意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77707

好唔好比BB滴眼藥水呀?? 淚管塞, 多眼屎 (2個月BB)

男爵府

國民生產總值:5339

好唔好比BB滴眼藥水呀?? 淚管塞, 多眼屎 (2個月BB)

我個囡由出世隻右眼己經有淚管塞既問題, 所以成日流眼水同勁多眼屎......出院時醫生都話無問題, 遲D會好...不過成2個月..都未好..而且仲越黎越多....上次同佢去用6合1針時問過另一個醫生, 佢都話初生BB好多都有...唔敢擔心, 叫我多D用暖水同佢抹下.....不過就照開左D眼藥水比我看門口....!!

呢排..見到BB既眼屎又黃又青...好濃..又多眼水....!!都唔明己經2個幾月都係咁....另一隻眼又無事喎.......

請問你地BB有無呢個問題呀?? 好唔好幫佢滴眼藥水呀??
之前聽人講...無咩嚴重野, BB唔好咁細比佢滴眼藥水..所以唔敢...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

禁止訪問

國民生產總值:10761

Re: 好唔好比BB滴眼藥水呀?? 淚管塞, 多眼屎 (2個月BB)

王國長老

國民生產總值:12390

好媽媽勳章 王國長老

Re: 好唔好比BB滴眼藥水呀?? 淚管塞, 多眼屎 (2個月BB)

我個仔一出世其中一隻眼又係好多眼膠.去健康院問e生話初生係咁,但上兩個week仲要另一隻眼都係咁,仲要嚴重左,咪去睇e生啦,睇左兩個都無大改善,仲要琴日見到佢眼袋近眼尾位置腫左,按落下仲要硬硬地,今日咪連連聲去睇眼科囉,
e生話好少bb好生眼瘡,又唔建議食藥所以比個第二種眼水滴一week,滴左兩次好左,起碼d眼膠無咁勁,仲叫我用熱毛巾敷峎眼,唉~~佢邊肯呀,只係清潔眼睛都勁唔妥,仲講敷眼

e生都係教按nose樑,令到淚管易通d
希望大家個b眼仔快d好返,唔駛成日水汪汪,口多眼膠啦
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

男爵府

國民生產總值:5339

除左訓左,我差唔多每3個字or更少...同佢抹眼....
哇, 要到1歲先無呀...
家人開頭仲話佢熱氣添... ?-( !!

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

禁止訪問

國民生產總值:151

侯爵府

國民生產總值:21672

我個囝出世時其中一隻眼都係淚管塞,四個月度先通返,睇醫生話十個bb約有兩個會咁,問題唔大,多數三四個月大會慢慢好返,有d則會到一歲,但一歲後仲未通就要睇醫生,注意清潔,乾棉花+熟水清潔多d,若發炎就要立即see醫生

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.