跳至
[2005年] 0511 BB 教育

首頁
23456...15

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 0511 BB 教育

想bb自由發揮多d...其實都係其中一個 '門派'.

而且我見你所講, 你一 d 都唔懶架, cd/玩具/playgroup...都唔野少 $_$

侯爵府

MashiMaro & w_y,
thanks!
aiya,原來我老公好似買左如何教寶寶變聰明,不過我睇左一陣前部份,就係因為佢猛講theory太悶,所以

等我返去再睇埋下半部先 :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章

w_y,

d人話父母係小朋友的模仿對象,
所以我地將會係小朋友身上見到自己的影子 ~~
要以身作則, 所以現在做父母都好辛勞 ~~

w_y 寫道:
我覺得唔係教 bb 德育, 反而係個大人點俾反應個 bb 重要 d.
呢個年紀, 首要佢食得瞓得, 身體舒服自然脾氣會少 d. 大人的態度都好重要, 成日家嘈屋閉, bb 都會燥 d 架. 營造一個愉快的氣氛可能會有幫助呢.

大宅

好媽媽勳章

w_y,

我初頭都係好慢呀 ~~
因我套D紙落folder好軟身, 所以好難閃
我現在過左膠, 所以好好多

w_y 寫道:
mashimaro
我都好驚自己年紀大, 手腳慢, 閃得遲鈍.
要練習多 d 先 :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章

w_y,

知唔知幾時開始 stage 2 - phase ?
係教晒所有詞語先, 定還是教部份就可以開始 ?
因詞語可以無止境, 100 又得, 1000都得呀 !!!

w_y 寫道:
睇邊本杜曼先 click here

我都係睇 '聰明' 果本先, 一本有齊閱讀, 數學同埋百科方法介紹, 慳好多時間, 同埋前半部, 可以唔睇無損失, 都係佢講佢套野點好點好咁囉.

大宅

好媽媽勳章

miumiu723,

你都係一個好用心的媽媽啦 ~~
我都無俾灝灝上 playgroup

我都覺現在小朋友好忙, 樣樣都話要學 ~~
不過, 我到時會俾佢試,
然後再選佢有興趣/天份先集中火力俾佢學,
因我都要睇住個荷包 ~~

至於睇電視, 我聽聞BB睇電視學野最快,
但要取個平衡點, 因電視係單向,
若睇得太多, 會變得自我 ~~
所以這個階段要培養BB鍾意睇書

miumiu723 寫道:
只係想將自己意見分享

講到教育,我覺得好深. 剩係想bb自由發揮多d.

我都好懶,冇咩特別野比佢玩. 平日播吓cd,玩吓玩具,星期日帶佢去上playgroup. 等佢1歲大,會帶佢去圖書館.
至於其他,市面想實在太多教材. 我自己就希望bb學吓音樂,學吓游水.其實依家小朋友好慘,除左學校比功課,家長又額外比練習,自己細個都冇咁啦.

我唔係好贊成開電視比bb睇(就算睇d學英文既vcd). 我見亞b鍾意定鏡睇電視,但我覺得佢剩係睇住個畫面閃動,就算陪住佢睇d,此終唔係同bb相向交流. 我會帶佢去多d圖書館,陪佢一齊玩多d.

公爵府

mashimaro

我都只係參加過 1 次陪人試堂, 1 次超平自組當同朋友 gathering 咋.

你自己印出來閃架? 仲要入 folder?

講左咁耐, 我仲未閃過俾佢睇喎, 只係電腦閃過幾次...月中我先訂到白卡, 自己寫字. 百科卡都想訂, 但都係遲一步睇下點先.

尋日行 bb 展, 除左 gc, 小霹靂都有出, 但我無格價. 跟 printing house 訂百科卡要 $1.5 一張. 300g 紙全彩. min. order 都要 6 百幾. 或者遲 d 有興趣我地 11 月媽咪住得近先夾份訂囉, 運費都要幾十架.

公爵府

上 2 星期千禧 bb 檔案就係講一個由朝到黑打機的小朋友, 佢反應呀, 各樣都比其他小朋友快, 但係, 一講到創意, 就完全欠奉.

所以都好睇家長想點塑造佢, 同埋佢本身天性係點囉.

我都有聽過話睇電視可以增長語言能力. 所以點平衡真係大學問.

大宅

cd/vcd - 大部份燒o既
玩具 - 朋友比o既
剩係playgroup - 1 個月比$100幾lor

w_y 寫道:

而且我見你所講, 你一 d 都唔懶架, cd/玩具/playgroup...都唔野少 $_$

公爵府

cd/vcd - 大部份燒o既
細聲 d 呀

大宅

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

公爵府

講開尋日 bb 展, 我貪得意問左一檔學芭蕾舞的, 最細幾歲俾佢學呀. 咁佢問我 bb 幾歲, 就話: 三個月都可以來架. 來聽下音樂唱遊等佢早 d 培養定 d 音樂細胞囉.

真係呃得 d 家長錢就呃. 離晒譜. 答非所問.

侯爵府

w_y 寫道:
講開尋日 bb 展, 我貪得意問左一檔學芭蕾舞的, 最細幾歲俾佢學呀. 咁佢問我 bb 幾歲, 就話: 三個月都可以來架. 來聽下音樂唱遊等佢早 d 培養定 d 音樂細胞囉.

真係呃得 d 家長錢就呃. 離晒譜. 答非所問.

真係食人唔lur骨

公爵府

miumiu723
咁你有時間同我地分享下你 playgroup 玩 d 乜呀? 係咪自組架, 價錢好好咁喎.

我真係好少俾佢去...出面 d 都好貴下. 有 coupon 試堂果 d, 我又住鬼咁遠.

大宅

好媽媽勳章

miumiu723,

係一堂$100幾定幾堂$100幾 ?
我搵來搵去都起碼$100幾一堂 ~~
所以一個月至少$5xx ~~
有無好介紹呀 ??

[quote]
w_y 寫道:

[/quote]

大宅

都係0511 d mami 介紹o既.
玩playgroup,有d mami會覺得咁細個玩,好"曬"錢.
其實,我想學吓點樣同bb玩.

依家我去個間, 玩1個鐘,有圍圈連同音樂抱住bb一齊行吓跳吓,做吓運動,玩玩具(按住bb個月份做唔同既野,例如亞b依家9個月,開始教佢玩d訓練手指仔o既野),亞sir會講吓bb到咩階段會有咩要求,同埋應該點同佢溝通.

我知有d playgroup 剩係比bb一齊玩吓,唔係好貴,亦可以自組架.

大宅

我上個間,一堂$100幾. 1個course 8堂,一次過要比晒.

要睇吓你自己帶bb去playgroup想做咩lor.

若果諗住剩係比bb同其他bb玩吓,唔駛咩理論,好平咋. $50/堂. 可以睇吓這個website.

MashiMaro 寫道:
miumiu723,

係一堂$100幾定幾堂$100幾 ?
我搵來搵去都起碼$100幾一堂 ~~
所以一個月至少$5xx ~~
有無好介紹呀 ??

[quote]

[quote]
w_y 寫道:

[/quote][/quote]####

大宅

playgroup

公爵府

嘩. 乜你個 playgroup 同我去試 little gym 2 舊水 d 一樣咁內容喎.

方便介紹埋我?

公爵府

aiya, 我都 join 過呢 d , 可能我唔好彩, join 著個衰 group.

你 join 邊個主持架? 係咪屯門區?

首頁
23456...15

尾頁

跳至