跳至
[南區] 瑪麗生bb

首頁

尾頁

別墅

Re: 瑪麗生bb

想問下,住私家房同普通房係醫院安排定自己要求架?價錢相差幾多呢?

公爵府

好媽媽勳章

自己要求∼∼

私家房...非公務員about $2000-3300 per day

大宅

瑪麗收費
http://www3.ha.org.hk/hkwc/ppi/downloads/feescharges/FeesRevision_Private_chi.pdf

男爵府

bullbull: Congratulations! Ryan will have a sibling very soon! Don't worry, QMH facilities are great. I delivered my daughter there in April 2005. I didn't have to sleep in the corridor. Nurses and helpers are nice too. But of course 30% of the mommies in my big room were from the mainland.

大宅

gab,

多謝你~~~我都相信瑪麗比較隔涉,所以應該會冇咁多內地人入去生bb,但似終而家問題都幾嚴重,九龍幾間醫院都full到要瞓走廊,所以我先好擔心要問清楚囉~~~
聽講廣華已經唔接受新症(預產期出年四月前),真係實在很恐怖。真係唔知咩世界?納左稅都可以冇地方生仔。我原本都考慮過去私家,但我個醫生只係st paul and 養和掛單,佢前日同我講st paul不要考慮了,連養和八人房都爆滿,只能到時upgrade去二人房。唉.....
妹妹七個幾月,重21磅

男爵府

bullbull: WOW, even 私家 hospitals are so full? They are so expensive wor. Govt' need to change to a much much tighter policy for determining the right of abode of newborns in HK...

別墅

我有朋友的妹妹係瑪麗做助產士,她都說瑪麗亦有很多大陸女人係果度生~~~

唉!d 大陸人都係攪到我地 d 本地居民乜福利都被奪去。明明原來我地有好寧靜 & 舒適既地方生 bb,e+ 攪到我地可能要訓走廊,真係過份!最衰係佢地 d 賤人成日走數唔比錢,轉頭又走去幫個 BB 領取綜緩黎掘我地立稅人既錢!

大家唔想再係咁,去下面條 link 簽名啦~~~
一 人 一 請 願 ● 促 收 緊 居 港 權
http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?WinnieHo&1

大宅

今日去贊玉覆診,一入到去嚇到我「mark」大個口 ,直頭可以用人山人海黎形容。我完全搵唔到位坐呀 我上兩星期去個陣都冇甘跨張架!我等量血壓用左十五分鐘,等見醫生用左四十五分鐘,等埋拎張覆診紙用了四十分鐘,即係成個早上都係贊玉渡過~~~我坐係近reception個邊,聽到好多都係新case,好多人睇完第一次就轉介過去健康院,唔知係唔係因為大家都知最近事態嚴重,私家醫院已經長期爆滿,所以怕到時生仔會冇位,所以政府私家兩邊睇呢?又或者可能連九龍區o既媽媽都因為個邊冇晒位,所以唯有長途跋涉過海做檢查?

點解香港會變成咁? :-( :-( :-(

另外贊玉醫院姑娘可能係做到一頭煙,所以態度差左好多,我等左四十分鐘都仲未叫名拎覆診紙(平時只係十多分鐘就攪掂),但又見遲過我出黎同附近o既媽咪都已經拎晒,所以我就走過去問下佢,「唔好意思,我已等了超過四十分鐘,曾經行開去了洗手間,所以怕會miss左」,跟住個姑娘就粗聲粗氣咁指住D folder,「你睇唔到咩?要排隊架!我叫個D名全部已經拎覆診紙,冇miss過喎~~」。 唉...佢駛唔駛咁呀,我都明白佢地真係做到好辛苦,但而家連問多句都比人鬧真係我都好慘架~~ :-( :-(
妹妹七個幾月,重21磅

別墅

嘩~~~ 咁差呀?好彩我已經轉介左去健康院,希望健康院唔係咁就好喇~~~ 但我遲 d 點都要返去覆診,我怕到時真係待遇好差~~~

一日最衰都係 d 大陸人擁落黎生仔,攪到我地得唔到應有既福利同服務態度!

洋房

我太太十月中都會在瑪麗開刀生雙胞胎 ,唔知有什麼要注意呢?
老公可否朝九晚九陪住幫手湊BB
---------------------------------------------------------------------- 我的心【樂】哪,你要稱頌耶和華!凡在我裡面的,也要稱頌他的聖名! 我的心【朗】哪,你要稱頌耶和華!不可忘記祂的一切恩惠!(詩103:1-2)

別墅

但係健康院D姑娘冇咁prof wor.
我剛剛係瑪麗生完, 之前一直都係贊玉覆診, 但產後就要同BB去健康院, 健康院個姑娘居然唔識睇我份產後報告 !!

YinFaiBB 寫道:
嘩~~~ 咁差呀?好彩我已經轉介左去健康院,希望健康院唔係咁就好喇~~~ 但我遲 d 點都要返去覆診,我怕到時真係待遇好差~~~

一日最衰都係 d 大陸人擁落黎生仔,攪到我地得唔到應有既福利同服務態度!

別墅

只可以 12-1pm and 6-8 pm 陪住. 其他時間要Mummy 自己湊BB, 都幾辛苦 !!
不過要開刀的 Mummy, 瑪麗唔會咁快比返個BB你湊, 會比多D時間 Mummy 休息, 至於雙胞胎有乜其他特別安排就唔知 ?! 但可以比先生陪的時間應該一樣, 3 hour per day!!

allencwkung 寫道:
我太太十月中都會在瑪麗開刀生雙胞胎 ,唔知有什麼要注意呢?
老公可否朝九晚九陪住幫手湊BB

別墅

你去邊間健康院呀?唔係咁差呀,報告都唔識睇?

我只可以選擇係邊間健康院檢查咋,不過唔駛比贊育 d 實習 e生玩都好架喇~~~ 上次搵左個大6女人睇我,我差 d 比佢 d 廣東話 + 國語玩死!

洋房

Joy.Joy
Thank you!

咁咪好大鑊!一個人攪唔掂點算 :-( :-( :-(
---------------------------------------------------------------------- 我的心【樂】哪,你要稱頌耶和華!凡在我裡面的,也要稱頌他的聖名! 我的心【朗】哪,你要稱頌耶和華!不可忘記祂的一切恩惠!(詩103:1-2)

大宅

allencwkung,

你唔駛擔心,如果真係唔掂,可以搵姑娘幫手。我記得生第一胎時,半夜因為自己發燒唔係咁好精神,同個姑娘講,佢都肯幫我睇住BB四個幾五個鐘架。瑪麗D姑娘一向都幾好,所以你放心啦~~有乜事叫你老婆同姑娘講啦~~~
妹妹七個幾月,重21磅

別墅

去鴨利洲個間, 可能我份報告比較多野, 我明明個心有事, 佢問我係唔係個唔舒服, 仲有冇嘔 ? 9唔搭8 !!

YinFaiBB 寫道:
你去邊間健康院呀?唔係咁差呀,報告都唔識睇?

我只可以選擇係邊間健康院檢查咋,不過唔駛比贊育 d 實習 e生玩都好架喇~~~ 上次搵左個大6女人睇我,我差 d 比佢 d 廣東話 + 國語玩死!

別墅

yes, 放心....只要同個姑娘講就ok !!
加上多數twins BB 都係underweight (compare with normal baby), 瑪麗會要BB 留在10/F 幫你照顧

bullbull 寫道:
allencwkung,

你唔駛擔心,如果真係唔掂,可以搵姑娘幫手。我記得生第一胎時,半夜因為自己發燒唔係咁好精神,同個姑娘講,佢都肯幫我睇住BB四個幾五個鐘架。瑪麗D姑娘一向都幾好,所以你放心啦~~有乜事叫你老婆同姑娘講啦~~~

別墅

鴨利洲 d 姑娘好多人都話好唔掂架! ?-(
除非你撞岩係香港仔健康院搬過去果 d 就好 d!

男爵府

點先知個姑娘係香港仔的定鴨脷洲的?

民房

我都是在瑪麗生, 但出院後第2天就同bb一同返瑪麗覆診, 包括bb check黃, 現在bb要到健康院打針及普通檢查, 而我產後檢查都在瑪麗, 我已經生了bb5個月了, 今個月中因某D原因都要返瑪麗檢查, 可能我是教授及助教跟進, 所以感覺好好, 若果我再生第2胎的話, 我都希望到瑪麗生(因我不是住在南區的, 我是住在九龍的)

首頁

尾頁

跳至