意見反饋
義工
跳至
[2005年] 打針後的反應

大宅

國民生產總值:1135

打針後的反應

請問大家BB打完針之後有什麼反應?

話說我的BB在上星期在健康院打完一歲針之後幾天就開始發燒, 持續發了兩天都不退(健康院開的退燒葯都吃完了), 實在很擔心會燒壞腦, 唯有立即在半夜帶她去看急症, 繼續燒了兩天, 跟著就出紅疹, 又出了兩天, 現在慢慢康復中....

複式洋房

國民生產總值:249

Re: 打針後的反應

kuyu0905,希望妳BB快些好番,記得唔好帶BB去公眾場所地方玩,因我囡囡在上月25號打完針,姑娘叫打針後5-12天內留意佢有沒有發燒,所以這段時間囡囡少咗出街,但囡囡尚算OK啦! :-P

大宅

Katie_mama :

多謝關心, 你就好啦, BB無事, BB是否在健康院打針?

我之前都聽聞過一歲支針好勁, 但無諗過對我BB會有咁大反應, 因為之前都無試過咁嚴重, 而且佢仲係食人奶, 諗住應該受到啦, 估唔到搞成咁.....

大宅

國民生產總值:1286

kuyu0905,打針時,健康院姑娘話您bb呢d狀況是正常的,不必擔心!過兩日就會慢慢好返的了 !!
我阿仔31號打完針,.姑娘都係話打針後5-12天內留意佢有沒有發燒 ,so far 總算ok !!

大宅

國民生產總值:4922

kuyu0905,
希望你bb早日康復!

大宅

國民生產總值:2623

妳地好呀, 我阿仔都係剛打完一歲針(29號), 托賴而家未有任何異樣, 但昨晚開始唔肯食奶, 又有少少鼻塞塞咁, 都有d驚, 我地已經唔敢帶佢出街, 佢張簡介講得好似會好嚴重咁, 希望無事啦!

大宅

szecc:

希望你BB無事啦! 現在一定要留心觀察下體溫....

哎, 健康院張紙寫的反應我BB全部都有齊, 初時都只係微燒, 但有一次高到成40.2C(以前都未試過!), 所以好驚, 就帶佢去睇急症啦, 點知仲麻煩, 住左兩日院都未退燒 (醫院仲以為佢傷風, 開傷風葯佢食, 又同一班患肺炎的小朋友一齊住....), 原本未可以出院我都拿拿臨臨抱佢走, 幸好現在已好番好多啦, 只係成個都瘦哂 :cry:

大宅

國民生產總值:2623

kuyu0905:

希望妳bb快d變番一個肥肥白白的小朋友啦!

大宅

國民生產總值:4528

kuyu0905

希望bb早日康復,健健康康!!

複式洋房

kuyu0905,
係呀,支針係健康院打,我囡囡出世到依家都好好彩打針都未發過燒,又d人夠話1歲半嗰支針仲勁,我覺得是每個BB都不同的反應,反而我囡囡打針前十幾日就發燒過2日同有肚疴,足足介咗成過個星期奶,打針之後幾日先食返奶,如果妳BB仲有燒,我建議煲粥俾佢食,唔好食奶、生果及果汁的食物,免得又第二樣野令BB不舒服,我諗住打針後2個月去出面私家打肺鏈針,你會唔會打呀?

大宅

國民生產總值:4528

我亦打算帶女女去打肺鏈針同埋水痘針呀!

大宅

肺鏈針是什麼??? 我之前都諗過幫BB打水痘針, 你地會大概幾時帶BB去打, 係唔係一支針已包了肺鏈及水痘, 還是需要分開打兩支的?

聽 Katie mama 話歲半那支針都咁勁的話, 我都會考慮去私家打 (唔知可唔可以連水痘針一齊打呢?)

如果係健康院打開針的話, 第日返健康院做綜合測試時話比姑娘聽係私家打左針係唔係就得架啦???

因為一直都係健康院打, 所以比較多問題要考慮.....

複式洋房

kuyu0905,
好似歲半嗰支針同水痘針要分開打,我之前Fax咗囡囡張針咗俾童姑娘(成日d五合一六合一宣傳單張都有寫)睇吓仲有乜嘢針要補打,佢就Fax番d時間俾我睇,妳可以打去問吓或揾番自己睇開的兒科醫生,俾張針咭醫生睇吓可以點打,我就會返健康院打歲半針,我反而擔心俾囡囡打新的針唔知有乜反應? ?-(

大宅

Katie_mama:

我剛去完健康院聽關於一歲至歲半的講座, 跟姑娘說BB打針後的情況, 她說可能BB是得了玫瑰疹, 病徵跟我形容的一模一樣, 她說正常是不會發那麼高的....

她說歲半的那支針跟之前的針差不多, 所以我都放心一些, 不過同時亦會再看一看在私家打針的資料, 你決定了何時去打水痘針嗎? 是不是所有私家醫生用的針葯都是一樣? 有無分好壞?

民房

國民生產總值:87

幸好我仔仔打完一歲針都無事, 但之前打的針, 只要有機會發燒的佢都會發燒, 係今次無事咋...

我諗住呢個月帶佢打水痘針...

大宅

國民生產總值:1227

Hi all,

My bb persisted on light fever (38C) in the eighth and ninth day. But, right now (12 days after injection), his body and face start to appear some light spots but no fever at all. Do u think I need to bring him for doctor cosultation or it's the normal for the first year injection?

大宅

國民生產總值:4702

之前有媽咪post過私家醫生既notes,解釋BB注射一歲針後既反應,其中一項係咁寫:

打針後約7-10天,5%接種者會出紅疹,稱為"小麻",此疹通常沒有傳染性,並不需治療

我而家幫你打去健康院再問一問,你等我消息。

男爵府

國民生產總值:8292

2018勳章

我細仔對1歲針冇咩反應,冇發燒!
但我大仔細時打針一定會燒,1歲針時都有燒,我果時都唔知,以為係反應,但完來打針反應冇燒咁利害,去睇醫生先知出玫瑰疹,所以我諗如果太高燒應係出疹多!歲半支針應會勁過1歲針,因為果時大仔打完歲半針會痛,雖然冇扭計但因為痛佢唔肯行,如果touch到佢個針口,仲喊tim 情況維持1-2日先行返,初時行仲好似人地扭親咁,"un"下"un"下咁行!

男爵府

國民生產總值:8292

2018勳章

栗子媽
係呀,健康院姑娘都係話有機會出紅疹,情況如校長所講,應冇事既,唔好擔心!

大宅

pakhei07172005:

如果BB已經退燒, 只有少許紅疹的話, 我覺得可以先觀察下, 在家休養幾天, 如果紅疹多而又痕的話, 就要去看醫生了...

如果好似我 BB 之前出的 "玫瑰疹", 就不必做什麼特別措施, 因為我都係在 BB 出了疹好番之後聽姑娘講先知, 所以基本上都無做什麼, 只是之前太高燒要入院食退燒葯而已, 回到家才出疹, 但都係大概兩天就開始退, 發燒加出疹大概一個星期右, 如果你 BB 也有同樣情況, 應該就不必擔心了, 好快會好的

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.