在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: Account MUM MUM

小魔怪,
這個課程是可以再上,例如它連接住Austrilia - Curtin University - Degree of Accounting同UK - University of Hull - Degress of Accounting。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

@小魔怪@,
我都做左4年幾細公司呀,所以都明白你做的野呀,真係好濕碎兼做唔完的!

我放工要即刻去湊細女,公公會幫我湊大女放學,咁之後就在公公婆婆家食埋飯先返家!我唔會請工人了,因為之前請過,好激氣,所以寧願放在嬰院!

我都覺得好難抽時間讀書呀,不過唔想住了,考埋個lcci 高級先算了!你考晒未呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

eemother
咁唔報稅,公司想點出這條支出?

大宅

係可以唔報而當一種交際費或其他公司津貼費用--不係俾佢私入落袋的費用,但要合情合理而且數目唔係大得离諎,始終唔可以太偏差.

大宅

各位會計mama

公司出呢條数 , 放在什麼項目好呢 因為有幾萬元 ,員工幅利得唔得 ,點可以做到合情合理呢, 請指教

複式洋房

mcdullyiu,
lcci 高級考

珍珠宮

[quote]
@小魔怪@ 寫道:
mcdullyiu,
lcci 高級考

大宅

合情合理即係話你可以分散個數去入.因為任何一個項目一下多幾萬就唔合情合理,但多幾千一萬就合理,總之入的EXP. A/C係D錢入到人地到而唔係你地員工個袋度,所以一盘數大把A/C可以入,只要你老闆同意,係公司立場你係如實報數,因為公司确實有此筆支出.

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

[quote]
mcdullyiu 寫道:
[quote]
@小魔怪@ 寫道:
mcdullyiu,
lcci 高級考
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

民房

Melmel2004 寫道:
laiyee888
睇過同hkiaat 的科目差不多,不過出來你的是degree,我的是專業會計資格再讀埋PBE(六科)便可qualify做auditor.
睇黎讀會計條路真的好漫長,大家努力

有時我真係好亂,我讀完LCCI(inter)之後都唔知讀乜好,有人話AAT,有人話ACCA,有人又話degree,其實我應該點好呢?但係degree係咪一定要考過A-Level先讀得架…因為我只有F.5咋…好差…點好呀? :tongue:
嘉曦小寶寶

大宅

嘉曦媽媽
degree唔駛要考過a-level,不過學費就好貴,其實我個人覺得AAT/ACCA/degree ga subject 都係差不多,只是讀出來title分別和學費平貴問題,講真...讀個degree出黎總比讀張cert出黎好睇d咁lor

禁止訪問

珍珠宮

[quote]
Melmel2004 寫道:
[quote]
[quote]
@小魔怪@ 寫道:
mcdullyiu,
lcci 高級考

民房

new join account mum mum,can anyone advise me which school for LCCI Or anycourse. I completed 2 years commercial course but 10 years ago. Thank you

民房

Hi

I am account mum, too. Finished ACCA so can focus on taking care my almost 5 years old son :lol: :lol:

大宅

EXEMPT左PAPER 1 都好似仲有7張PAPER是嗎?

係呀,不過都唔係咁易考

首頁

尾頁

跳至