夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 一家三口每月要幾多收入先可

禁止訪問

複式洋房

我仲有一個sister,我爸爸&媽媽都有工做
我sister都係比2K!

禁止訪問

男爵府

MeMeK 寫道:
我仲有一個sister,我爸爸&媽媽都有工做
我sister都係比2K!

兒女盡心盡責回饋父母係好應該,還要視乎能力同自己的支出安排,若果減少自己的吃喝玩樂,能讓父母過得好d

別墅

睇睇下, 我自己都無名火起呀....

我同我老公夾埋一個月都搵唔到兩萬蚊, 但就個個月都仲要俾奶奶五佰蚊家用, 佢話結左婚都唔可以唔理屋企喎! 仲有年中過時過節個一千幾百呢!

有時真係覺得我呢個奶奶好離譜, 我地又要租樓, 一個月五千五, 水電煤, 電話, 上網, 保險費乜都係錢, 有時真係好吃力, 而且我地仲打算買樓, 呢 D 佢全部都知道架! 但咩反應都無.

我爹地媽咪係我一打算結婚個陣就同我講結左婚後就唔駛再俾錢佢啦! 相比之下真係覺得佢好自私.

結婚個陣, 我呢個奶奶一毫子都無幫過手, 連禮金都係我同我老公個聯名戶口拎錢出來, 佢除左來飲之外就咩都無做過. 反而我老公仲日日夜夜, 口口聲聲叫我孝順佢, SORRY, 我真係做唔出囉!! 我真係寧願無呢個奶奶囉!

大宅

我自己結婚後一路keep住比亞爸亞媽每月零用$5000,早幾年細佬讀大學學費+零用$4000,差唔多我份糧用晒嚮我屋企.
依家好d,細佬出左黎做野,感覺上我自己好似多左$4000用

男爵府

五佰蚊家用

子爵府

其實係佢要求你俾500蚊, 定係你自己set 俾500蚊 ... 佢地如果只要求500蚊...其實都唔算過份.只係象徵性

複式洋房

$500 not too much, they educate your husband, i think is a lot of $500!

洋房

其實 $500 唔係好多, 何必咁計較呢, 您自已父母可能有錢, 但 您 92 & 99 可能冇錢呢, 如果您到左佢地咁老時, 自已個仔 & 新抱 只比 $500 您, 您會掂呀? 我同老公結婚 & 買樓都係靠自已攬掂, 無要 99 幫手, 如果要怪的話, 就要怪自已無本事嫁個有錢人啦!!
寶貝兒 寫道:

我同我老公夾埋一個月都搵唔到兩萬蚊, 但就個個月都仲要俾奶奶五佰蚊家用, 佢話結左婚都唔可以唔理屋企喎! 仲有年中過時過節個一千幾百呢!

有時真係覺得我呢個奶奶好離譜, 我地又要租樓, 一個月五千五, 水電煤, 電話, 上網, 保險費乜都係錢, 有時真係好吃力, 而且我地仲打算買樓, 呢 D 佢全部都知道架! 但咩反應都無.

我爹地媽咪係我一打算結婚個陣就同我講結左婚後就唔駛再俾錢佢啦! 相比之下真係覺得佢好自私.

結婚個陣, 我呢個奶奶一毫子都無幫過手, 連禮金都係我同我老公個聯名戶口拎錢出來, 佢除左來飲之外就咩都無做過. 反而我老公仲日日夜夜, 口口聲聲叫我孝順佢, SORRY, 我真係做唔出囉!! 我真係寧願無呢個奶奶囉!

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

EVA222 寫道:
政府給老人家生果金都唔只呢個數, 夠鐘打簿唔駛睇人面色!

老人家 $500 袋得咁辛苦, 執下舊報紙去賣好過

路遙知馬力,日久見人心!

複式洋房

500家用, ,出街食餐飯都冇左啦.......

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

joeyma 寫道:
五佰蚊家用

我真係俾唔出手囉!
$500 點用呀!換轉你做當家都唔夠用•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

我唔係有心想串你,我開頭以為你打少個0,因為多個0我就好有同感,睇多幾篇都無澄清,即係唔係打少左,我好奇怪,阿媽養個仔咁大,娶老婆梗係自己比,唔通阿幫你買埋避X套咩,死啦,日後如果我受了我個新抱600唔知佢會唔會買件CAKE毒死我,

侯爵府

好媽媽勳章

[[]] 寫道:
我唔係有心想串你,我開頭以為你打少個0,因為多個0我就好有同感,睇多幾篇都無澄清,即係唔係打少左,我好奇怪,阿媽養個仔咁大,娶老婆梗係自己比,唔通阿幫你買埋避X套咩,死啦,日後如果我受了我個新抱600唔知佢會唔會買件CAKE毒死我,

怪吾得依家好多人都吾肯生仔囉.......

男爵府

同意
hehalady 寫道:
[quote]
EVA222 寫道:
政府給老人家生果金都唔只呢個數, 夠鐘打簿唔駛睇人面色!

老人家 $500 袋得咁辛苦, 執下舊報紙去賣好過

[/quote]

禁止訪問

大宅

看完呢段嘢, 嘩, 如果我有個咁的新抱真是想死, 辛辛苦苦養大個仔, 每月得果500元家用真是飲茶都唔夠啦, 看來要掉轉頭養番個新抱先啱咁, 都是話生女好過生仔啦, 生仔就算過仔好, 娶個咁的老婆就死得啦

寶貝兒 寫道:

首頁

尾頁

跳至