母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb病了, 好唔開心呀!

bb只得9個月就病了, 滿以為人奶bb會冇咁容易病, 點知佢咁快就中招, 仲係好嚴重, 由星期六晚開始發燒, 反反覆覆到今日都未退燒, 又咳, 又流鼻水, 唔肯食野, 食少少就嘔返出黎 :-(

尋晚奶奶上黎睇bb, 仲話我唔好再比人奶佢, 話我d人奶冇晒營養, 叫我比奶粉, 話依家d奶粉好有營養, 唔同以前, 搞到我更加唔開心, 真係好唔開心, 唸住bb可以健健康康, 點解會咁嫁???

大宅

Re: bb病了, 好唔開心呀!

你唔好唔開心啦, 我覺得就算幾強o既體質, 都會有機會唔舒服, 唔關bb食咩野奶囉, 你咁努力比人奶佢食, 你要撐住呀...而家政府都推行緊母乳係最適合bb食用o既, 點會無營養..唔好諗咁多...加油呀

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

bb1023 ,
無錯,食人奶的BB抵抗力會好D,但並唔代表無病痛的,要知道,世上有千千萬萬的病菌,一個小小的BB,未必因食人奶就可以對抗得到的,呢一點你一定要明白!
另外,你又可以問問你奶奶,如果奶粉營養好過人奶的話,點解奶粉BB又一樣會病呢?如果奶粉營養甘好,BB就唔使病啦!
BB越大,接觸到身邊的人同事物都相對地增加,所以病了一D都唔出奇...你唔好唔開心....
依家BB病了,更需要媽媽奶的安慰,對於我囡囡來說,媽媽奶係生病中最好的安慰劑
另外,食人奶的BB,病時,出現的徵狀會比較輕,呢點係我個人認為的;現階段,你應該自己好好休息同照顧BB,至於你奶奶的說話就更加可以不理,因為照顧BB的是你,唔係佢,BB屬於你自己的,做母親的,一定會選擇最好、最適合的給BB,而唔需要第3者插手
My Two Princess

大宅

唔好唔開心,食人奶唔等於bb唔病,
病左都可以快D好,味當俾b b多d抗體。
你唸下如果唔係餵人奶,佢可能就唔係第一次病。
同埋bb係6個月之後,由母體給既抗體會減少,病亦好自然,俾佢自己制造抗體,對佢將來會好。
唔好咁擔心拉
99講乜未唔好理佢law,唔好攪到影響你

子爵府

BB唔舒服更加需要媽媽&媽媽奶....唔好放99 D說話上心,如果佢再問,俾D奶粉傳單佢睇:叫人首先考慮係母乳,自己嘅配方/成份最接近母乳!
再唔係:時運高,咩都聽唔到

子爵府

我BB病o既時候一定要痴住我,我都會俾多D奶佢食,食少一餐糊仔。上星期我同佢一齊病,一齊睇醫生,佢都咳得幾犀利,但係食o左3次藥就好o左好多,我冇再俾藥佢食,反而我就食晒3日藥都未好得晒,到今日都仲有少少傷風。我同99講開,99話阿B咁叻,咁快好返,我就話"食媽媽奶果然係快D好喎~"

別墅

My bb got the first sick at 5-months ah :-( :-( and then 7-month. Also breastfeed wor. So your bb is very smart and strong la. Don't be sad.

複式洋房

傻豬!你同你99講,奶粉嘅成份都係跟人奶造架!
唔好比佢動搖到信心!
我唔夠奶都堅持緊,你有奶更加要餵啦!
一於左耳入,右耳出!!!
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

洋房

別擔心,bb發燒代表他要長大,要自己扺抗外敵嘛,當然bb病是會令身邊的人很擔心,大家都會估為什麼和怎樣做,你bb雖然吃母乳,但至九個月病是很好的了,一般有說是母親的抗體能讓bb維持五個月,之後就要他自己產生,而母乳bb會好一點,放心啦!亦有許多醫生已提及發燒並不一定是壞事,未退燒代表他身體仍然處於對抗狀態,不用擔心,正因為他沒胃口,多給他吃母乳吧!別讓自己也病了呢!保重!主佑!

大宅

不用唔開心,也不用擔心.

餵人奶唔代表bb唔會病,而係佢的低抗力會好d,無咁易病or病都會好快好番.而加d菌咁勁,病是很難避免的.就算你唔帶b出街,屋企人都會帶病番黎啦.

我阿b剛剛係佢5個月時發高燒(39.3c)入醫院.我都有好似你咁諗,點解餵人奶會咁快病,人地話bb係6個月前都唔會點病,我個仲係人奶b.我仲諗埋,我都無病,即係我有個隻抗體啦,唔通過唔到比bb??

去到醫院,做晒檢查(血,尿,鼻分泌&x-ray)都搵唔到咩事,話驗唔到佢有被最common的5種感冒菌感染,所以只能推斷是過濾性病毒感染,感染邊度就唔知喇.我睇住佢又抽呢樣又抽個樣,阿b喊到好似世界沒日咁,我都好心痛,好懷疑自己堅持餵人奶係咪有用.但係佢只係食左退燒葯(&人奶)就慢慢自己好番,醫院無俾葯,只係觀察同檢驗.即係阿b係佢自己打敗d菌的,仲係一d唔common的菌.我相信bb經過呢次身體的免疫力會更好,因為佢唔係靠抗生素好番的,而係自己打贏d菌的.

但係因為呢次入院驗血先發現阿b可能唔夠鐵質,懷疑是缺鐵性貧血.醫生話無疑人奶的鐵是比配方奶粉少,但係相對地就較易被bb吸收.佢話我繼續餵人奶係無問題的,不過就要提早俾bb食糊同肉,補充鐵質...

我都好唔開心,即係話我的奶唔夠鐵,搞到bb貧血,唯有積極d俾佢快d試其他食物.

別墅

你已經好叻, 你個bb九個月先病, 身體好好架啦!! 我果個半人奶b三個幾四個月就有尿道炎要食抗生素添, 我仲心痛. 不過一定要堅信母乳的好處, 唔好比任何野影響你的信念.

子爵府

九個月先至病, 已經好叻好叻, 我阿囡五個月大時已經病過, 傷風咳, 睇左西醫食左幾日藥就無事
BB病唔代表媽媽奶冇晒營養, 反而更需要媽媽親密餵奶, 叫BB覺得安全, 痊癒都快D, 老人家可能唔明白這點, 你不要放在心
Pray for your baby to get well very soon.
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

等待驗證會員

係啊係啊,人奶B有奶媽抱住好快好返。

民房

你要堅持呀!!!!我地會支持你!!!! 唔好因為咁就改變自己

別墅

多謝各位媽咪既支持同鼓勵!!!

我bb因為流感感染, 變了肺炎和腸炎, 又因

大宅

Wish your baby to get well soon. Keep up!

大宅

hope your bb get well soon

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊