跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

想請屯門住的媽媽們幫忙, 關於搭輕鐵的問題

我媽媽住在山景村(近山景north站), 她每星期一早上都要乘505出安定. 但在鳴琴站上車的話一定冇位坐.
於是她唯有在山景north站上車,坐一個站,去石排落車(但不拍卡), 過對面線搭番505出安定.
想問下, 我媽媽這樣, 有否違規呢 ??

thanks
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

Re: 想請屯門住的媽媽們幫忙, 關於搭輕鐵的問題

Rita 寫道:
我媽媽住在山景村(近山景north站), 她每星期一早上都要乘505出安定. 但在鳴琴站上車的話一定冇位坐.
於是她唯有在山景north站上車,坐一個站,去石排落車(但不拍卡), 過對面線搭番505出安定.
想問下, 我媽媽這樣, 有否違規呢 ??

thanks

Rita,

最緊要係上第一架車之前有拍咭咪得囉, 因為輕鐵係按由邊區去邊區計$, 中間怎樣轉法(冇離開個站)佢冇得理, 因為實際佢都唔可以確保您一程車就去到目的地. 如果山景北至石排頭站冇拍咭上車, 咁緊係唔得啦.

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

好似只可以單向woh,即係你由屯門去元朗個月台拍卡,中途點轉車都好,但一定要向元朗方向去,如果反方向係要再拍卡架,唔知我有無錯呢

水晶宮

2024年龍年勳章

harrymama
唔該哂 !!!!
按我媽媽講, 佢在山景北站上車有拍卡. 我媽媽就係怕萬一比輕鐵職員查到, 咁樣搭法違規, 要罰幾百蚊就無謂.

水晶宮

2024年龍年勳章

wyk,
好多謝你的意見呀 !! 照咁睇又似乎唔得wor. 但係我媽媽話唔只佢一個人係咁...
wyk 寫道:

好似只可以單向woh,即係你由屯門去元朗個月台拍卡,中途點轉車都好,但一定要向元朗方向去,如果反方向係要再拍卡架,唔知我有無錯呢

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

[quote]
Rita 寫道:
wyk,
好多謝你的意見呀 !! 照咁睇又似乎唔得wor. 但係我媽媽話唔只佢一個人係咁... [quote]

就算好多人都甘樣做,但如果真係違規,比著我就唔會跟佢

洋房

在山景north站上車去石排落車(但不拍卡), 過對面線搭番505出安定.肯定是違規,個查票員部機是check到你係邊個站上車,掉頭搭一定拉.

大宅

我之前帶女返學要去美樂站(我住泳池站隔離),因為唔想下雨時由碼頭行去美樂,跟住我去問服務台職員由屯門泳池站須要出站再拍咭嗎......佢地答我如果你個站沒有直接車去到你想去的站係唔須要再拍唔的.........如果你媽咪個到有直接車去到就應該唔係好得,最好你有時間去問問好d,唔係比輕鐵職員查到就.........

水晶宮

2024年龍年勳章

各位,
好多謝大家的幫忙. 我今早去電問過輕鐵customer service, 佢地的答案係 : 可以的. 只要同一區便可以.

首頁

尾頁

跳至