意見反饋
義工

產前產後 今日: 27|主題: 240803

有咗六個月耻骨位已經會酸酸痛痛,有冇媽咪有咁即經歷呀?

大宅

國民生產總值:2508

有咗六個月耻骨位已經會酸酸痛痛,有冇媽咪有咁即經歷呀?

第一胎就無咁即情況,呢胎唔知點解咁早有,有冇媽咪可以分享吓經歷.

子爵府

國民生產總值:10535

Re: 有咗六個月耻骨位已經會酸酸痛痛,有冇媽咪有咁即經歷呀?

我都係27weeks几開始痛到行唔到,依家剛28 weeks,返唔到工,出唔到街,已經係屋企差唔多成個weeks啦,醫生話會痛到生,我都唔知點算,希望你唔會好似我咁啦﹗

複式洋房

國民生產總值:334

Re: 有咗六個月耻骨位已經會酸酸痛痛,有冇媽咪有咁即經歷呀?

我都係第一胎冇事,第二胎就很快就恥骨痛加腰酸背痛加靜脈曲張,健康院姑娘話可能上一胎未完全康復,叫我多做產前運動。 :cry:

大宅

國民生產總值:2240

Re: 有

Did you join the prenatal exercise class by your hospital ? I joined the class in Tsan Yuk hospital - and practice the 腰腹運動 regularly. And it's very good. I do not have

大宅

水怪,Roxie,
大吉利是呀~~我就未痛到行唔到,但係上落床有陣時都會
好痛,或者行快d又會 :-( 但係都已經好辛苦喇~!
唔知生果下會唔會有影響呢

大宅

Re: 有

[quote]
virgobb 寫道:
Did you join the prenatal exercise class by your hospital ? I joined the class in Tsan Yuk hospital - and practice the 腰腹運動 regularly. And it's very good. I do not have

洋房

國民生產總值:493

我就冇囉~不過唔帶保胎帶條腰就會有少少痛><"
]

男爵府

國民生產總值:7613

我嗰時跎住阿b嘅時候都有痛,仲痛到靜係可以瞓係張床到!
其實真係要生完先唔痛,不過可以用熱毛巾full下,同留意下平時嘅姿勢.....

別墅

國民生產總值:601

我亦是, 但到了現在7個月已不痛, 你最好行少D, 坐多D, 不要蹲, 睡時"室"頭夾住枕頭

大宅

國民生產總值:1979

我由 35 week 左右開始有咁既情況
我同我醫生講
佢又無乜太大反應
只係話 bb 墜落去而影響到...

會痛到生 ar 佢話
不過仍主張我多行路, 唔好成日坐 or keep 住同一個姿勢太耐
多 d 行易生 d, 痛就慢慢行, 唔好急

大宅

國民生產總值:1061

恥骨痛是因為恥骨間的空隙濶左 (可能是Hormones的影響), 妳下次去照超聲波可以叫醫生幫妳量一量恥骨間的濶度, 也可以看看恥骨有沒有上下移位, 如果上下移了位會更加痛。

恥骨痛是要捱到生完後的, 現在可以做的是動作慢D, 避免把空隙再拉濶D, 仲有千祈不要拿重的東西,醫生教的。

LSN

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.