懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

便秘有咩方法可改善呀?

我已經飲好多水, 食好多水果, 但呢幾個月都係咁去得唔係好好, 呢排仲唔係日日, 就算有都係好稀, 又唔多, 我唸都係食左materna 所以咁, 其實可唔可以唔食呀? or 有無其他可代替呀? 我而家26週, 食唔食得香蕉呀? 怕唔怕涼呀? 好慘呀...

別墅

Re: 便秘有咩方法可改善呀?

你可以試

複式洋房

我醫生話香蕉可以食but要食熟的,我就鍾意食sunxxxxx西梅啦! :mrgreen:

男爵府

me 2

[quote]
conyyan 寫道:
你可以試

大宅

yen88,
有d人就話唔好食蕉!
飲西梅汁啦, 仲有食多d奇異果, 有豐富維他命c, 又通便!
再唔係食多d蔬菜, 多d纖維!

大宅

奶奶話大肚婆只可以食大蕉, 其他蕉唔得, 妳又可以食吓乳酪(唔好太凍食, 灘灘先), 飲益力多

大宅

食5粒西梅乾(百佳有得賣) 已經好易去... 食得多仲會肚痾...

複式洋房

西梅 & 橙

大宅

我就係食車里子既, 好有效, 食得多個晚, 第2日會去幾次便便架. 不過車里子好似就來唔當做, 可以試下橙同奇異金果, 對我來講都幾 work, 希望幫倒你...

大宅

唔該哂咁多位, 等我mud都試下先, 再係咁落去真係唔想再食野喇..

別墅

我上個月, 有d便秘.. 咪同醫生講囉, 佢同我轉左隻維它命丸, (少d鐵質喎), 之後情況大大改善左呢!!!

大宅

唔怪得我之前有食車里子就好似好d 啦, 我差唔多2日食一磅, 但最近無食, 等我食番先, 唔該哂!
Retail 寫道:
我就係食車里子既, 好有效, 食得多個晚, 第2日會去幾次便便架. 不過車里子好似就來唔當做, 可以試下橙同奇異金果, 對我來講都幾 work, 希望幫倒你...

禁止發言

大宅

你未有bb之前係唔係都有便秘咖,如果無, 咁食大蕉, 橙, 奇異果, 火龍果, 飲西梅汁, 都ok, 至於車厘子就好奇咖, 有d人食左就有得去, 有d人係因為食左車厘子而更加去唔添, 就係睇你係熱唔係腸熱喇.所以要留意
不過如果你d便便好硬, 一粒粒(好似我既case), 我就算食晒以上既野都係有便意, 但都未必去得暢順, 因為我係超熱既人, 而且由細到大都有便秘, 不過自從我有左bb之後我就食糙米飯, 嘩..真係日日去得不知幾暢快, 可惜我個胃唔爭氣, 食左糙米飯會胃痛, 跟住就無食喇, 於是又有返便秘, 但到我宜家7個月 我又試下喇, 又真係又去得好好喎, 我前排我睇報紙講糙米係有軟化便便既作用,所以你可以多一個choice, 總之多菜多生果就一定無錯既
..

洋房

食西梅都OK呀,但我睇書話木瓜有收縮子宮作用,所以我有左果陣都冇食,反而生完就食好多。

大宅

coco04

唔該哂!
我未有bb前無便秘架, 唔知係咪食左materna 之後就唔好喇, 一係就好稀, 一係就無, 下次都係叫醫生轉第二種維他命比我試下先

別墅

我之前都試過便秘,醫生叫我買乳果糖飲,我飲左3次,
就無左便秘,日日都去得好好

公爵府

畀面勳章

coco, 其實點煮糙米飯, 我只知要煲先浸糙米, 但係份量如何呢?

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

bigbbyoyo, 咩野叫乳果糖飲?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至