自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牆上會行的一粒粒黑色小生物

吾知係咪潮濕, 牆上發現左一d好細粒o既小生物, "禁" 死佢會係牆到留有黑印, 吾知點算好呢.....

大宅

Re: 牆上會行的一粒粒黑色小生物

呢D係發霉發出的, 可以定期用消毒葯水抺, 我屋企都係咁, 後來用咗呢個方法, 宜家冇哂囉

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

咁驚

男爵府

即係用酒晶抺就可以, 對嗎?

其實依d係咩泥o既姐

大宅

唔係用酒精, 係用滴路或浠色漂白水就得啦, 泥D個名收泥卜

男爵府

吾該曬

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好恐怖呀...

之前未嫁o係自己屋企...我地訓果d係上下格果d木床...貼"長"擺...後期成日見到有d唔知咩野黎...頭尾都有3條好似天線咁...成日o係下面行上黎...我最驚呢d...又唔知佢有冇爬過我訓果度...我係有一日坐o係上格床之後睇到...嚇到我唔敢番床訓...

男爵府

" 頭尾都有3條好似天線咁" <=== 係咩泥嫁, 好得人驚呀

我見個 d 好似無天線嫁喎.....

男爵府

呢d係叫做"卜泥" 或者 "壁蚤", 唔咬人唔吸血, 不過都幾核突

屋企潮濕就好易有gar la.
每次開完冷氣之後, 最好打開窗吹下間屋.
我睇過曾近榮本書有講, 去化工原料舖買xxxx鈉(唔記得個名), 用黎抺牆.

男爵府

呢隻應該叫做"衣魚", 個樣又係勁核突
kawai928 寫道:
好恐怖呀...

之前未嫁o係自己屋企...我地訓果d係上下格果d木床...貼"長"擺...後期成日見到有d唔知咩野黎...頭尾都有3條好似天線咁...成日o係下面行上黎...我最驚呢d...又唔知佢有冇爬過我訓果度...我係有一日坐o係上格床之後睇到...嚇到我唔敢番床訓...

男爵府

係呀, 係每次開完冷氣之後就出現多左, 佢地如果多o既時候, 仲有 d up dup 味嫁

xxxx鈉 係咩泥, 係咪五金店都有得買嫁啦?

男爵府

xxxx鈉>>我睇書時, 睇d唔睇d, 唔記得左個名
五金店應該無得賣, 要去"化工原料舖"先有gar.
妳去書局睇下曾近榮本書, 入面有講點對付呢隻核突野gar.

男爵府

有冇媽咪可以講下曾sir點教?
邊度有化工原料鋪?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wongcy 寫道:
" 頭尾都有3條好似天線咁" <=== 係咩泥嫁, 好得人驚呀

我見個 d 好似無天線嫁喎.....

係呀...你分唔到佢邊度係頭邊度伙尾...佢又"爛爛"下咁行...好細粒,長形啡色....真係好恐怖...見到會先毛管"棟'架!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我間房又係有呀~~我估係因為間房係正廁所隔離,但係我幅牆又冇發霉喎~~同埋我想知唔用消毒水抺,有冇其他辦法呀??我幅牆一抺就甩油架喇~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

我之前係唔知邊個topic講個話有一種產品可以消滅呢d嘢,我屋企都有,但我冇用過我post出嚟比你睇吓
Re: 橙皮精華

意大利檸檬水超過95%成份是由橙皮直接提煉出來的, 不含氯化物、腐蝕性物質、 石油副產品及化工香料等對人體健康及環境有不良影響的物質, 成份天然, 是大自然最佳的溶劑。

作為新一代綠色清潔用品, 意大利檸檬水有以下特點:

* 對環境無污染(Environmentally friendly, earth-friendly)
* 能自然分解(biodegradable)
* 不損害臭氧層(ozone-safe)
* 無毒性(non-toxic)
* 用後散發出如清香的橙氣(Pleasant orange, clean scent)

就算有小朋友或寵物的家庭都可安心使用, 對于食物亦較安全。

意大利檸檬水是一種超濃縮的產品, 每一升就要用超過一萬個橙才能提煉來, 對于一般日常的清潔工作, 一份檸檬水加上五十份清水便勝任有餘, 若有頑固污漬, 只需將濃度提高便可, 要達到一個環保衛生潔淨的家居環境, 其實又有何難!

原價: 90元/ 200ml; 300元/Litre
直銷優惠價: 60元 / 200ml; 200元/Litre

查詢電話: 23860651

主要辦公室地址免費送貨, 住宅地址運費另計。

參考資料:
http://www.magnoliamarketinggroup.com/products/citrus-xl.html
http://es.epa.gov/techinfo/facts/florida/terpclfs.html
http://www.insectrelief.com/

常見問題:
1. 意大利檸檬水可否用于殺蟲及驅蟲?
橙皮本身的作用就是用來保護橙免受昆蟲侵襲, 它芬香的氣味便能驅逐大部份昆蟲, 若昆蟲接觸到橙皮液, 橙皮液便會從其外殼滲入昆蟲的呼吸系統, 令它窒息而死。 一樽意大利檸檬水便包含過千過橙皮精華, 只要用過檸檬水的地方, 蚊蟲都會遠離。很多家庭用它來對付木蚤, 均採得很好成效。

大宅

我試過就咁用lemo味嘅漂白水唔max水抹走晒d一隻隻後,好來都冇出現過,但d油漆係脫咗少少色囉

子爵府

是這款嗎?

珍珠宮

其實用漂白水/滴露抹下度牆, 跟住搵抽濕機抽下間屋or房就ok架喇!
總之香港天氣太潮濕都係麻煩, 唯有儘量保持間屋清潔乾爽啦

大宅

BB保你大  皇帝仔BB

首頁

尾頁

跳至