意見反饋
義工

心聲留言 今日: 35|主題: 15898

妳會如何選擇?

大宅

國民生產總值:3520

妳會如何選擇?

首先要聽明返, 我唔係晒幸福或者係嘜野, 只不過我想睇下大家點睇同點做法.
老公話佢唔想我出去做野, 一來唔駛我噤辛苦, 二來又可以打理家頭細務(但無小朋友), 三來佢覺得我唔做野會比到一個好大的支持佢, 覺得我依靠同需要佢, 佢話佢覺噤樣就算幾辛苦都好開心, 同埋一日有兩餐都可以係屋企食, 佢好享受噤話.
我就諗而家慳慳地每個月都夠洗, 如果成個月唔出街食的話, 仲有太約1k儲到. 但係我就係怕佢會辛苦同好大壓力, 話晒仲要供樓, 同埋我自己諗住如果我做埋野, 我就可以儲多dd錢, 可以快d供完層樓, 同埋多個錢傍身個人都定d丫嘛.
而家我就不斷交戰緊, 究竟做唔做野好呢....但每次同我老公講我搵野做或者我見工之類, 佢的心情就會好差好差......如果妳地係我, 妳地會點做丫?

別墅

國民生產總值:591

Re: 妳會如何選擇?

做兼職

男爵府

國民生產總值:8452

um....如果唔係因為要照顧小朋友,我就覺得唔好唔做野~一黎妳話要唔出街食飯先save到1k,如果唔返工生活就要咁,我會選擇返工!

侯爵府

國民生產總值:23722

sorry, 你係想話唔出去食飯每個月可save 1k定10k呀, 如果真係1k, 咁都好辛苦喎, 間中有d咩喜慶事要做人情 or 病痛要睇e生都無左啦喎。 咁第時如果有埋bb咁更加唔夠用啦!! (又或者繼續加息, 供樓又要供多d架啦)

反正唔係要湊bb, 如你先生真係想你多d時間照顧屋企, 你搵份part time 或無咩壓力, 人工唔使太高的工作囉, 趁年輕save多個錢為日後打算嘛

男爵府

國民生產總值:8102

唔做野個人會唔updated架, 在社會上or待人接物上也會有影響.

別墅

國民生產總值:858

你老公諗得好美滿好溫馨仲好理想tim, 但 聽你咁講, 你地既經濟都唔係十分十分鬆動, 仲要供樓, 遲d bb大個 又要番學,興趣班,......都幾多錢要使o家, 不如趁年輕搵多個錢旁身! 恕我直言, 理想和現實 實在有一段距離

瑪瑙宮

國民生產總值:131275

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一人讓一步, 做part-time 囉~ :mrgreen:

大宅

國民生產總值:3745

如果做全職媽咪, 我會好支持你! 否則, 你真係要三思啊! 我未生之前都要努力儲咗5年錢, 先至有信心諗生bb, 因為生兒育女要用好多好多錢...同埋唔做嘢, 個人會發霉嫁....

翡翠宮

國民生產總值:76971

其實你老公係咪怕被人撬牆腳呀 怕你出黎社會做事接觸人同事都多d, 眼光又闊左, 怕你對佢日久生厭呀 我唔知你地係咪新婚, 若然係的話可能你老公個諗法係好鍚你, 但我可以肯定咁話比你聽, 一個無小朋友既家庭一個月先儲得個一千蚊都ok, 但倘若你地有諗過生小朋友的話就真係要諗清楚 :cry: 有起事上黎要錢使都幾頭痕所以親自己仲有氣有力不如做下野儲多d錢好過 又或者你某程度上比多d安全感佢同佢講多d你出黎做野既好處同壞處啦 老實講, 你後生搖搖唔做野每日都在家等個老公返黎, 起初可能會好sweet但日子耐左又或者佢成日要ot/應酬時可能你開始有埋怨佢少時間陪你之類....咁倒不如襯問題未出現時好好咁再重詳計議先啦 不過呢到都有不少幸福少99結左婚無做野的, 無鬧交依然恩愛既例子, 不過真係唔多, 但並唔代表不存在, 所以可否待在家中相夫教子真係好體你自己本生既個性, 我自問就一定唔得啦

大宅

國民生產總值:1262

agree!!
芝娃娃 寫道:
唔做野個人會唔updated架, 在社會上or待人接物上也會有影響.

寶石宮

國民生產總值:366337

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

同意
及未唔可以成日買野, 吃渴玩樂都就住就住

芝娃娃 寫道:

大宅

國民生產總值:1248

我都同意呀, 我有個朋友無做嘢兩年, 佢仲要唔識用電腦, 唔識上綱, 個人out 哂 :-|

大宅

國民生產總值:3520

好多謝噤多位既回應! 我都有諗過搵part time, 但我上勞工處, 明報個d 通常都係全職的, 唔知妳地知唔知邊度有多d part time工可以搵?? 謝謝!

ringoivy
其實我同佢都結左婚五年, 就黎六年添啦, 唔知算唔算新婚呢 如果經濟唔係噤緊絀的話, 我都好享受做全職煮婦的, 但又要供樓, 又要比屋企, 所以我覺得出黎做野比較好d. 不過我出黎做野都係total儲二千蚊, 因為係靠我儲, 我老公係唔儲錢, 同埋我出黎做野的話, 佢就唔會比家用我, 但屋企所有開支佢攪掂晒, 而我個份就只係for我媽家用同埋伙食, 其餘淨左就會儲起, 所以差別唔大. 只不過我係keep住做野, 唔會有咩事上黎, 兩個都無野做噤話....(尼點我都幾擔心).
另外, 我都試過同我老公講, 如果有小朋友的話, 根本唔夠駛, 跟住佢就話寧願唔生, 都唔想我出黎做野噤辛苦.....比佢激死左, 聽落去又真係幾開心, 但我知道佢係想要小朋友的.所以我係偏向想出返黎做野, 但見到佢噤唔開心噤, 又變到我好似好唔理佢噤. 尼個拉鋸戰我都諗左好耐, 同佢傾親佢都話唔好做....佢好似唔係好明我諗咩噤 :-x

別墅

國民生產總值:763

火火山,
老實, 如果好似你所講的情況, 係唔會唔做野的, 如果你話一個月可以儲到10k 都話, 1k 夠俾人情定夠過時過節俾雙方父母

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.