在職全職

跳至
[在職媽媽] Account MUM MUM

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Re: Account MUM MUM

HI,
各位媽媽你們好!
我都係做會計,不過只係普通會計仔,
我想問你地在邊到到P/T DEGREE COURSE呀?
我都想讀呀,但又唔知在邊到讀好,有無好介紹呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

laiyee888
我是考HKIAAT試的,考到PAPER 7,仲有1張PAPER,不過有些paper fail 左,要12月考過,都唔知幾時先可以pass晒 :-(
你地又有冇打算考中國會計試
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

mcdullyiu,

我就讀緊Heriot-Watt University的P/T DEGREE, 係POLY U 讀,讀12科
只要有DIPOMA就差不多可以入讀!
但學費超貴$9800/科

大宅

mcdullyiu 寫道:
HI,
各位媽媽你們好!

我報hkma考hkiaat專業試,不過師資麻麻地

大宅

Melmel2004,

我讀完果COURSE才算吧,
因為我現在懷孕中,07年2月生~
所以, 我都係讀完9-12月個SEM, 之後要停讀一排,
都唔知, 幾時才畢到業

大宅

laiyee888
想問下Heriot-Watt University的P/T DEGREE 有什麼subject, $9800/科~~好貴喎,有冇exemption,是否考校內試已承認學位ga la

大宅

Melmel2004:

這是heriot watt上年的link, subject 一樣,但加左價為每科$9800~
http://www.speed.polyu.edu.hk/speed/admission2005PT/hw.htm

如想知ACCA有乜exemption, 可以用此link check 下
https://www.acca-business.org/pls/ecommerce/eeepl001.p_submit?p_zz=ECIJHACBAGDEHCBF&p_mo=ACCEPT

但我check 過 heriot watt 都係得6科可以exempt~~

大宅

laiyee888
睇過同hkiaat 的科目差不多,不過出來你的是degree,我的是專業會計資格再讀埋PBE(六科)便可qualify做auditor.
睇黎讀會計條路真的好漫長,大家努力

複式洋房

Hi 各位,
我都一名會計員,而家世界難No,人人都去讀書。自己只係讀完個HKU space - Advanced Diploma in Accounting (2004年畢業) - 已經Except HKIAAT 8張Papers,眼見D同事讀完又讀(Curtin University) (要3內畢業),但自己因為有左(9月生 - 第2個BB)所以無讀落去,因為我想親多D個囡比多D時間佢,請比D意見我應不應該讀上去,

民房

Hi fionaso1009,

我支持妳不讀下去, 讓 bb 大了後再算, 可能我也是為了囡囡, 我放棄了不繼續考 ACCA Level III, 因而我也支持妳不讀, 還有一個原因是 bb 努兒期只有一次, 錯過了便不再, 相反書可以在將來 bb大了後再讀.

大宅

複式洋房

Hi Connie 1628,

多謝你,但你無擔心D同事一個個追上你,因為我知公司請個Junior Account Clerk,D人的Qualification到同我差不多,所以我都想揾D可以用長D時間完成都可以的課程讀,有無好介詔,Open Learning 好唔好。 :-P

民房

你好呀!! 我都係會計仔一名,最近轉左工!!

你有咩好驚呀!!你有的是經驗,除非你老細仲係"施拉"心理,一味要平,如果不是都唔使驚!!

我都有讀ACCA,Account D rules 轉左好多, update 自己係好應該!

大宅

LuLu88,

你講得好岩,經驗係好重要,
但老闆個個都好衰, 最好請個又平,又有學歷,又乜都做的會計~所以,才逼住我地要進修~
其實,我覺得細公司做會計,個個title都係會計仔~
但大公司,有分級數分得好清楚~
我做左野咁耐, 都未做過big firm的account~
有無mama, 分享下~ 等我知道下big firm 的情況

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

laiyee888 寫道:
mcdullyiu,

我就讀緊Heriot-Watt University的P/T DEGREE, 係POLY U 讀,讀12科
只要有DIPOMA就差不多可以入讀!
但學費超貴$9800/科

都好貴喎!

珍珠宮

Melmel2004 寫道:
[quote]
HI,
各位媽媽你們好!

我報hkma考hkiaat專業試,不過師資麻麻地[/quote]

我都看過這間,仲有間商專,唔知邊間好呢?

大宅

mcdullyiu,

heriot watt 係超貴, 好似係uk 排25~
但我讀左3科啦~
點都要讀上去啦, 唔係好浪費$$$$$$

複式洋房

請問有無人讀緊HKU SPACE - Bachelor in Accounting,個科Business Communication 好難合格,我有個朋友讀咗3次都肥咗,因為HKU話佢地要確保係佢哋畢業的學生英文水準,所以比分好緊,請比D意見。

大宅

我都看過這間,仲有間商專,唔知邊間好呢?

我個人應為商專好些,因為在AAT試商專考出黎D成績都幾TOP

大宅

fionaso1009 寫道:
請問有無人讀緊HKU SPACE - Bachelor in Accounting,個科Business Communication 好難合格,我有個朋友讀咗3次都肥咗,因為HKU話佢地要確保係佢哋畢業的學生英文水準,所以比分好緊,請比D意見。

反而HKIAAT呢一科唔係太深,好多同學都pass,可能因為AAT出題多數圍繞住某些大topic出,所以範圍集中d掛

首頁

尾頁

跳至