跳至

首頁

尾頁

男爵府

粥仔?!

我個囝唔食粥粥~~~
只食米糊,有時仲連米糊也唔食
我俾d碎碎的西蘭花給他食佢又唔食~~
要食大人食的飯
其實唔俾粥只俾糊仔佢夠唔夠"型"養??
奶佢就4-5小時才食5-6安~~有時食得4安

大宅

Re: 粥仔?!

食野方面, 個個小朋友都唔同既, 最緊要個bb 健康就得架啦, 依我2個仔女為例, 我大女就唔鍾意食粥既, 佢最愛米糊, 佢都係同你bb 一樣, 最後食大人飯

而我細b 就唔同, 唔愛米糊, 我買了一can 米糊2個月啦.. 都仲未食完, 都唔喜歡, 而奶都係有飲, 不過相對地食粥就食好多,

所以人人唔同架, 我mommy 話一出世就唔like 飲奶, 除了人奶之外, 咩奶粉都唔飲, 我未夠8個月已經唔飲奶了, 食飯粥仔了, 所以唔好擔心, 最緊要佢肯食少少, 健康就ok 架啦...

大宅

小啤子勁like粥仔,但唔like有奶既野、米糊加奶都唔like,淨番薯茸就勁like,番薯茸加左奶就唔食。

musicsheep 寫道:
我個囝唔食粥粥~~~
只食米糊,有時仲連米糊也唔食
我俾d碎碎的西蘭花給他食佢又唔食~~
要食大人食的飯
其實唔俾粥只俾糊仔佢夠唔夠"型"養??
奶佢就4-5小時才食5-6安~~有時食得4安

大宅

[quote]
junkone 寫道:
小啤子勁like粥仔,但唔like有奶既野、米糊加奶都唔like,淨番薯茸就勁like,番薯茸加左奶就唔食。

[quote]
gu仔一吃番薯茸,扮咳唔食 他早上已能吃一碗大人碗粥,不過奶就不定,時多時少,有時吃3安-6安,埋身就不知。人人話他細粒,我不太介意,健康就可以了。加上他的頭比較細,就似細粒 身型可以,算啦

男爵府

番薯茸??
係未於街市買到的番薯有沒有分紫心定黃心
定係俾日本番薯??
我未試過俾亞囝食,想試下
之前有試過西蘭花、紅羅白、蕃茄(生食)、蕉、啤梨
佢就唔係好食西蘭花、紅羅白
而蕉、啤梨就好喜愛!!!!

大宅

德德好鍾意食蕃薯粥呢!! 我用日本蕃薯,整成茸後真係香噴噴架! :mrgreen:

大宅

我都想整日本蕃薯茸,但近日好似無得買!

dilyshung 寫道:
德德好鍾意食蕃薯粥呢!! 我用日本蕃薯,整成茸後真係香噴噴架! :mrgreen:
[img][/img]

大宅

我見百佳仲有呀!

ksfionawong 寫道:
我都想整日本蕃薯茸,但近日好似無得買!

[quote]
dilyshung 寫道:
[/quote]

民房

我買街市買到的黃心咋... 都好香播.

男爵府

我囝囝依家一日飲三餐奶, 約6-7oz, 食兩餐粥, 每次兩碗 (用combi pooh pooh碗), 我覺得佢冇瘦到, 應該ok掛

我啱啱買咗紫心蕃薯, 不過未試, 我諗住整蕃薯蓉比佢, 當甜品

子爵府

如果蕃薯都係黃色,最好白色(但而+好少有白色),紫心蕃薯係n年前d人改品種得黎,而以上2種就比較正氣!
1歲前,奶仲係bb主量,而粥/糊係俾佢地習慣食固體食物,加上佢地大左,活動多咗,有粥/糊食,可以多d熱量消耗,如果bb食唔多唔好太擔心,初時,我隻豬都係咁,而+佢每日都食1餐糊+1餐粥,食幾多就睇大小姐心情la,一般--1.5oz奶開嘅糊仔+1(大人)碗3/4粥...

別墅

日本蕃薯就吉之島超市長期都有得賣, 好甜好好味.

係呀, 蕃薯應該要先食黃心, 再大些才食紫心.

首頁

尾頁

跳至