跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

你地BB識行未??

你地BB識行未??
阿仔尋日自己行左3步, 震震下...好似飲醉酒咁, 好挍笑...

大宅

Re: 你地BB識行未??

頭先我同++ daddy 對住坐係地下試, ++ 都可以行3, 4 步呀! 不過臨尾係撲落黎架

大宅

+媽,

bobo豬初初學行都好似++咁架!臨尾係撲落黎慳水慳力麻!

jumbo_mandy 寫道:
頭先我同++ daddy 對住坐係地下試, ++ 都可以行3, 4 步呀! 不過臨尾係撲落黎架

大宅

龍媽 :

咁bobo豬呢種情況要持續幾耐, 先正式識行呀?

大宅

+媽,

唔係好記得,好似大概維持左4-5日左右,因為99日日有帶佢去公園行,我同龍爸夜晚返黎又有同佢係屋企行,所以佢好快就有自己茂低跟住起身,都行得幾穩添,冇陣陣下的情況出現。

jumbo_mandy 寫道:
龍媽 :

咁bobo豬呢種情況要持續幾耐, 先正式識行呀?

男爵府

好媽媽勳章

++媽,
你試下揾兩個人同佢行, 一個企佢前面, 唔好咁近, 太近佢就會中去你度, 只要維持一定距離, 佢就唔會咁快中過黎,
另一個可以企佢後面, 一兩步距離, 以防佢跌個陣可以係後面
扶住佢. (當佢學識點跌既時候, 就可以唔駛喇)

企前面個人最好當佢一路行埋黎, 就一路向後退, 維持番個距離

因為 bb 見就到岸就會好心急.... 飛撲埋黎架啦 ~~

仲有, 幼潛個老師都建議我地係 "安全情況" 下, 可以由得
bb 跌, 安全情況下當然係指, 地下冇野會傷到佢既, 同埋
佢個頭唔會撞落地既.

當bb 搖搖下想跌個陣, 唔好咁快扶佢住, 有時佢地可以平衡得番. 咁樣都可以幫到佢學平衡架. 同埋佢會就到, 第時就算跌都係 pat pat 落地.

不過如果佢真係平衡唔到要跌既時候, 就要第一時間護住佢個頭仔. 唔好俾佢撞落地.

超長氣洵媽上

大宅

會長 :
妳雖然話自己超長氣, 但係今朝一開呢個message, 好感動, 咁大篇幅, 比我打實暈左
多謝妳
我陣間同++試下妳個方法先

大宅

Joey尋日都行左幾步,最後都係僕埋黎,然後跌低,好搞笑。

我覺得Joey個肚腩的確係一個負擔

大宅

校長 :
咁下一次落大雨, 妳唔駛再抱住Joey, 改為拖住Joey 咪仲浪漫

大宅

++媽,我怕要行半日先行到過去喎

大宅

我都係用 洵媽 的方法慢慢訓練 BB 學行, 她可以自己mou 低再起身, 現在已經唔需要人在後面護住, 放開手可以行到十幾步, 直至搵到野扶為止, 不過有時行行下累了都會坐下唔願再行, 咁唔知算唔算識行呢?

P.S. 我出街都會盡量單手拖住佢慢慢行 (一來幫佢學行, 二來我都唔駛抱得咁辛苦 )

大宅

2019勳章

我呀b十一個月自己試行,而家已經係公園追小朋友喇!!趺倒都肯自己起身架。想拖住佢行竟然飛開我隻手........

首頁

尾頁

跳至