嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

個仔唔鐘意飲水﹐ 飲最後支奶仲少左一半﹐點好﹖

如題。。。我個歲半仔唔多鐘意飲水﹐ 好似唔thirsty 甘。。。。。另外唔知點解最後支奶突然飲少左一半﹐但半夜又唔會起身要奶飲哦。。。。甘點算﹖

大宅

Re: 個仔唔鐘意飲水﹐ 飲最後支奶仲少左一半﹐點好﹖

can you give him more solid food ?

my girl alwasy does not like milk. now she is 13m and changed to 2 milk + 2 rice per day.

she did not like water before. now she is drinking a lot. i think because it's summer and she exercises too much (walking for whole day). also, my maid usually will not use air conditioning in day time. that's why she feels thirsty (i think). so you can try to make your boy exercise more.

男爵府

我囡囡同妳個囝囝一模一樣, 平時 一 d 水都唔肯飲, 果汁溝稀小小都唔得, 平日日頭飲 7 安奶, 但臨訓前果餐奶只會飲 3 - 4 安奶, 有時仲要2 安奶添, 我都唔明點解會咁.

大宅

我每日會帶仔仔出去玩兩次﹐ 每次一個鐘度﹐番到屋企都唔飲下水﹐ 真係傾唔順。。。唔知係唔係遺傳﹐ 我都係唔多飲水﹐ 會唔會遺傳到D習慣俾個仔呢﹖

nan_nan ﹐ 你個仔飲完3-4安奶訓覺﹐ 仲會唔會起身要奶﹖ 因我唔多想佢無端端起身要奶飲﹐所以係佢飲完3安奶時訓左﹐再俾佢飲﹐ 有時都會飲多兩安奶嫁。。甘就唔會起身要奶飲囉。。。但有BB訓左俾佢都唔要時﹐就大多會4點起再飲3安再訓囉。。。。

首頁

尾頁

跳至