意見反饋
義工
跳至
[2004年或之前] 有沒有準媽媽沒有做懷孕前檢查的啊??

民房

國民生產總值:31

有沒有準媽媽沒有做懷孕前檢查的啊??

你們好!我是新加入的! 我沒有做懷孕前檢查的.....現有點担心啊......其實怕不怕啊......有沒有準媽咪跟我一樣沒有做檢查就有了bb啊......我預產期是3月5日!

子爵府

國民生產總值:11823

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 有沒有準媽媽沒有做懷孕前檢查的啊??

Ericalai,

歡迎妳呀~ 其實做唔做懷孕前檢查都無乜分別架, 都係check 有無德國麻疹抗體, 肝炎抗體, 地中海貧血, 恆河猴因子等等, 我之前都有去家計會做呢個檢查, 但而家有左之後去政府排期時又係會抽血驗呢幾樣野, 所以唔駛太擔心, 妳可以去政府排產檢佢就會同妳驗血, 或者妳睇開嘅私家醫生都可以幫妳驗架.

侯爵府

國民生產總值:23641

懷孕前檢查我無做, 只做左婚前檢查. 我生過德國麻疹, 亦驗到有地中海盆血. 好彩老公無!!!

複式洋房

國民生產總值:292

我都無check呀,所以我想抽羊水,有幫助鳴??

公爵府

國民生產總值:26640

好媽媽勳章

ericalai/manman

我都冇做呀! 連婚前檢查都無.....
我聽日會睇私家醫生 (第二次), 我會再問下睇下有冇咩要補做.

大宅

國民生產總值:1019

manman635 寫道:
我都無check呀,所以我想抽羊水,有幫助鳴??

抽羊水?? 據我所知, 抽羊水係好似睇你bb有冇唐氏, 如果你book 左 oscar, 就唔使抽羊水啦

同埋你有冇去政府排呀? 佢會幫你抽血驗晒所有野架喎

複式洋房

抽血可以驗到D咩架 ??
我有去政府排 , 8/17 第一次檢查 , 咩野係OSCAR ???

子爵府

國民生產總值:11823

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

manman635 寫道:
抽血可以驗到D咩架 ??
我有去政府排 , 8/17 第一次檢查 , 咩野係OSCAR ???

抽血可以驗到有無德國麻疹抗體, 肝炎抗體, 地中海貧血, 恆河猴因子等等, 政府做產檢一定會幫妳抽血驗架.
OSCAR 咪抽血驗下患唐氏風險有幾多, 醫生仲會幫BB 量度頸皮睇下係咪唐氏, 如果得出係高風險就要考慮抽羊水啦.

For your reference ~> http://www.fetalmedicine.hk/tr/oscardetails.asp

大宅

國民生產總值:1294

而家仲可以去做,check下安心d

民房

好多謝你地.....聽到你地這樣說我安心好多了!!
係啊.....manman我都係排左政府8月17日做第一次產檢, 我去廣華.....你呢?

子爵府

國民生產總值:13966

2018勳章

我都係咩都無驗過呢..問左朋友話醫院會驗, 所以咪留返去醫院先算囉.
我都係去廣華, 不過係9月5日

複式洋房

TO: ERICALAI ( 我都係廣華呀,10:30AM , 你呢? )

民房

To: manman, 我是09:00啊.....唔知有沒有機碰面呢....我是第一胎啊.....心情好緊張.....你呢??

複式洋房

to: ericalai

我地好有機會撞到喎..
我都係第一胎,所以有好多野唔知應該點做??
我亦無planning生bb , 所以有好多野要諗!!
妳係咪有planning生bb呀??

民房

我同你一樣無planning架.......有好多人問我有左係未好開心, 我都唔知點答.......你book左做oscar未呀......快d book呀

複式洋房

我無book呀,咁係咪一定要book呀????

民房

check下好d喎........安心d呀.....我地已經無做懷孕前檢查啦, 現在有左BB, 做足檢查好!!!

洋房

國民生產總值:88

Check 咗可以安D! 而且政府D收費平c+好多!

複式洋房

做第一次檢查個醫生會唔會叫我checko架??

民房

TO:manman.....乖乖啦!真係check左好D呀! 我book左威爾斯, 價錢都係$950.......安心d呀! 你去廣華登記時, 姑娘都有比d資料你架!快d睇下啦!........我地之前冇做足準備功夫便有了BB.....有左後當然要做足檢查啦......

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.