夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

請求給我意見

我朋友太太因62 & 99問題 , 不能同住 , 現巳搬出 , 只剩下年老爸爸(70多歲)獨居,日間請了鐘點照顧飲食 ,晚上就只得一人,恐怕晚上發生意外如生病、跌倒等無人照顧 , 他媽媽住在他大哥家中長期照顧 , 他亞嫂也很辛苦 , 長期與99同住 ,
我朋友知道又無可能搬回去同住 , 想過請菲傭 , 但老人家古老思想 , 唔想單獨與菲傭一起 , 所以他很煩惱 , 請問各位有無高見可提供呢 ?
?-(

大宅

Re: 請求給我意見

你朋友的媽媽 (媽) 在大哥家中長期照顧 , 他亞嫂也很辛苦 , 長期與99同住, 不如, 叫 (媽) 番去與你朋友的爸爸 (爸) 屋企, 2個老人家, 互相照顧, 再請菲傭。

大宅

babychin 寫道:
你朋友的媽媽 (媽) 在大哥家中長期照顧 , 他亞嫂也很辛苦 , 長期與99同住, 不如, 叫 (媽) 番去與你朋友的爸爸 (爸) 屋企, 2個老人家, 互相照顧, 再請菲傭。

先謝謝你意見 .
我也提出過 , 他大哥一家四口+媽 , 住五百餘呎 , 最大問題是倆意見不合 , 分開同仔住巳多年................
我朋友很孝順 , 萬一佢爸有咩事 , 定會比屋企人怪責 ,都幾大壓力 .

我想聽多d人比多d意見 , 所以上bk睇下幫唔幫到佢手啦

等待驗證會員

平安鐘都係一個選擇,同埋仔女多d電話問候....

但點都唔及有人同住可以照顧.

再唔係既,考慮下安老院..?

bk閒人

大宅

Kiwizaki 寫道:
平安鐘都係一個選擇,同埋仔女多d電話問候....

但點都唔及有人同住可以照顧.

再唔係既,考慮下安老院..?

也多謝你的回應
但點都唔及有人同住可以照顧(重點----但做唔到囉)
至於安老院 , 真是到大小都要被照顧時佢家人才會.

家家有本..............難解決也
真的愛莫能助

:cry:

男爵府

ruby2004 寫道:

如果講到尾都係冇人可同佢住,咁就真係只有安老院,叫d家人開會傾

大宅

Japenese 寫道:
[quote]
ruby2004 寫道:

如果講到尾都係冇人可同佢住,咁就真係只有安老院,叫d家人開會傾

首頁

尾頁

跳至