意見反饋
義工

自由講場 今日: 4901|主題: 1005260

辭職,顧主在你面前撕左封信,話無收過,咁點算?

珍珠宮

國民生產總值:31004

2018勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

可唔可以到那天照走?
武裝的心臟為你 Break Down
剩下赤裸的告白 沒防備的愛
奮不顧身要勇敢 擋開流言的子彈
So Baby Let’s Go Go Go Go Go

子爵府

國民生產總值:10157

2018勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 辭職,顧主在你面前撕左封信,話無收過,咁點算?

用私人e-mail a/c send多次俾佢!!

複式洋房

國民生產總值:405

你再俾信 HR Dept keep record 啦~
but why佢撕左封信呀?

大宅

國民生產總值:3618

寄掛號信簽收!

珍珠宮

2018勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

ToffeeBB 寫道:

我係比HR的呀,BUT HR比左封信他,
他話當他無收過,唔比辭喎!
他仲話加我人工,咁都得! 他話點就點?

珍珠宮

我無他EMAIL!

珍珠宮

會唔會好"薑"呀?

seven7 寫道:
寄掛號信簽收!

珍珠宮

國民生產總值:39100

2018勳章

mcdullyiu
我朋友又係咁wor,佢老細撕左封信話唔比佢走,佢再出過比 personnel,personnel 都唔可以話無收過!!佢老細 叫佢唔好走,咁佢梗係都走左!!
你叫 personnel 簽收 copy 得唔得??
薑...你預左要走怕咩wor?? 至緊要唔好番轉頭就得!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

國民生產總值:35220

咁誇張 你同HR傾下得唔得?
mcdullyiu 寫道:
[quote]
ToffeeBB 寫道:

我係比HR的呀,BUT HR比左封信他,
他話當他無收過,唔比辭喎!
他仲話加我人工,咁都得! 他話點就點?

[/quote]

複式洋房

國民生產總值:156

咁似做戲?

僱主又係奇. 遞信係通知. 唔係問佢地比唔比辭職. 如果公司話炒我. 我可唔可以話唔走呢?

我以前老細又係話當無收過. 比返我. 叫我考慮. 我話會考慮. 但信比咗佢先. 我死都唔要返. 期間都開始請人. 我當然照走啦.

其實佢加人工. 你會唔會有轉彎餘地? 如果點都唔會留. 就好好大家傾一次. 講明你意向. 之後再加多封信比HR.

複式洋房

國民生產總值:405

send email (白紙黑字) 俾 HR (cc你老板),一定要有HR嘅replay去 confirm 收過
日後有問題可以做証明,我有個同事都係咁嘅case!

珍珠宮

咁我手頭的工作點呀?
如果我話走就走,咁她就唔請人,我下面d人會做死的!
webjen 寫道:
mcdullyiu
我朋友又係咁wor,佢老細撕左封信話唔比佢走,佢再出過比 personnel,personnel 都唔可以話無收過!!佢老細 叫佢唔好走,咁佢梗係都走左!!
你叫 personnel 簽收 copy 得唔得??
薑...你預左要走怕咩wor?? 至緊要唔好番轉頭就得!!

大宅

國民生產總值:1397

其實你俾左封信HR,HR轉俾老闆,咁HR即係已經收到通知,咁你可以係公司同所有人講你幾時走,仲當同事面問老闆會唔會請你食飯,咁佢唔可以當唔知啦。你老闆撕信其實好無品,但係你可以當睇唔到,你已經通知左佢,佢點處置你封信係另一件事。

大宅

國民生產總值:3618

咁撕信都做得出,你寄掛信又有幾"薑"呀?

mcdullyiu 寫道:
會唔會好"薑"呀?

[quote]
seven7 寫道:
寄掛號信簽收!
[/quote]

珍珠宮

國民生產總值:30272

2018復活節勳章 2018勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實間公司係咪咁差先, 你老闆都對你幾好呀! 起碼佢唔想你走仲話加你人工, 或者你再考慮下先..... 天下烏鴉一樣黑, 出到去可能仲差過而家, 但起碼而家老闆都叫做睇得你起, 加人工比你唔想你走....

[quote]
ariesbran 寫道:
咁似做戲?

僱主又係奇. 遞信係通知. 唔係問佢地比唔比辭職. 如果公司話炒我. 我可唔可以話唔走呢?

我以前老細又係話當無收過. 比返我. 叫我考慮. 我話會考慮. 但信比

大宅

國民生產總值:3053

我以前做個間公司,個同事又係要走,我老闆加佢人工留佢,
佢儍到真係留低,點知佢即刻請多個人俾佢,學晒佢d野就
即刻炒左佢,你話佢幾咁奸!

[quote]
catjeffcat 寫道:
其實間公司係咪咁差先, 你老闆都對你幾好呀! 起碼佢唔想你走仲話加你人工, 或者你再考慮下先..... 天下烏鴉一樣黑, 出到去可能仲差過而家, 但起碼而家老闆都叫做睇得你起, 加人工比你唔想你走....

[quote]
ariesbran 寫道:
咁似做戲?

我以前老細又係話當無收過. 比返我. 叫我考慮. 我話會考慮. 但信比

翡翠宮

國民生產總值:75436

seven7 寫道:
寄掛號信簽收!

我果時去讀僱傭條例時, 個 sir 都係咁教架, 費是到時需要上勞工處時有排拗嘛 .......

大宅

國民生產總值:3745

其實仲有無考慮的餘地?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.