義工
跳至
[2006年] 介夜奶問題

侯爵府

國民生產總值:24736

畀面勳章

介夜奶問題

通常初生bb何時介夜奶, 那個方法可以快些介, 最想坐月後臨返工前介左就最好lor

禁止訪問

國民生產總值:969

Re: 介夜奶問題

大宅

國民生產總值:1057

我通常12點幾比佢食奶, 佢就會訓到5,6點先起身食第2餐

大宅

國民生產總值:2457

我奶奶教:

凌晨五六點果一餐唔好餵奶,比水佢飲,慢慢佢就知呢餐奶係無得食,慢慢就會介。

Hope it helps.

大宅

國民生產總值:1281

唔使好刻意去介,D BB通常o係2個月前自己會介到,我既做法就係夜晚最後o個餐較到12:00 or 1:00先食,咁亞仔食完之後就會第2朝6:30~7:00am先再食.. :-P

大宅

國民生產總值:1401

chrisse,

之但係我阿b就算係1點2點食, 都會5點到"唉"幾下
依兩日我地就俾水佢飲, 0的人話俾水bb飲都可以介到

我想問點可以將最後個餐搞到12點1點食??
好似今晚咁, 阿b勁喊, 因為7點食完, 所以10:30又再食
咁如無意外就係2點前食啦, 之但係佢有時一訓就訓4,5個鐘, 即係3點幾4點先叫我, 咁我已經搞唔到佢最後個餐係12點或者1點啦~~
係唔係未夠鐘俾水佢飲頂住呀? 不過都唔頂得好耐

大宅

fifi...

咁代表你亞b仲未想介住...同埋先幫佢較到4個鐘先食會好d~ :-P

大宅

CHRISSE,

您意思4個鐘一次
係每日都係定時食 (即係每日都係8點, 12點咁)
抑或每日由佢食第一餐開始計, 日日都唔同, 但係係4個鐘一次??

有乜方法可以計到, 有時阿b訓5個鐘咪唔得囉??
又或者有時阿b唔想食, 咁咪唔可以4個鐘?

大宅

fifi,

我係由佢食第一餐開始計...咁訓左咪由佢囉...夜晚最後o個餐既時間就盡量推夜d,如果bb真係好肚餓/訓左就唔好強迫佢...慢慢黎啦..介夜奶急唔黎.. :lol:

大宅

國民生產總值:1479

FIFI

我同你一樣,D時間又係咁,但我又無刻意同佢介夜奶。見佢都慢慢長左時間食,3-6HRS不等。

唔好心急啦,個個BB唔同,我驚餓親佢呀,俾長D時間我訓我都好開心架啦!

大宅

chrisse, buibui

我都知唔急得
不過佢介到就大家都唔使咁辛苦

珍珠宮

國民生產總值:39377

fifi
你bb滿月冇幾耐之wow, 咁快想佢介夜奶
有d bb會自己突然唔食夜奶ga, 有d就點介都介唔到
不過就有人教我(我未試過, 因為我兩個都係自己突然唔食), 就係比如夜晚10點飲左la, 隔2個鍾再比, 最少要正常分量一半, 等bb飽飽冇咁易醒

大宅

philbow

您個方法好似幾好~~

之但係好多friend都問我阿b介左未...
好耐未試過可以一覺訓到天光啦

複式洋房

國民生產總值:378

Hi all,

好耐無上黎,因為真的身心疲慮兼且有啲抑鬱症狀,所以無哂心机,幸好己漸漸好轉,希望之後可以多啲上黎分享及認識多啲。
我個B已經7weeks大,我在他未夠6weeks時開始試戒夜奶,但個多星期都未成功,可能因為他滿月後真的睡得很少,每日約12hours,最多2hours就醒,一醒就要人抱或飲奶,真頭痛 :cry:

我想問吓大家,你哋啲b瞓得多唔多?'冧'唔'冧'?
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

別墅

國民生產總值:758

我阿B剛滿月,這個星期開始,夜晚唔會3個鐘就食奶,會4-5個鐘先食,咁我地可以訓多d。
但係阿B開始訓少左,日頭時常唔肯訓,要人抱出廳,仲望來望去,唔知望咩。
[

大宅

國民生產總值:1479

小奶奶∼BB幾個星期開始好奇,正常架,好過佢整係識食同訓,求知欲強都唔錯丫,唔聽話就先麻煩!

FIFI∼你BB睇落都幾似你喎,你已經做得好好架啦,人奶俾奶粉易少少肚餓,不過是最好的,你俾緊最好既俾你BB,BB會回報俾你架,(其實我都好期待一覺訓到天光),不過我諗,到佢戒到夜奶,又唔知有咩新野俾我學架啦!大D要安排節目俾佢,識轉身時又有排驚。。。見步行步啦,第日帶佢出黎同你食LUNCH啦,HAHA!

大宅

國民生產總值:1057

小奶奶 寫道:
我阿B剛滿月,這個星期開始,夜晚唔會3個鐘就食奶,會4-5個鐘先食,咁我地可以訓多d。
但係阿B開始訓少左,日頭時常唔肯訓,要人抱出廳,仲望來望去,唔知望咩。

我BB同你BB的情況一樣, 經常4圍望唔願訓, 八卦都死

大宅

小奶奶, mmkk

bb係咁架~~
我估佢地係睇下四周既環境
好似我阿b, 佢已經認得自己間房
佢入到書房, 都周圍睇,
去到我間房就仲搞野, 望完就喊, 我估佢唔鐘意紫色既牆
去到我媽咪屋企, 又係周圍睇, 仲未可以係我媽咪到訓~~

佢地會認地方架

大宅

國民生產總值:1526

人地話bb自己會戒夜奶, 我由上禮拜起, 半夜唔叫醒佢食奶, 由佢目訓覺, 只有一日係4點叫, 其他日子都係五點幾六點先醒, 有一日仲目訓到成七點..唔知佢算唔算成功戒夜奶呢?
有朋友教我夜晚最後那餐可以用米水開奶俾bb飲, 等佢可以飽肚d, 可以目訓耐d咁話...
如果呢一兩個禮拜bb成功戒夜奶的話...我就唔使咁試o羅...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

嘩~~
阿b可以一訓訓到天光, 咁更係算係介啦~~

您就好啦~~
努力

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.