興趣嗜好

跳至

首頁
12345...29

尾頁

男爵府

單鏡反光digital相機

如果唔係好識影相, 但又想買部單鏡反光嘅機, 有邊隻選擇? thx!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 單鏡反光digital相機

Canon 350D,
Nikon D50,
Sony A100

男爵府

請問呢幾隻機易唔易玩架?

大宅

同其它單反機一樣咁易玩.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

畀面勳章

咁邊度買又平又多野送呢?

版主

平, 可以去旺角星際城市, 有兩三間賣機的舖都幾平下
去"永成", 萬成" 就穩陣, 一定多d機俾你揀, 唔算最平但ok
百老

男爵府

請問"永成", 萬成"向邊庶?

[quote]
chloepapa 寫道:
平, 可以去旺角星際城市, 有兩三間賣機的舖都幾平下
去"永成", 萬成" 就穩陣, 一定多d機俾你揀, 唔算最平但ok
百老

男爵府

如果我淨係買body, 影普通沙龍相得唔得?

大宅

萬成在旺角國美出正門后轉左再轉左, 行30米就到, 在右手邊.

永成就在國美出正門后過馬路, 轉左再轉右, 都是行30米, 都是右手邊. 果條叫乜野街我一時之間講唔出.

淨係買body影唔倒相咖, 粗粗地都要買支鏡先影倒野. 就好似貨櫃車咁, 淨買拖頭係運唔倒貨咖, 要買埋個拖架先得.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

thx! 請原諒我問埋d咁白痴嘅問題~!

hkchina2000 寫道:
萬成在旺角國美出正門后轉左再轉左, 行30米就到, 在右手邊.

永成就在國美出正門后過馬路, 轉左再轉右, 都是行30米, 都是右手邊. 果條叫乜野街我一時之間講唔出.

淨係買body影唔倒相咖, 粗粗地都要買支鏡先影倒野. 就好似貨櫃車咁, 淨買拖頭係運唔倒貨咖, 要買埋個拖架先得.

大宅

千祈唔好咁講, 我影相都係初哥, 去年六月才買第一部DSLR.

男爵府

咁查實去邊樹買係最好?
我咩都唔識, 驚俾人呃呀~! :lol:

大宅

萬成啦, 好少聽人講佢地呃人, 價錢都幾實, 我全幅架生都從萬成買 (分開四五次買), 買完之後都唔覺俾佢呃, 因為上網睇人買幾錢, 全部都差唔多.

大宅

hkchina

請問單鏡機影出o黎o既相係咪好過好多600萬像o既
dc機??
因為我成日都覺得普通dc機影出o黎o既相好唔掂,
就算用到500萬都好失望,
有諗過買番菲林傻瓜機,
出o黎效果可能會好過500萬像dc機.
請問有咩高見呢?

一部單鏡機最少要幾多錢呀??
我想效果好似以前菲林機o既2000蚊貨色咁
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

版主

同一象素 DSLR 同DC, CCD SIZE 已經有好大分別, 一定係DSLR Quality 好好多
用 DSLR, 就算5,6 百萬象素, 都比 DC仔的7,8 百萬象素好

建議買 NIKON D50, CANON 350D, 兩者KIT SET都係四千零五千左右, 抵買

民房

350D KIT SET .... what items included actually ? Are they enough for beginners ? Wheredo you suggest to buy it? Many THANKS....

大宅

但如果我想要以前菲林機o既質素又如何呢?

chloepapa 寫道:
同一象素 DSLR 同DC, CCD SIZE 已經有好大分別, 一定係DSLR Quality 好好多
用 DSLR, 就算5,6 百萬象素, 都比 DC仔的7,8 百萬象素好

建議買 NIKON D50, CANON 350D, 兩者KIT SET都係四千零五千左右, 抵買
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

版主

Canon 就快出新機, 未知價錢, 但應該是 350D 之後繼款, 而家350D 淨BODY 賣 $3,980, 建議加一支 TAMRON 的 17-50 f2.8 鏡頭, $2,780
又或者平平地用支kit lens $700 左右

CANON 350D / NIKON D50 KIT SET 夠初學者用, 日後有需要至買外置閃光燈同其他鏡頭

同FILM 機比, 要買CANON / NIKON 髙階D的機種

大宅

一定好過普通 DC. 一般影小朋友, 像數唔係太重要, 我自已就因為D200的像數太高, 浪費memory的位, 所以決定唔買. 我平時影一般的相都是用Small, 即是用緊少於200萬像數 (我部機有600萬像數). 係個電腦度睇, 或曬8R出來, 根本無分別.

如果你鐘意, 我可以send d sample你睇.

菲林機係好, 不過我已養成習慣, 亂影一通, 多多錢都唔夠買菲林, 而且每36張要換一次都好煩嗟.

我唔係靠影相搵食, 所以一部 Nikon D50 已經很夠用, 我現用D70s, 不過我用到的功能, D50都有齊. 我都或會買多部D50, 唔洗經常換鏡.

bbpig138 寫道:
hkchina

請問單鏡機影出o黎o既相係咪好過好多600萬像o既
dc機??
因為我成日都覺得普通dc機影出o黎o既相好唔掂,
就算用到500萬都好失望,
有諗過買番菲林傻瓜機,
出o黎效果可能會好過500萬像dc機.
請問有咩高見呢?

一部單鏡機最少要幾多錢呀??
我想效果好似以前菲林機o既2000蚊貨色咁

男爵府

我又有白痴問題! :lol:
請問影果陣係咪要set下支鏡? 因為我見d pro嘅攝影師影相果陣要轉轉個鏡頭先影!
仲有, 拎出街係咪要咩埋個好大嘅相機袋?

首頁
12345...29

尾頁

跳至