跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 你地開始飲白蓮鬚/腐竹糖水/綠豆沙未?

尋日, 我食左一盅啦
貪靚媽咪 寫道:
食龜苓膏得既咩?好涼哦.

複式洋房

我己經買了白蓮鬚, 但完來唔識點煲喎, 請問可否指敎吓呢?

Pearlkwan

大宅

去藥材舖買$5白蓮鬚...可以分兩次煲~
首先洗乾淨d白蓮鬚同雞蛋(連殼)擺落d水度(3碗水左右)
等水滾之後就轉細火...落d冰糖...煲30分鐘就飲得喇!

Hehe, 之前ctotina教過~

伯爵府

ctotina,
唔該哂...我飲左啦...
都幾好飲...

複式洋房

miffywen
D 白蓮鬚點洗呀,咁小粒,係唔係要碗裝住來洗呀?

複式洋房

Dear Miffywen,

Ok, 謝謝你提供教點整白蓮鬚的方法.
等我快些試吓先.

Pearlkwan.

大宅

貪靚媽咪 寫道:
miffywen
D 白蓮鬚點洗呀,咁小粒,係唔係要碗裝住來洗呀?

實不相瞞, 我仲未開始煲來飲, 所以連白蓮鬚都未見過, hehe

大宅

D白蓮鬚可以用筲箕裝著沖洗, 咁就唔會唔見晒.

但D白蓮鬚煲好後係唔係紅紅地色同埋澀澀地架? 點解我飲到咁苦澀咁既, 唔通我煲錯左?

大宅

我打算口明天先煲, 而家剛好36週,希望唔太遲啦 !!

複式洋房

我29週...岩岩第一次飲白蓮鬚﹏
我問執藥個呀叔話我而家飲得wo..
不過有腳腫先飲密d...無既話就一個月飲2-3次ok~

d味道ok~不過澀澀地﹏飲完個口"鞋"晒
但係飲返啖水就無事嚕~

水晶宮

好媽媽勳章

2年前o既post浦左上黎.....

原文章由 blythe510 於 08-7-2 01:39 發表
我29週...岩岩第一次飲白蓮鬚﹏
我問執藥個呀叔話我而家飲得wo..
不過有腳腫先飲密d...無既話就一個月飲2-3次ok~

d味道ok~不過澀澀地﹏飲完個口"鞋"晒
但係飲返啖水就無事嚕~ ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至