義工

論盡家傭 今日: 46|主題: 126646

跳至
工人放假可唔可以咁安排?

珍珠宮

國民生產總值:36983

好媽媽勳章 大廚勳章

工人放假可唔可以咁安排?

我想問問各位,如果工人要放假而自己又就唔倒全日假比佢放,請問可否:
1.放兩次半日假代替全日?(有違法嗎?)
2.出糧簽收點寫?

大宅

國民生產總值:3552

Re: 工人放假可唔可以咁安排?

你呢個安排又係幾"了lon"喎....倒

珍珠宮

國民生產總值:36983

好媽媽勳章 大廚勳章

唔該晒你~
咁又係啵~而家唯有放星期日全日. :lol:

大宅

唔好客氣,你個bb好好笑容呀~~ :lol:

複式洋房

國民生產總值:175

Hi 開門見山, 唔好意思想問你話
"簽又係死(因為簽咗有證据玩野麻),唔簽又係死(因為可以老屈你囉)"o甘不放休息日補錢,但要簽足放假證明(included all rest days, once per week),又work唔work?有證据!

大宅

僱用外籍家庭傭工實用指南 – 外籍家庭傭工及其僱主須知
(又係第四章,問題4.3) :mrgreen: 大家清楚d麻...

問4.3
我可否要求傭工在休息日工作?

􀂜 不可以。除非發生不能預見的緊急事故,僱主不得要求傭工在休息日工作。你若強逼傭工在休息日工作,即屬違反《僱傭條例》的規定。
􀂜 不過,若傭工同意,你可另定休息日,代替原來指定的休息日。另定休息日須安排在同一個月內的原定休息日之前,或在原定休息日後的30天內。

PS:你咁做又係比個機會佢告你囉
terendatong 寫道:
Hi 開門見山, 唔好意思想問你話
"簽又係死(因為簽咗有證据玩野麻),唔簽又係死(因為可以老屈你囉)"o甘不放休息日補錢,但要簽足放假證明(included all rest days, once per week),又work唔work?有證据!

大宅

如果佢喺休息日同你做野,咁你叫佢簽放假證明既時候錄你音...咁咪大件事囉 ....另外佢放假做野,佢叫工會d人上嚟拍門做證玩野錄影更加大大大大件事....依返法例啦 :mrgreen:

大宅

國民生產總值:3655

其實,工人可以

大宅

呢個就係一d走佬既工人灰色地帶 當佢地放假出去過夜第朝返到屋企遭僱主質問既時侯,佢地多數會答.....我day off係24小時個喎....死味???LD既人都係咁答你架...
tommythumb 寫道:
仲有,仲息日有24 小時既意思係24 小時唔可以要佢做野,唔代表佢可以24 小時離開屋企!!

大宅

:-( 我就唔會試囉....而家dエ人咁精...罰五萬架

公爵府

國民生產總值:28578

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]
其實,工人可以

大宅

FA8866 寫道:

您講呢個並唔係僱用外籍家庭傭工既勞工例,您可參考番呢個>>>click here
呢個係有所不同架.(for 外籍家庭傭工既勞工例)
小心唔好混淆,如果唔係好易中招. :mrgreen:

勞工法例係適用於所有人,仲有你講既例同我講既例,兩者都無衝突。

你睇番「你既」4.4,個度都話工人可以自願

大宅

開門見山 寫道:
呢個就係一d走佬既工人灰色地帶 當佢地放假出去過夜第朝返到屋企遭僱主質問既時侯,佢地多數會答.....我day off係24小時個喎....死味???LD既人都係咁答你架...

你講既係較極端既例子。

仲有,入境處話工人只可以

大宅

呢個已經唔係極端既例子喇,而係一個エ人好普遍屈僱主既技倆(你冇睇報紙肯定...)...又難怪既 :mrgreen: ...你小接觸呢d case 同幫人麻...你接觸得多d你就唔會咁講架喇.. ..... 我希望你個工人唔會咁啦...祝你好運 :mrgreen: ...咪時佢地屈你幾千銀你叫救命呀~~~[quote]

你講既係較極端既例子。

大宅

:mrgreen: um.....不如你試吓真真正正拋個身出嚟實戰幫吓bk d moms就知有乜唔同架喇....有時睇文字講係冇用架...做吓野同埋幫吓人先知有冇用架麻 :mrgreen:... [quote]

勞工法例係適用於所有人,仲有你講既例同我講既例,兩者都無衝突。

公爵府

[quote]
FA8866 寫道:

您講呢個並唔係僱用外籍家庭傭工既勞工例,您可參考番呢個>>>click here
呢個係有所不同架.(for 外籍家庭傭工既勞工例)
小心唔好混淆,如果唔係好易中招. :mrgreen:

公爵府

[quote]
你講既係較極端既例子。

伯爵府

國民生產總值:17926

我想,最難証明的是"自願"
如果自願就唔會告僱主啦!

大宅

heilok 寫道:
我想,最難証明的是"自願"
如果自願就唔會告僱主啦!

香港既法律,唔係要被告證明自己有罪,係要控方證明被告有罪。

所以,如果工人話佢唔自願,佢要證明點樣唔自願法!!例如僱主有無打佢,有無威逼佢!!

如果僱主只係問佢可唔可以做野,一定唔會構成威逼!!

咁你可以話工人作故仔,話僱主威逼佢,呢樣咪口同鼻拗!咁個工人可以無端端屈個僱主打佢都得啦。

大宅

[quote]
FA8866 寫道:
[quote]
你講既係較極端既例子。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.