家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有冇人用緊osim 部吸塵機?

[quote]
Rainbow, 我都試過demo, 不過我唔鍾意佢無得steam (因為我真係覺得steam完好乾淨). 佢話可以當空氣清新機, 但試問空氣一定有塵, 根本無可能吸得晒. 而且我覺得唔值得用幾皮

大宅

minguloo 寫道:
MinnaMaMa:

我 hb 有同事買o左 rasonic, 不過佢冇咩 comment, 因為係佢工人用喎, 只得一個 comment, 就係支喉好化學, 用o左一個月度就爛o左, 所以佢先知道原來咁化學, 跟住佢拎去換o左嚕, 而家仲用o左o黎 trade-in 部好貴o既另一個牌子o既水濾吸塵機...
就係因為佢呢個同事o既關係, 令到我o地開始留意水濾吸塵機嚕...

minguloo,
我想問下你知唔知你hb既同事果部 rasonic去trade-in 部好貴o既另一個牌子水濾吸塵機....係邊度有得trade-in呀? thx!!!!!

我都用緊rasonic...同你hb既同事一樣.,,,用左唔夠2個月條喉爆哂,,,岩岩羅去維修,,,,化學到死,,我用咁多年吸塵機都未試過條喉會烈既,,,,所以大家千其唔好買呢部 rasonic,,,

複式洋房

嘩....咁多問題...仲有我屋企冇工人....咁講買OSIM都幾煩∼∼∼ :-( :-( :-(

洋房

意粉:

佢買o左 hyla, 萬幾蚊, trade-in o左部 rasonic, 好似話比番 6x$100 百佳禮券比佢... 但係我個人都係覺得唔值囉, $780x24=$18720, 比番 $600 = $18120... 寧願買 osim $6880 (冇 discount o個時 $6880, 吼佢有8折, 就 $5504, = $306x18) 雖然冇得 trade-in, 都比起 trade-in 部 hyla 抵好多喎... 而最重要o既係, 部 osim o既質素都有番咁上下... 純粹個人淺見...

噚日我工人終於用過部 osim o黎清潔地下, 佢自己都讚好乾淨, 同我講話噚日佢只係清潔過一次, 到夜晚個地下都仲係好啜, 冇咩塵, 平時佢要抺兩三次先 keep 到冇塵...

另,我o地未教佢用個毛刷, 佢自己都想試用...

不過, 可能佢唔係好曉就住度力o黎用, 所以佢話手都軟/痛埋...

我叫佢慢慢用, 唔好攪到隻手傷o左就唔好啦...

意粉 寫道:
minguloo,
我想問下你知唔知你hb既同事果部 rasonic去trade-in 部好貴o既另一個牌子水濾吸塵機....係邊度有得trade-in呀? thx!!!!!

我都用緊rasonic...同你hb既同事一樣.,,,用左唔夠2個月條喉爆哂,,,岩岩羅去維修,,,,化學到死,,我用咁多年吸塵機都未試過條喉會烈既,,,,所以大家千其唔好買呢部 rasonic,,,

洋房

blueblueclub:

我o地用緊吸得水o個隻軟膠片頭, 係咪你指o既呢隻??
吸床褥就暫時冇咩問題...

請問毛刷係咪可以吸 LCD mon面?? osim sales 話可以, 但係我又驚會整花部電視同 mon... 你有冇用過o黎掃 LCD 呀請問??

bbchins:

而家冇梳化送呀... :-(

其實我 hb 都有鼻敏感, 我都希望對佢有幫助, 因為見佢朝朝早呻鼻真係呻得好辛苦, 天氣一變又好慘... 哎 :-(

blueblueclub 寫道:
我屋企用地板, 所以會抱一塊毛巾係個掃巴頭度, 唔好括花個地板, 你用磚, 我諗要要係個掃巴頭度攪個塊片可以唔用疏拿個隻(有兩種片頭, 有疏拿同無)

至於吸床褥, 你係咪用個細頭? 若果係皮質或膠質面重, 都最好用塊布cover個頭, 隔一隔會好d

隨後清洗係會麻煩d, 要執件拆開同清洗, 但我全程都係工人做, 所以唔怕

大宅

意粉:

佢買o左 hyla, 萬幾蚊, trade-in o左部 rasonic, 好似話比番 6x$100 百佳禮券比佢... 但係我個人都係覺得唔值囉, $780x24=$18720, 比番 $600 = $18120... 寧願買 osim $6880 (冇 discount o個時 $6880, 吼佢有8折, 就 $5504, = $306x18) 雖然冇得 trade-in, 都比起 trade-in 部 hyla 抵好多喎... 而最重要o既係, 部 osim o既質素都有番咁上下... 純粹個人淺見...

噚日我工人終於用過部 osim o黎清潔地下, 佢自己都讚好乾淨, 同我講話噚日佢只係清潔過一次, 到夜晚個地下都仲係好啜, 冇咩塵, 平時佢要抺兩三次先 keep 到冇塵...

另,我o地未教佢用個毛刷, 佢自己都想試用...

不過, 可能佢唔係好曉就住度力o黎用, 所以佢話手都軟/痛埋...

我叫佢慢慢用, 唔好攪到隻手傷o左就唔好啦...

minguloo ,,
唔該哂你既報料呀,,,我其實對osim呢部都幾有興趣,,,因為佢有個steam既function...而家吉豬仲做緊8折, 又可以最長24期供機,,好心郁,,

你屋企係咪舖磚?? 木地板係咪唔用得steam架?? 仲有想問下,,如果用steam黎清潔廚房油漬係咪真係work??? 咁吸左落水既油漬咪會攪到個水箱好油林林羅??? 驚好難洗番乾淨,,,,唔好意思呀,,我好多問題呀,,,thx!!!!

複式洋房

[quote]
blueblueclub:

我o地用緊吸得水o個隻軟膠片頭, 係咪你指o既呢隻??
吸床褥就暫時冇咩問題...

請問毛刷係咪可以吸 LCD mon面?? osim sales 話可以, 但係我又驚會整花部電視同 mon... 你有冇用過o黎掃 LCD 呀請問??
[quote]

吸水有兩塊片, 硬同軟, 你地磚可以試下用硬

馬尾毛個個圓擦我用黎吸keyboard, 搖控同埋dvd機面, lcd兩旁個個speaker d'拿'位都有吸, 但真係未試過吸個mon面....唔敢建議你

複式洋房

minguloo ,,
唔該哂你既報料呀,,,我其實對osim呢部都幾有興趣,,,因為佢有個steam既function...而家吉豬仲做緊8折, 又可以最長24期供機,,好心郁,,

你屋企係咪舖磚?? 木地板係咪唔用得steam架?? 仲有想問下,,如果用steam黎清潔廚房油漬係咪真係work??? 咁吸左落水既油漬咪會攪到個水箱好油林林羅??? 驚好難洗番乾淨,,,,唔好意思呀,,我好多問題呀,,,thx!!!!

你可以剩用個steam jet, 唔使同時吸, 就唔會吸左d油入個水箱架啦

我試過用steam jet噴d烏蹟, 係好易噴鬆佢地, 跟住搵布抺就可以移除

大宅

blueblueclub...
oicic,,,唔該哂你呀!!!

男爵府

我都用緊,好似BLUE BLUE CLUB咁,用盡晒,勁好,之前我都睇過BLUE BLUE CLUB~用OSIM同RAINBOW的吸塵器分析好詳細,
OSIM勁好用

洋房

我都係, 之前狂咪 blueblueclub rainbow vs osim, 之後先買 osim, 而家工人用得幾好, 開始吸公仔枕頭之類o既o野, 又用 stream jet 去噴厠所刷d窿窿隙隙咁, 不過暫時未見 hb 鼻敏感好轉, 可能因為佢致敏原唔係塵蟎啦... :-(

大宅

想問你地多數買咩色? 黑色定白色呢??? thx!!!因為我揀左白色, 但佢叫我送貨前可以改色,,而我覺得白色好似靚d但就冇咁com污濁...所以想問各位mama意見,,,
同埋你地多唔多用個空氣淨化功能呢??? thx!!!

別墅

我係因為個仔氣管敏感, 先買 osim, 用

首頁

尾頁

跳至