義工
跳至
[2005年] 0511 BB 教育

公爵府

國民生產總值:25476

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

0511 BB 教育

Mashimaro

我基本上都係半小時左右, 播來播去都係果三幾張 disney 碟. 其餘時間, 都係一樣, 任佢爬, 追狗, 玩玩具; 做得最多係聽音樂.

個個 bb 個性唔同的, 我覺得俾幾多教材, 俾幾耐, 都要睇下佢個性...總之唔好令佢煩厭就 ok.

phonics 我自己未必使太早迫佢, 因為係幾易學的, 等佢心情好咪整幾粒音佢嘆下囉.

公爵府

Re: 0511 BB 教育

人地果邊傾緊訂 phonics kids, 我去倒人米, 唔係幾好

大宅

國民生產總值:3108

好媽媽勳章

w_y,

係喎 ~~ 我都係攪攪震無幫襯, 阻住人地添
開個新 topic都好, 集中討論 ~~

w_y 寫道:

人地果邊傾緊訂 phonics kids, 我去倒人米, 唔係幾好

男爵府

國民生產總值:5933

打個招呼先

w_y,
有d輪廓圖要唔要呀

侯爵府

國民生產總值:23959

proxxxxx,
e+真係撈正行,辦教育wor!!!

別墅

國民生產總值:991

我有覺得bb仲細, 佢地仲有10幾年要study,得8個月俾佢地玩下,自由發揮下law,可能會發掘到佢多d野tim!

公爵府

唐老鴨 bb

我好同意.

有無聽過 3 個月俾佢學外語呀?
唉...我見有 bk 媽要 3 個月學 abc.
又見雜誌有間 xx 教育, 開辦 3 個月可報讀的外語課程..
c 未.

公爵府

嵐豬
咩來架 七田果 d ?

公爵府

ct2
想開好耐架, 呃下 posts 嘛.....
但呢個 topic 係正經...
雖然教育小組都好多, 但始終歲數有別嘛.

係咪呢, 上次都話係胎教數學, 咪無事囉. 今次俾人查封囉

子爵府

國民生產總值:12260

但係响教育小組,見有D媽咪真係一兩個月就用閃咭,教D BB教學點數、英文等字!唔知有無用!
今年書展,兒童讀物最賣得,所以話BB&女人錢係最易賺!

公爵府

哈哈
胎教添....
閃卡呢家野, 都幾富爭論架, 又有話早睇會心散...

我...係懶!!

公爵府

唔....最重要都係睇 bb 接受能力 (能耐)......多數我見 d 人都係, 人教我教, 人閃我閃....怕蝕底, 教得遲唔夠人地個 bb 叻咁.

有時太緊/太多...或者...可能....會有反效果都未定. 教 bb 都好多 style, 我就係想聽下大家意見囉.

子爵府

就係太多選擇,唔知點揀!
明天BB展,大把教材,睇到眼都花,仲要唔平,幾萬銀!聽到心都寒!

公爵府

garfield
我今年唔去囉...gc 都會有攤位, 你去睇下呀, 我唔係賣廣告, 係咁岩收到佢 email

有乜好料, 返來同我地分享下喎.

子爵府

w_y ,

無問題!到時上黎報料!
我都係咁住買洗衣液、玩具,同埋有咩教材ARM 用咋!

大宅

好媽媽勳章

garfield123,

你會去BB展 ?!
可否留意一下蒙特梭利教材 ? 返來報下料
我聽聞好似幾好 ~~ 但我無時間去BB展

garfield123 寫道:
w_y ,

無問題!到時上黎報料!
我都係咁住買洗衣液、玩具,同埋有咩教材ARM 用咋!

子爵府

MashiMaro,

無問題!
不過唔知會唔會俾人圍?上年見到教材D 攤位,一個客有幾個SALES圍!(上年淨係留意迪士尼咋!因為果陣咩都唔識!)

大宅

好媽媽勳章

w_y,

我覺得用 flash card 都幾好 ~~
但係志在刺激BB腦部發展 ~~
講真, 閃咭1日都係幾分鐘的事,
其餘仲有23個幾鐘頭用,
因此閃咭只係佔一日很少很少時間
而閃咭教識字都算容易, 但它只佔教育的一小部分 ~~

我反而覺得其他教育如德育, EQ, 人際關先係難教

w_y 寫道:
唔....最重要都係睇 bb 接受能力 (能耐)......多數我見 d 人都係, 人教我教, 人閃我閃....怕蝕底, 教得遲唔夠人地個 bb 叻咁.

有時太緊/太多...或者...可能....會有反效果都未定. 教 bb 都好多 style, 我就係想聽下大家意見囉.

侯爵府

國民生產總值:22181

講開 bb 教育, 早倫都有 2-3 日比隻 play along 1 佢睇吓, 點知睇咗幾個月, 而家再久唔久開比佢, 佢居然一見到啲人就喊喎, 我陪住佢會好小小 ?-( ?-( 同埋我開覺得佢唔太like , so 都係比 music 佢聽住先算 .
跟住早倫我又每晚讀一篇 story 佢聽, 佢又係勁 like , 後來我 lazy 咗, 改為想讀先讀, 好彩佢都仲 like .....
不過我都贊成而家盡可能等佢自由發揮多啲, 玩多啲, 教育呢家嘢, 佢都仲有 20 幾年要讀.... 唔怕 同埋我諗住 2 years old 會比佢返 nursey , so 我又真係唔担心佢學嘢遲囉

侯爵府

國民生產總值:22181

flash 其實都係一種幾好既教材, 係對 bb 左右腦發展好既.... 但實在太貴 & 啲人話要早啲開始, 好似話到咗 bb 唔知 1 or 2 years 已經作用不大, so 到而家我都仲係 15/16 中
MashiMaro 寫道:
w_y,

我覺得用 flash card 都幾好 ~~
但係志在刺激BB腦部發展 ~~
講真, 閃咭1日都係幾分鐘的事,
其餘仲有23個幾鐘頭用,
因此閃咭只係佔一日很少很少時間
而閃咭教識字都算容易, 但它只佔教育的一小部分 ~~

我反而覺得其他教育如德育, EQ, 人際關先係難教

[quote]
w_y 寫道:

[/quote]

12345678910... 15
跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.