自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 牆上會行的一粒粒黑色小生物

monmonpupu 寫道:
其實用漂白水/滴露抹下度牆, 跟住搵抽濕機抽下間屋or房就ok架喇!
總之香港天氣太潮濕都係麻煩, 唯有儘量保持間屋清潔乾爽啦

暖同潮濕的天氣,佢地都出來呀~~~
我都係用呢種方法去處理的後~~~
再噴一些無味殺虫水(無色無味的)係百佳有得買'BIO KILL'
都幾好. 起碼都有兩三個月都唔見佢地出o黎呀

侯爵府

我間屋都有呢個問題, 好煩惱 用煙x滅蚤器都ok, 不過好得一排又黎過
廁所潮濕得仲勁, 生埋菇菇

伯爵府

我用藍威寶(稀釋)抹過1次牆身,到依家已經成個月都未出現過~

複式洋房

我屋企都有...

珍珠宮

生埋菇菇咁誇張
霖格格 寫道:
我間屋都有呢個問題, 好煩惱 用煙x滅蚤器都ok, 不過好得一排又黎過
廁所潮濕得仲勁, 生埋菇菇

侯爵府

生埋菇菇咁誇張

每隔幾日要清除菇菇

子爵府

衣魚 , 又名silver fish.

好煩㗎, 易死, 但好難根治

有四年壽命, 幼虫銀灰色,由一粒米咁細, 到成(深灰/黑)可達1.5 - 2cm,
喜濕氣, 可長久不食, 食纖維,(毛衣), 喜黑怕光.

ai........我搵咗好奈先搵到佢個竇, 都 e + 都未清晒,
我喺房發現佢, 但佢個竇喺係洗衣機後面........
我由驚到死到現在用 4 - 5 張紙巾壓死佢。

最近我問個裝修師父, 佢話我知新那隻"剎他死" 細灌+水放烟那隻可以整死佢, i just try ok woo, but very expensive. HKD65.00 per can, put a bit water to the can, close all the window and door, (唔好漏罅) 焗間room 3 hours, i really saw the silver fish go out and die ar, and the coming two day...... a bit horible ga. but i only find this way to kill silver fish........

Very Poor if the home have "silver fish",
once you find it, please deep clean and find the home of silver fish... and remove that faster... :-( :-( :-(
kawai928 寫道:
[quote]
wongcy 寫道:
" 頭尾都有3條好似天線咁" <=== 係咩泥嫁, 好得人驚呀

我見個 d 好似無天線嫁喎.....

係呀...你分唔到佢邊度係頭邊度伙尾...佢又"爛爛"下咁行...好細粒,長形啡色....真係好恐怖...見到會先毛管"棟'架! [/quote]

珍珠宮

sorry....我真係忍唔住

唔...用漂水or滴露抹下出菇菇個位置得唔得
霖格格 寫道:
[quote]
生埋菇菇咁誇張

每隔幾日要清除菇菇 [/quote]

珍珠宮

c lor, 乜有竇架 我仲諗住殺

子爵府

我由驚到死到現在用 4 - 5 張紙巾壓死佢......
佢好易死㗎...........

子爵府

silver fish 有四年壽命.......

when i frist time saw that, i same as you, just kill, haven't paid attention.... until one night, i suddenly turn on the light of the study room, i found two is running on the floor...........the feeling is horrible!

Then, in the next three day, the maid and me keep on deep clean everywhere, at last, found the "home" of silver fish on the back of the washmachine....

I search it from the internet.... but cannot found any solution to remove that.......ai......

大宅

我最近發現四腳蛇出沒, 有什麼方法可以瀸滅牠們

男爵府

[quote]
c lor, 乜有竇架 我仲諗住殺

民房

如果是"室" 可以怎做??好煩

侯爵府

sorry....我真係忍唔住

定期有免費菇菇食 不過食到會反肚
漂白水試過, 又係一樣, 無一排又人, 生菇菇的位置係企缸內一個角落, 而那一角比較暗, 可以適合菇菇生長掛 ?-(

侯爵府

[quote]
heiheikeikei 寫道:
衣魚 , 又名silver fish.

好煩

子爵府

刹他死那隻煙霧黃色罐滅蝨ok wooo
焗2-3 個鐘. 裝修教我用呢隻, 我殺silver fish 就係用呢隻. 用時開蓋少少水. 有效.
keepfitmama 寫道:

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

做煙霧滅蝨及開抽濕機

子爵府

我上次要每樣野都移開,抹吓,拾吓.
我都係喺櫥房找到佢個竇,
我上綱查,話衣魚鐘意D濕及和暖,又

大宅

請問如果放在厨房, d厨櫃洗唔洗封住, d煲呀,鑊呀,洗唔洗攞晒出黎, 之後要大清潔呀??

heiheikeikei 寫道:
刹他死那隻煙霧黃色罐滅蝨ok wooo
焗2-3 個鐘. 裝修教我用呢隻, 我殺silver fish 就係用呢隻. 用時開蓋少少水. 有效.[quote]
keepfitmama 寫道:
[/quote]

首頁

尾頁

跳至