論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

真係一肚子火

我請咗個印印, 上工第二天就同佢去bodycheck(我私人再做), 咁個工人無大便, 就等到上工第四日至可完全給予所有料給化驗所, 化驗所就話上工第六天就有全部報告。

結果工人係上工第三天同第四天就話頭暈, 到第五天早上, 我仲發現佢係我廚房暈咗, 於是call agent, 咁agent同佢去醫院check睇吓有無跌傷, 醫生話佢無事, 只係比咗止痛藥同藥膏, 跟住就同agent返咗屋企 (因當日我有事無人在家, 又因屋企有細路, 怕嚇親細路, 醫生又比咗兩日病假, 所以agent提議工人去佢屋企休息)。

p.s. 工人睡覺時間每天8小時, 一日三餐

到工人上工第七日, 工人要求多一日無薪假期(腰好痛喎), 咁我咪答應佢, 但要佢返黎我屋企。

問題就開始:
佢返到黎洗過手, 攪到個地板濕哂, 我就同佢講要注意, 跟住我老公就話因為佢腰痛唔洗佢抺, 要佢休息, 跟住我地就出咗街買野。

點之買完野返黎, 佢竟然唔係屋企, 但佢房門關咗, 我大門無鎖 (好在無賊) ; 又要call agent, 我老公就出街四圍搵, 攪到下午終於搵到佢坐咗係公園。

帶佢返agent到, 後來知道, 佢話見到我地唔洗佢做野, 佢唔開心, 於是離家出走想去agent, 但又唔識路。

我同老公商量過, 諗住佢腰痛, 咪打算明天放佢假比佢休息多一日, 免佢又整親。咁咪同佢傾, 結果佢同我地講, 上午唔出街, lunch係屋企食, 下午會係樓下行吓, dinner也食。

結果到第八日(假期), 佢竟然睇住我起身(係佢房內等), 我一出房開奶&湊仔, 當我餵奶時, 佢無"how"門就推開我房門, 同我講, 佢約咗朋友, 依家出門口。

之後佢又無聲無色咁出門, 當然無鎖門; 等到我仔仔返咗學, 我咪同老公去搵agent傾, 點之係途中給我地遇上, 佢竟然同三四個印印一齊行街, 不之幾開心, 好似中學生放假同朋友玩, 我叫佢過黎, 佢走埋黎後仲開心地打開手上的紙袋, 話佢朋友請咗lunch比佢食, 佢唔返屋企食(留咗飯), 於是我地唔洗佢咁早回家, 要佢8:30至返。

跟住我地同agent傾, 大家都認為佢唔要得, 決定佢一返黎就要佢走(返故鄉)。

等到佢夜晚返黎, 佢完全唔知錯, 仲好開心; 之後我咪同佢傾佢的錯誤行為, 點之都未講到入大題, 佢十問九唔應外, 仲突然大喊, 情緒失控, 我都愕然。等咗約兩分鐘後, 我咪再同佢講, 問佢喊乜, 情況同上。

最後佢竟然取刀, 但我只係講佢的錯處, 前後都只係講咗4 points, 都未講完, 到此我當然收聲, control咗當時的情況後, 就由佢坐在廚房地上等agent黎。

之後agent講, 佢仲以為係返agent家, 仲唔知死, 好輕佻。

另外, agent仲同我地講, 自工人在他家過夜, 佢發現佢唔見咗錢, 佢工人唔見咗隻錶。

咁你地話呢個工人係唔係好過份, 我自問八日黎無罵過佢一句, 對佢好好, 佢竟然咁對我

p.s. 化驗所報告指佢有家族性貧血, 其他就正常 (暈倒一事不知有無關係, 要知就要進一步檢查)。

如果大家想知詳細資料, 怕請到佢, 咁你地pm我知。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 真係一肚子火

激呀!

真係一山還有一山高...你個工人係咪overseas or local架...?

水晶宮

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

請pm我工人的資料

子爵府

咁都得, 有無俾一個月通知金 and also PM to m, please

大宅

我覺得你個賤印擺明係博炒, 佢有咁多FRIEND 係HK,
一定在HK一段日子, 可能已賺夠再 "LER" 一筆返印尼
佢係HK完約工人嗎?
你係邊 間AGENCY搵到咁筍 0既 工人?
可否告訴大家? 我都鄧你慶
你心佢偷你D 野 1
佢真係好賤

男爵府

嘩,簡直好似睇戲咁
(唔好嬲我咁講,實在太攪笑)

民房

overseas
mrs.so 寫道:
激呀!

真係一山還有一山高...你個工人係咪overseas or local架...?

民房

Re: friends
佢話比我知, 朋友係佢係我屋企樓下, 問其他印印邊到可以識到朋友, 之後佢就去識的。

Re: agent
唔好講其他人, 工人也不會再係這間agent出現。
LIZTZE 寫道:
我覺得你個賤印擺明係博炒, 佢有咁多FRIEND 係HK,
一定在HK一段日子, 可能已賺夠再 "LER" 一筆返印尼
佢係HK完約工人嗎?
你係邊 間AGENCY搵到咁筍 0既 工人?
可否告訴大家? 我都鄧你慶
你心佢偷你D 野 1
佢真係好賤

大宅

你都好不幸!其實你工人未正式做過野!
本地驗身報告出左先好比工人上工會唔會穩陣d呢!
請Black List這工人!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

pm埋比我呀唔該.....

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

我個agent 話要等驗身報告出左先可以來我家工作.
這段時間會系agnet 度.你個工人未出報告就去左你度好似唔系咁好.點知佢驗身有無問題.
所以下次你都系要所有野check 好先去你家.
你個agnet 都有問題.因為我個agnet 很兇食住的印印.唔會有機會比佢玩野.

大宅

仲以為請印印會安全d....

珍珠宮

你工人太天真又無知,做錯野都唔知,可能佢無經驗, 係agent面前大家講清楚相方的要求,做事方針,底線,如無改善早走早著.

洋房

可否pm工人及Agenth的details. 因剛又炒咗工人, 心大心細又想揾番工人.

謝謝!

大宅

我老想要呀, 可否 pm 我? 謝謝...

民房

Re: bodycheck
你地誤會咗, agent個出咗至到我家上工的; 而我係另外再同佢出去做的。

民房

個工人有係香港做過, 有經驗的。佢咁的態度, 所以當然無情講, 即走。
LILY媽咪 寫道:
你工人太天真又無知,做錯野都唔知,可能佢無經驗, 係agent面前大家講清楚相方的要求,做事方針,底線,如無改善早走早著.

首頁

尾頁

跳至