶,

我唔傻o既原因緊係唔想同老爺奶奶住喇!
間公屋係佢地名,我要換居屋就係要用老爺名去做業主,有無咁傻供得咁辛苦最終層樓唔係自己•
早幾年都有舊事重提架,不過佢地知我唔係善男信女,再講多幾次我一定開火,同埋頭家我先係最終決策人黎•

嘩.........miriam你真係女強人呀......勁......

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

老爺奶奶唔係一齊住,當年問題唔太,佢哋現在過左身了。
正確d講我老公唔想要bb,話冇能力養。
我又太想要屋所以備孕,抽左居屋,我就想要bb,過左幾年先生bb。
所以做錯2個决定1.抽居屋 2.生仔
所以老公當我係仇人。

別墅

師奶 寫道:
我又太想要屋所以備孕,抽左居屋,我就想要bb,過左幾年先生bb。
所以老公當我係仇人。

哦.....咁唔好太唔開心啦,過咗去就算喇.......我哋一齊展望將來啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

海豚晴晴媽咪

你要知道結左婚並唔係代表有人照顧你,反而係女方多左一樣野要煩,就係有一個可能會係叫做 "唔理事" o既老公係度,若果兩個都做 "唔理事",咁頭家真係唔知點算,唯有我做 "總經理 - 總之經過就乜都要理"•
我記得岩岩搬入黎呢度時,我對呢間屋係完全接受唔到,跟住自己一手一腳執過晒所有野,油晒成間屋,唔要o既家私雜物自己一手清晒佢,最終先建立到而家呢個家咋•
重有每個人都有自己o既長處,我分析能力比隻死佬好,所以決策o既一定係我做,自小睇得老豆做維修多學左都唔少,咁咪呢 d 野我做埋囉!
獨立要慢慢訓練返黎,你想急都無用,慢慢學囉!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

海豚晴晴媽咪 寫道:
[quote]
miriam 寫道:
師奶,

我唔傻o既原因緊係唔想同老爺奶奶住喇!
間公屋係佢地名,我要換居屋就係要用老爺名去做業主,有無咁傻供得咁辛苦最終層樓唔係自己•
早幾年都有舊事重提架,不過佢地知我唔係善男信女,再講多幾次我一定開火,同埋頭家我先係最終決策人黎•

嘩.........miriam你真係女強人呀......勁...... [/quote]

係呢 d 關頭唔強就真係一世都對唔住烈祖烈宗喇!
我硬起上黎連我兩老都頂我唔住•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

師奶 寫道:
所以老公當我係仇人。

有早知就無乞兒,既成事實咪慢慢再安排日後o既路點走,成日諗住之前o既野真係會傷感情架•

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

講得啱,我成日都叫自己唔好諗以前,個腦又試唔聽話tin。
Sorry!

男爵府

Eg'Eg'
你好似未計逢星期日請屋企人食海鮮同減肥葯同d
去街洗費喎?唔洗照顧同買野比其他囝囡咩?你以
前話你人工$7000,老公收入唔穩定睇你咁計你老公
收入都OK啦,夾埋都唔止呢個數算係小康之家,點解
仲要偷公司錢用又話個個月平衡唔到呢??

Eg'Eg' 寫道:
ToffeeBB,
港燈不褸都貴過中電架啦,你唔知既咩!我以前係香港區果邊住,每個月都要成$800幾$900電費啦,依家住係葵涌,用係用中電.我每個月平均都係$550度,比起以前都已經平左好多,而依家我每日都開冷氣,廳同房我都會開冷氣啦,所以都會係好貴架!
我地兩個人返工,個囝就由個工人揍,不過我個工人都好(限),佢平時都係開風扇,淨係我個囝訓覺既時候先至會開冷氣(因為我個囝好怕熱),平時買送佢又用得好少錢架!我平均放低$100佢都可以用成2-3日黎買送既!
所以我地既支出就如下:
房租:3800,
工人:3320
買送錢:1500
我出外工作既:1000
買bb食既野:1000
尿片:300
我老公返工費用:3000
電費:1150
水費:150
上網費同有線電視費用:356
電話費:340一季
自己同我老公既手提電話費:241
總共係:15817

別墅

miriam 寫道:
海豚晴晴媽咪

你要知道結左婚並唔係代表有人照顧你,反而係女方多左一樣野要煩,就係有一個可能會係叫做 "唔理事" o既老公係度,若果兩個都做 "唔理事",咁頭家真係唔知點算,唯有我做 "總經理 - 總之經過就乜都要理"•
我記得岩岩搬入黎呢度時,我對呢間屋係完全接受唔到,跟住自己一手一腳執過晒所有野,油晒成間屋,唔要o既家私雜物自己一手清晒佢,最終先建立到而家呢個家咋•
重有每個人都有自己o既長處,我分析能力比隻死佬好,所以決策o既一定係我做,自小睇得老豆做維修多學左都唔少,咁咪呢 d 野我做埋囉!
獨立要慢慢訓練返黎,你想急都無用,慢慢學囉!

miriam見你咁講你真係好辛苦先可以經營個家,咁你老公唔理嘢唔緊要,最緊要佢有冇多謝你幫佢砌返個溫暖嘅家先......如果有咁都補返晒數啦.......

至於慢慢學呢樣嘢就真係.........都幾難是關有咩事佢哋都唔使我整,同埋有一次我自己學人整薑汁撞奶都攪到一獲泡,整到變咗薑汁奶昔,之後老公再幫我整返薑汁燉蛋嚟補獲,哎......真係魚皮....有一次連個電磁爐都比我整鬼壞埋要老公走去買返個返嚟(好日唔掂嘢一攪就衰晒).......不過好彩上個禮拜六返媽咪度都煮咗我一生人嘅第一餐飯比媽咪,阿爸,老公食,佢哋都話好味.....但係喺99度就攪咩衰咩咁囉..... :-( :-( 所以我以後都唔敢再亂整嘢喇

男爵府

多有多洗, 少有少洗, 一知足常樂!
1家3口月入$30k的, 住屋開支自然大d, 因為佢地唔會住公屋, 享受多d, 雜費洗多d.
但1家3口月入$10k的, 住屋會省d, 可以排公屋, 住唐樓, 享受少d, 雜費洗少d.
都無話要多d錢先夠! 量入而出&事事有計劃就無問題!

大宅

我睇晒你地d開支, 其實我有很幾個階段都經歷過:
第一階段:結婚初期, 住向亞媽隔離間約100尺的公屋, 個時真係好鬼多錢駛, 兩公婆, 租又少, 雜費又少, 成日出街食飯 un un腳.
第二階段:生左兩個, 我無做野, 地方又唔夠住, 又申請唔到轉大d單位, 因為亞媽唔想轉, 唯有般出來租屋, 租金$3500, 得我老公做野, 捱到死下死下。

第三階段:決定抽居屋,62 99幫我地比首期, 住左無幾奈, 我老公失業, 由我出來工作, 個時真想哭, 個個月入不敷支, 用信用卡透支, 我還卡數都還到好無隱, 那一刻, 我真係好後悔唔住公屋,老公失業左2-3年才找到工作, e+d生活才好d咋。

捱左咁奈, e+d兩個女都上中學, 啱啱先買左$4000蚊書, 一頭家真係開支好大好大。

師奶:
個陣時人人都想有自己ga屋, 所以你決定供居屋亦是好正常, 不要太怪責自己, 因為我都係咁想的, 所以先決定供, 現在還有十年要供, 我希望快d供完佢。如果唔係為左層樓, 可能已有幾十萬向到 un un 腳lu.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

milimili
多謝你安慰。
近日頭腦好亂,有d家事又解决唔到,我老公唔喜歡同我傾計,表明立塲關於工作、錢、感情問題、日後打算全部唔答。所以唔準問,問左就會家嘈屋閉。
除了仔仔事情就會答,所以我先呻下。
呻埋今次我唔會一再提喇,盡快洗腦,唔再去想。

你有兩個女讀中學,開支真係好大,d書又貴,仲有十年供摟,努力加油,供完樓兩個女又出身,到時un un腳。
我仔升小三,有排都未讀完中學,層摟就順其自然吧!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

野蠻仔 寫道:
當然啦!!踏出左呢步要返轉頭唔易架,留多個錢將來
一定有機會自立門戶既~唔知你E+同6299住要唔要
做家務,自己獨立時屋企有好多細微功夫都要做架,
放工放假要煮食煲湯洗碗洗衫涼衫收衫摺衫掃地抺地
洗屎塔洗浴缸包垃圾洗油漬洗水漬抺窗洗窗布鋪床抺
枱執雜物除虫洗抽油機抽氣扇洗吸塵機煲水留意醬油
有冇過期個底肥唔肥洗飯煲磨利刀洗雪櫃洗微波爐抺
玩具補牙籤綿花廁紙糖鹽粉小電器換電池...未計照顧
老公同自己,以上只計照顧一間「屋」...
我怕你到時同老公磨擦多左,少左心神同囡囡玩自己
又搞到烏烏where where...

係呀.........唔好以為搬出去住好簡單, 除左野蠻仔講既呢d point, 仲有電器家庭用品損壞需要修理, 人呢有時越窮越見鬼, 一有野要整就樣樣都係錢~~~

大宅

師奶:
大家努力加油吧!正所謂天無絕人之路。希望日後大家都可以 un un 腳!

男爵府

我地同埋奶奶住, 其實可以講係住係佢屋企.
我每月比奶奶家用$5,000.~
煤氣同電氣最貴, 所以我地比$4,000.~每2個月.除開即係$2,000.
個仔學費(全日), 連校車 $4,300.~
個仔學野, $480.~ + $560.~=1040
保險2公婆+仔約$1,400.~
手提電話費$200.~
上網$100.~
都仲未計食同坐車.
而家肚仲有一件, 仲要請多個工人.

:-( :-( :-(

其實我地仲有一間屋, 不過仲供緊, 但而家租左比人住, 但o的租都唔夠供, 仲要每個月比多成千蚊出黎.

複式洋房

供樓 16000
差餉 700
管理費 1300
水電煤 1500
工人 3760
比99 2000
比阿媽 3500
供保險 1500
仔女學費 3800
自已零用 2000
老公零用 2000
米油鹽

子爵府

好難講...搵得多,駛費就多, 可能買架車, 買間大d既屋.冷氣24小時長開..搵得小, 自己會節流, 坐公共交通工具一樣咁方便.小小熱開風扇.下午去商場涼下冷氣.小d出街食飯.有d人搵兩,三萬, 自己一個都唔夠駛, 又有d人, 搵8,9千, 養一家4口..

唉.........我唔駛供樓, 但奶奶就係捉住呢點, 成日問我老公拎錢.

首頁
56789...10

尾頁

跳至