論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

手提電話一問!

印印剛做滿7個月第一次取得全數糧,今日放完假即刻買咗部discman 及出咗部手提比我見到我即刻同佢講唔可以在working hour 講電話,佢話我知道但佢之前用屋企電話比我check到佢每天起碼講3至5次電話每次15-30分鐘不等,話咗佢之後佢問個妹拿了部手提之後我就check唔到佢.

今日佢話將會有電話費單記到屋企同我知會聲,我聽後真係好唔仲意,我問佢用什広做地扯証明佢話只是寫低地扯電話公司就信.

1)我怕他有一天特然唔做我咪有麻煩.你們會否給工人這樣?
2)有什広辨法防止日問講電話?
3)是否真的不用地扯便可出電話?我怕她靜靜地拿了我家的賬單作証明.

可否幫忙解答!!

Thanks!

子爵府

醒目開學勳章

Re: 手提電話一問!

依家全數電話台都一樣要地址證明,不過開台後一星期唔交,佢地會停一停台,寄封信去該地址,只要交回該信件,亦可以當住址證明!

大宅

我個工人係smartxxx 出了手提,只要有印尼passport,就唔洗住址證明的...佢付款方法係Bank of China自動過數, 或去Smartxx增值, 如張電話咭冇錢後, 要於幾天內增值,唔增值就自動取消電話號碼..仲有佢地send SMS係免費的...(所以我唔俾我工人係工作時間用手提電話)

大宅

最好係收起佢電話﹐dayoff先比返佢。佢出一個你收一個﹐睇下佢出得幾多。再唔係收佢電費﹐我地包佢食住無話包佢手機charge電。

伯爵府

知會? 有無攪錯, 間屋佢架? cut左佢個台, 要打就用calling card, 收起電話, holiday/after work至俾佢. 日間要打電話只可用屋企電話, 打前要call妳得妳agree/妳o係屋企至可以打, 仲要唔可以more than 15 mins, 一日最多2次.

佢一日3-5個call, 每次30mins, 都用左2.5hrs啦, 仲駛做咩? 佢好得閒咩? d野做好未呀? 以前借佢個妹手提時妳就好出聲收佢mobile啦, 而家佢食住上自已出埋mobile仲聲都唔聲用埋屋企地址收bill, 直情要出warning tim 啦! 妳俾得佢收單, 即係agree佢可以打電話la, 仲駛乜"防止"佢日間講電話呢? 佢攞左妳d賬單做乜都只會知會妳, 第時要借錢就唔會知會妳架勒.

不過妳放心, 佢唔找數走佬妳唔駛幫佢俾既, 妳fax番炒佢既信既copy俾電話/收數公司就得勒.

唉, 妳個工人一還晒錢就咁, 妳真係有排煩.

伯爵府

不過, 話時話, 妳屋企用緊咩model家居電話架? 可以check到個工人each call打左幾耐咁好既, 我搵極都搵唔到.

大宅

mylulu007

hehe 我都係同你一樣..但我連平日都唔會俾佢..因佢掛住打機+send sms 攪到第2朝早, 我媽咪就同我講:最近係你家發現一隻印尼panda........"之後我就收了個手提...放假就俾番佢..(平日:佢可以同我要求, 我才俾佢)

民房

我個電話係ge modile no.FH29638-A可以check打出電話但唔可以check打入電話所以之前我申請咗請勿干擾工能所以佢Dfriend 打唔到我家.同我一定肯定check到佢打出用幾多時間.

我加password是因為有一日好早返家電話響我一聽係D印印聲我才發現有人打比佢.

但依加佢有電話真係唔知點返轉頭唔比佢用電話 :cry:

各位如有check下我發表工人問題的標題就知呢個工人比咗好多煩嘢我,我真係好唔仰仲意佢,炒佢又要補錢再找工人又唔知好唔好彩 :cry:

請工人好麻煩呀!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問各位 :

乜真係可以收左工人個電話, 到佢放假先比番佢咩??

別墅

我工人o黎我屋企上班第一日起, 我就同佢講如果佢出手機, 就請佢即刻返印尼, 我仲寫o左o係工作守則入面, 佢簽晒名o架. 仲有, 我每隔一排都會再提下佢"唔準出手機", 同佢講佢可以慳番d錢留番第時返印尼做小生意用.

可能佢o係hk只得一兩個朋友, 平日放假, 會o係街打俾佢地, 如果打返鄉下, 就o係印尼商店用佢張calling card打. 佢so far o黎o左成年, 都算聽話.

首頁

尾頁

跳至