論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人洗花左個飯煲, 好嬲angryfire:

唉...由day 1 開始已經叫佢唔可以用百溹布, 要用毛巾, 以為冇事, 點知都係花哂, 我用4年都冇事, 佢用3個月就出事, 我諗係洗米過程<出事>, 我發現後即刻叫佢用大碗洗米....買個內膽同買個新差不多價錢, 陰公!

真係肉痛死我,之前已經叮燶左個靚靚飯盒, 真係咩貴野都唔可以過佢地手, 佢地呯呯嘭嘭, 粗手粗腳, 真係唔會同你<鏡錫>...... :-( :

子爵府

醒目開學勳章

Re: 工人洗花左個飯煲, 好嬲angryfire:

所以我買日本石膽飯煲,包整唔花!

禁止訪問

複式洋房

我個工人又係,原來佢夠膽死用飯煲當碗盆。我地又係用了幾年都無事。之後我要佢賠償三佰大元!但我的飯煲買時要八佰元。真係賠了都補唔返。

風暴媽媽

別墅

我個舊賓在香港10多年,居然都係用百潔布省飯煲膽, 咁佢以前d老闆唔通係盲?

另外我有野想問,依家個飯煲膽都係花左,但係就係因為放蒸架入去,用得多刮花,我又未想買個新住,因為如果想不到方法防止,買個新又係刮花。

有冇計?

大宅

有,將所有百潔布換哂海綿,蒸架可以買隻用竹做既平蒸架(一塊過,冇腳架),呢d叫做"斬腳指避沙蟲",因為佢冇得救先咁做...我媽個印就係咁,我弟婦咪用呢招囉
maman 寫道:
我個舊賓在香港10多年,居然都係用百潔布省飯煲膽, 咁佢以前d老闆唔通係盲?

另外我有野想問,依家個飯煲膽都係花左,但係就係因為放蒸架入去,用得多刮花,我又未想買個新住,因為如果想不到方法防止,買個新又係刮花。

有冇計?

大宅

我位印姐咪又係,叫佢細力d對我個buffalx牛頭鍋,叫極都係咁,只係可維持1日,佢炒

大宅

maman,

我個飯格係圓腳, 應該唔會刮花 ?-( , 我都係心大心細未買個內膽, 真係隻眼開隻眼閉, 咩都睇唔到, 食住先, 真係要諗到計先敢換. 究竟係咩原因刮花? 除非佢講大話, 唔係用毛巾, 查實用百潔布晚晚起勢省. 換哂海綿, d績好難甩喎! 而家佢都偶然留下湯績係湯煲到架喎!
個獲煑燶左又要用百潔布大力省至掂. 唉.....對住佢地真係冇計, 自己用咁多年都冇事, 真係睇唔到咁多, 你睇住佢就咩都做arm.
嬲嬲地真係想扣佢三舊水, 但又唔忍心同佢咁計較, 錢又未還清, 自己係度谷氣, 當比次機會佢, 換左新後仲係咁就無人情講, 扣佢都抵, 等佢死而無怨.

別墅

klwy

其實舊年個衰賓走後我已經換過個內膽同用圓腳蒸架,點知個家務通同我整到一點點花,係因為碟送重卦,壓到個膽花了,佢係好有經驗的太太,佢都好奇怪話佢屋企都係咁用唔會花,為何我個會花?

後來新賓來了,佢冇用百潔布省,(冇舊賓咁蠢),但係就有一個個圈的花痕,大小就等於把蒸架劃一個圏咁大,我估係拿起碟送時每日轉少少,轉少少,每星期煮六日飯,日子有功,就花了。

我唔敢怪晒呢個賓,因為家務通姐姐都話佢都係咁用,佢都冇事,就奇怪我呢個點解有事。但係呢,要換一個,又唔甘心,因為唔解決到個問題,買個新都係會花。

可能聽阿開門咁講,買個竹蒸架冇腳個隻囉。唔通蒸碟瘦肉都開明火咩,好晒時間同錢架!

禁止訪問

洋房

我屋企個賓賓, 不只鑊底同煲底全部

洋房

我之前個印用刀刮呀!我聽到刀刮聲衝入廚房,問佢做乜,佢問冇野,我問佢係唔係用刀刮個飯煲,佢話冇,但把刀係隔離.而飯煲就一條條花痕.唉................ :-(

子爵府

醒目開學勳章

winnie_sh 寫道:
所以我買日本石膽飯煲,包整唔花!

有幾個PM問我咩牌子,好簡單:
東芝RC-18LMIH
<<<<<睇呢度<<<<

鍛造厚釜 呢隻物料硬過石頭,超級重,所以完全唔會花!
價錢都係$8xx,因為我有朋友係'泰X'做,所以佢教我買呢隻飯煲,用落勁好用,除了初期唔習慣重量,不過好快慣哂,用了10個月,都係得少少暗紋(唔係花痕)因為內膽有種防花物料,唔好問我,我都唔知點解,不過我隻賓去過其他親戚(仲有呀Fa )屋企睇D飯煲都花哂,佢都有問我呢個問題,我咪笑住話咁橋買隻好野唔怕花囉

大宅

完全係人為! 因為佢地唔用腦!

複式洋房

but do u think of the new material 內膽有種防花物料? Will cause cancer mar? Any mother will have information?

I have the same problems , I have change 2 內膽 in 2yrs, for 2 yan yan. I have asked the maintance dept of Panasonic, they said that the common 飯煲 內膽, even 花 is not a great problem, cos they are not the material cause Cancer, not like the non-stick "wor". (according to the Choice magazine !!) The only disadvantage is sticking when cooking rice jar!!

Pls comment!

子爵府

醒目開學勳章

----->有無人識睇呢D日文?<------
咁真係無諗過,我即刻睇番有日文呢版介紹(不過我唔識睇 )
有無人知呢?

大宅

基本上普通內膽係唔省得, 省就死緊, 不過, panasonic 有款加厚內膽, 講明洗米唔花, 咁就買得過 around $800
今次會同工人講明, 再花就係佢<所作所為>要扣人工賠錢, 有阻嚇作用, 等佢地咪咁開心整糷完一樣又一樣

首頁

尾頁

跳至