論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 工人放假可唔可以咁安排?

殊!!!我地唔可以爆咁多架...呢度好多間碟架..

大宅

[quote]
winnie_sh 寫道:
[quote]
tommythumb 寫道:
但我要指出,即使我認為工人唔可以

子爵府

醒目開學勳章

FA8866 寫道:
哈哈,我都有隻CD呀.多得winnie無蝕攞埋比我.[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_729.gif[/img]

梗係,我有納稅果喎?!我拎o左三隻,因為得三隻囉,如果佢放一箱係度,我實拎番黎寄俾D媽咪

大宅

咁多紀念品既 等我天日拎返十隻八隻去墊煲先..好過益d外傭

大宅

[quote]
FA8866 寫道:
咁如您咁講,個d工人告僱主無放假比佢地,點解又告得入,僱主要比$$呢?
您有無實例係有僱主同勞資講無比休息日個工人,但有比$$,而又win左呢?
我就暫時未見到,but我資歷好淺

子爵府

醒目開學勳章

我所講等入境做野既意思,都係備案,但我會白紙黑字寫去,到時工人黎屈既時候可以證明係佢走佬,唔使比工人屈話炒佢而無通知咁咋!另外,個時有位 just just 佢有成功反 claim 工人代通知金既經驗。

都係個句:政府偏幫外傭,我地只可以做一d 野減低損失。

政策內灰色地帶真係多到死,好多情況外傭勁屈,勞資果邊只答我地都知,不過法例係咁,無辦法,都要跟例做野,佢地仲話法例就係法例,邊個叫依家D僱主仲咁信D外傭,連基本糧單假紙都唔寫,咁無計喎!
尤其是依家工會幫外傭係一條龍服務,又事發前到送去機場都包哂,好似旅行團咁!

大宅

因為你以$代假,他朝有日工人話你强迫性叫佢做野,佢咪拎你d收据做證告你囉...咁你又點脫身呢又

子爵府

醒目開學勳章

咁以你所知,有僱主係以錢代假(休息日),而又比工人告,係咪告入左?

我而家都仲有以錢代休息日嫁。 ,咪就係我認為無犯法囉。

咁講得唔得呢?

每七日工作有一日休息日
法定假期唔可以用錢代假

大家無異議oY嘛?黎,等我試下先:

用7月黎做例子:
法定假期有 1日,每七日一天休息,咁你用錢代假的話,請問你可以扣邊日呢?

大宅

咁講得唔得呢?

每七日工作有一日休息日
法定假期唔可以用錢代假

大家無異議oY嘛?黎,等我試下先:

用7月黎做例子:
法定假期有 1日,每七日一天休息,咁你用錢代假的話,請問你可以扣邊日呢?

都話左我只係知少少,所以唔多明你條問題。

不過,撞下啦。我叫工人 7 月9 號唔好休息,比番錢佢,以錢代假(休息日)。

咁會點.........

子爵府

醒目開學勳章

咁你咪中佢無得每七日有一日休息日,你咪犯法囉,佢咪告得囉!

大宅

係1號2號你會扣邊日呀

大宅

[quote]
開門見山 寫道:
因為你以$代假,他朝有日工人話你

大宅

咁假設佢要屈你,call埋成班工會d人捉你雞脚仲錄埋影tim,咁你又會點 ....真係有呢d事架,不過係人地阿媽屋企影...

我出糧比工人,淨係叫佢簽收$3320,其餘以錢代休息日個d................,佢收左就算,亦唔會比 copy 佢。

大宅

咁你咪中佢無得每七日有一日休息日,你咪犯法囉,佢咪告得囉!

我明,呢個就係我同你地討論咁耐既重點,就係休息日可唔可以用錢黎代??

如果得,佢收左錢等於放左假。

如果唔得,咁我咪...............

所以,我咪一路都問你地知唔知邊條法例講明,外傭既休息日唔可以用錢代囉。

子爵府

醒目開學勳章

其實法例好簡單:

一年365日除7=52日 + 12法定假期=64日(呢個就係外傭應得假期數目)

你放得少過呢個數咪犯法囉!
好有趣架,你拎住個月曆計下,你就知我講乜架啦!

大宅

即係話如果你工人識計呢條數既話...佢就有位告你啦..就算佢收咗你$又如何??反轉豬肚吖麻
其實法例好簡單:

一年365日除7=52日 + 12法定假期=64日(呢個就係外傭應得假期數目)

你放得少過呢個數咪犯法囉!
好有趣架,你拎住個月曆計下,你就知我講乜架啦!

大宅

hehe 我都係唔明。

不過,我地都叫工人簽名證實放假。

至於你話屈既情況,較難發生,因為梗係

大宅

唔好咁高估自己呀...工人要玩野時你係冇得避免,况且工會有幾十個腦去幫個工人去屈僱主,你夾埋你老公只得兩個腦,都係小心d好...就係因為有d人唔多依法(由其係放假問題,underpaid等等,可能唔清楚啦),以為人地可以咁做,自己都可以咁做...又就到處話比人知,咁久而而知有事起上嚟咪累咗人囉....唔通比人告果時大家同個官講....喂...我朋友...我姨媽姑姐...我同事...我乜乜乜都係咁個噃....你睇吓個官點睇??

男爵府

其實我一路都係出糧張單度寫埋佢放左邊幾日假,仲要佢隔離簽多個名.咁佢有冇位告我呢? 因我有時都會用錢補假,但我照寫佢果日放左假.請指教

大宅

CPY ,
你咁穩陣 邊有位告你啦...不過你小心佢出糧時錄你音...例如:佢問d野...太太,今日出糧係咪出埋我冇放假你出返$比我之類既說話....你答咗佢咪C咗囉...
不過最好唔好再咁喇...

首頁

尾頁

跳至