跳至

首頁

尾頁

男爵府

買腳套定襪仔?

bb係12月出世, 應該買腳套定襪仔?, 如買腳套會唔會好易鬆同跌呢?
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

子爵府

2018復活節勳章

Re: 買腳套定襪仔?

hellokitty1011,
我ge經驗係腳套真係好鬆同埋好容易甩,但係我驚襪仔cool實隻腳仔BB會唔舒服,最緊要係睇書話BB生長速度好快,著太緊ge襪你會妨礙佢發育架 !!!

我個大仔初時都用腳套,點知可能BB隻腳你實在太細,腳套又鬆,轉頭就甩,成日同佢著番,都几煩!有次出街重唔見左其中一隻腳套先.不過由於佢出世果陣係夏天,件長袍夠長用黎"come”住對腳.後來都無用腳套.到左冬天,佢都成5/6個月,咪同佢著襪仔囉!不過我買襪會買鬆D, 襪頭更加一定要鬆,唔咪BB腳瓜cool到一條痕會好唔舒服.

細B冬天出世,我諗住買連腳ge蛤衣,唔駛驚隻腳仔會涷親!!

男爵府

唔該晒bongbongmum,

甘其實如果買夾拿衣, 最好都買可包手仔同腳仔個d好d, 甘就唔怕阿b會凍親.

不過時時見d款式都係包腳唔包手.

子爵府

2018復活節勳章

Hellokitty1011,
好似又係喎!蛤拿衣有包腳ge,但唔包手, 但和尚袍/長袍就淨係包手, 真係唔係好見有包手又包腳ge蛤拿衣??如果你搵到,記得上黎報料!

你估咁得唔得呢 -- 蛤拿衣(包腳) 在面, 底加和尚袍(包手) ??因為我都諗住BB係屋企都著兩件衫,可能重要加件背心係面先夠暖.

大宅

你地bb係12月出世 bb 就不論出術/在家都用厚包被包到實一實,

包被又包埋腳仔,個時我bb衫出世至2個月係屋企都黎做埋被仔, 而且bb真係得快到你唔信,連腳ge蛤衣就買最多2-3件啦,
唔係好快就要收埋 :-P

大宅

仲有買衫一開始最好唔好買甘多細過70碼,
如for初出世就1-2件50-70碼啦,其他70size up都係包到hum曬唔入風~可著到 3-4M

我BB now 4m多d都著80碼, d 奶粉太"茜利"
手套仔就日日換at least 5對

大宅

我會買腳套仔瓜.....因為.......都怕襪仔會太cool呀.......
而家得閒買少少, 得閒買少少, 好過一次過買, 你就會覺得用左好多錢架啦.........
而家發覺去聽talk呀, 入bb會呀個d都送左好多口水肩, 奶粉格咁.......唔洗再買啦...(因之前都買左少少)......
衫仔都有少量架啦, 可能會快大, 唔敢買太多, 亦會有朋友比, 所以而家都只係考慮買咩奶樽, 尿片, 奶粉等.....

男爵府

KissBB, 甘係屋企唔駛著蛤衣嗎? 淨係用厚包被包? 2-3件蛤衣足夠嗎? 時時都聽人講, bb 時時嘔奶, 就時時換衫, 2-3件蛤衣真係足夠? 唔好怪我問得甘奇怪, 因為我真係第一胎, 甚麼都唔識, 不過我估佢地的著衫次序係唔係, 和尚袍, 羊毛衫, 蛤衣, 包被呀? 麻煩請教!

大宅

我都會咁比bb著呀, 和尚袍/ 底衫, 羊毛衫, 蛤衣, 包被

hellokitty1011 寫道:
KissBB, 甘係屋企唔駛著蛤衣嗎? 淨係用厚包被包? 2-3件蛤衣足夠嗎? 時時都聽人講, bb 時時嘔奶, 就時時換衫, 2-3件蛤衣真係足夠? 唔好怪我問得甘奇怪, 因為我真係第一胎, 甚麼都唔識, 不過我估佢地的著衫次序係唔係, 和尚袍, 羊毛衫, 蛤衣, 包被呀? 麻煩請教!

大宅

yes,次序係 和尚袍, 羊毛衫, 蛤衣, 包被,....

i mean 蛤衣 最好買2-3件連包套埋腳仔,其他既買可以伸得腳仔出黎個d.

因橫掂都係被 包被包住左

男爵府

KissBB 寫道:
yes,次序係 和尚袍, 羊毛衫, 蛤衣, 包被,....

i mean 蛤衣 最好買2-3件連包套埋腳仔,其他既買可以伸得腳仔出黎個d.

因橫掂都係被 包被包住左

啊!! 原來係甘, 嚇得我買甘少就夠? 不過我要看看有無又包手仔又包腳仔的先得, 因為12月1月都會好凍.

唔該晒KissBB.

男爵府

我嘅經驗係....唔駛用腳套,因為夾衣同包被都包住佢la~反而套有1,2對會好d~

首頁

尾頁

跳至