意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 91|主題: 126679

菲傭的passport係唔係佢自己keep?

複式洋房

國民生產總值:256

菲傭的passport係唔係佢自己keep?

請問僱主係唔係唔可以keep菲傭的passport?

大宅

國民生產總值:2724

Re: 菲傭的passport係唔係佢自己keep?

僱主係唔可以keep菲傭的passport.
已代刪除

別墅

國民生產總值:751

我唔 keep嫁

男爵府

國民生產總值:6828

我有keep 架, 不果係工人叫我keep的, 佢話驚唔見.

禁止訪問

國民生產總值:319

複式洋房

國民生產總值:314

SL123 寫道:
請問僱主係唔係唔可以keep菲傭的passport?

No , I don't think employer can keep their passport .

大宅

國民生產總值:1291

I plan to keep it and ask the maid to write a consent statement. Is it illegal ?? I suspected my maid has borrowed money. What can i do ?? :-(

大宅

國民生產總值:1128

我會keep,因為驚佢去大耳窿度借錢,就算佢有身份證,無passport,想著草返老家都唔得。

複式洋房

國民生產總值:287

My maid borrowed money from me. I also want to keep her pastport till she return money back to me.
I seek for advice from my agent, they said it is no use to keep their pastport. Because they can apply for a new pastport very easily and they can apply it on Sunday.

大宅

國民生產總值:1291

Really?? Then how can we stop her to borrow money ???
junjun609 寫道:
My maid borrowed money from me. I also want to keep her pastport till she return money back to me.
I seek for advice from my agent, they said it is no use to keep their pastport. Because they can apply for a new pastport very easily and they can apply it on Sunday.

大宅

國民生產總值:2163

agent叫我比佢哋(agent)keep tim!
工人就叫我keep,我放在銀行保險箱...
曉彤&曉陽~

大宅

國民生產總值:2163

agent叫我比佢哋(agent)keep tim!
工人就叫我keep,我放在銀行保險箱...
曉彤&曉陽~

大宅

國民生產總值:1215

我都係。
carmenyip 寫道:
我會keep,因為驚佢去大耳窿度借錢,就算佢有身份證,無passport,想著草返老家都唔得。

大宅

國民生產總值:1675

我唔 keep,因為僱主無權,多一事不如少一事,就算簽咗consent,佢都可以反咬你,話係你迫佢簽。

公爵府

國民生產總值:28578

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我無keep架,基本上任何傭既passport都唔可以keep,況且唔好再相信keep佢地passport佢地就借唔到$$.佢地用I.D.又得,攞埋份合約亦得.同埋佢地好易攞番本新既,佢只要話唔見左就搞掂,攞左唔知會您,等您攞住本舊既.
細心d留意下個工人d經濟狀況,多d同佢地傾計,睇下佢識得多唔多朋友呀個d.有時突然爆d料佢聽,嚇下佢地...如:有工人借左$$,走左,以為無事,點知d收數追到過去.一樣走唔甩.又話比佢聽d朋友懶fd咁,其實就係想搵擔保人,叫個工人唔好咁蠢比人利用,一發現有唔妥,即刻話比阿mum聽...等等.

佢地要借$$,好似要有3個擔保人.所以佢地好興幾個輪流借&輪流做擔保人.通常d衰野都係群埋一堆.大家小心.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.