意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 14|主題: 84845

會唔會隨bb長大, 奶量會增加?

大宅

國民生產總值:2072

會唔會隨bb長大, 奶量會增加?

我bb兩個多月, 我之前無用泵, bb頭一個月食得小, 我唔識泵出來做儲蓄,可能大腦以為小小奶已夠, 所以之後做唔到多,聽人話泵多d會多d奶,我用泵差不多個多月,奶量差不多,好小埋身餵,其實奶量會唔會隨bb長大而增加. 我下星期返工,只得1日食量儲蓄,真係驚返工後唔夠bb食 ,我泵奶時間如下,大家 give comments ar ar...

6:30am - ~ 6 oz + 埋身餵15mins
1:00 pm - ~ 5 oz
7:00 pm/ 8:00pm - ~ 5oz
12:00 am - ~ 4 oz

大宅

國民生產總值:2199

Re: 會唔會隨bb長大, 奶量會增加?

埋身俾bb食多d先至係最好的刺激奶量方法呀!!!!你如果未夠奶量,唔好做全泵型住呀.趁你仲未返工,你可以試下餵一邊的同時泵另一邊,餵完盡量泵清佢.如果bb唔夠食就餵密d.然後半夜起身泵一次.

複式洋房

國民生產總值:372

babyduo,

try to pump more during the day time, say 3-4 hours interval between each pumping, that's what the sale of Avent pump told me. this is my current pumping schedule:

5:30 - 5oz
10:30 - 4-5oz
14:30 - 3 oz
17:30 - 2-3oz
21:00 - direct breast feed
take a nap from 22:30 - 1:00
1:00 - 4-5oz

禁止訪問

國民生產總值:969

大宅

國民生產總值:3898

genie100 寫道:
i use pump since my bb is few days old. my milk supply gradually increase from 3 oz to 6oz every three hour. and i change from one pump to twin pump. twin pump increase my milk supply alot!
i pump 6 times per day now.
now average got 42oz per day my bb was 45days old

咁你係未自從用雙pump後就可以由3oz增加到6oz呀?我每日pump三至五次都係得2x oz左右.我月尾返工,都好想keep多d儲備,可惜而家都係餐餐清. :-(

男爵府

國民生產總值:6025

嘩嘩嘩 真係好令人羡慕 ar
genie100 寫道:
now average got 42oz per day my bb was 45days old

禁止訪問

國民生產總值:969

大宅

國民生產總值:1461

畀面勳章

阿b出世後幾天我已經開始用泵(雙泵)了,因為阿b條脷仔唔識伸出來,逼住唔可以埋身餵。初初奶量都唔係多,咁就要勤力d泵,泵吓泵吓,兩個乳房加埋由2-4oz到現在6-8oz,但就要用成半個鐘時間囉,15分鐘只係泵到4oz到。跟住返工的關係,由以前一日泵6-8次到現在一日只泵四次,無計啦,因為返工無可能成日唔見人,而且中午擠奶只能夠在廁所裡進行兼無泵。如果你返工無時間泵,你也需要注意,不要現在才增加泵奶的次數!
泵奶的時間:0600,1300,1830及2400
你不妨飲多點奶和魚湯,那有助增加奶量,除此之外,請教中醫有關使用通草來煲湯!

我現在的存量都是剛剛好,今日泵,明日用,奶不會超過兩天,保證新鮮!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.