意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 63|主題: 127101

工人放假.......大晒.....

大宅

國民生產總值:1540

工人放假.......大晒.....

平時放假我比佢早上7:30出門口,晚上10時才回來,我諗我都好寬鬆可以比佢咁早出門口同埋咁遲返

別墅

國民生產總值:687

Re: 工人放假.......大晒.....

算你唔好彩, 佢唔幫你做你都無計, 今日係佢假期, 佢有權唔做, 都好, 比你早d知佢為人, 咁你以後知點做, 佢安安分分咪捱到完約, 唔係咪

大宅

國民生產總值:1516

係咪佢就快約滿?比得面色你睇的,通常都是合約的後期,就是閣下當初和她建立的「常規」(或「常模」)太過寬鬆了,規矩不嚴,亦慢慢變成了縱容她,給她一個稍為放恣的膽量,這個是必然的!惟有經一事長一智,在下次請工人時,尤其是合約初期時要求要極嚴!這個道理就好像是當老師的,開學時如果過份寬鬆好人,過了不久學生就不會對該老師有任何尊敬的心,冇大冇細,甚至是當她隱形的!就算想要再「執正」他們也會遇到相當的阻力,也會被學生當成是「衰人」。但是相反地,一個老師第一課時就給學生一個下馬威的,學生就會對這個老師心生敬畏(當然是要合理的,賞罰分明),就算是後來稍為放鬆,學生也不會胡來的!到畢業時仍會記得她是一個好老師!

大宅

國民生產總值:1084

都真係幾過份 ...

我o個個 ok, 我地俾佢 8:00-8:00, 佢出去前仲幫我煲好水, 掃/ 抹地, 洗晒衫, 有時餵埋早奶俾 bb, 我聽住亞女醒至起身o既

夜晚返o黎我係樹都盡量唔使佢做o野, 只係幫我湊 b 就ok 啦

試o下傾傾啦, 講出你o既難處

男爵府

國民生產總值:7113

我工人7:30倒出去, 7:00前番, 番黎都仲要幫手煮飯做野, 跟平常一樣。

以前既工人4年來都係7:00前回家,幫家煮飯家務。

大宅

國民生產總值:1540

都係我地當初太寬鬆,諗住對佢唔好咁嚴,太家會好D,點知佢就當

侯爵府

國民生產總值:23818

好媽媽勳章

佢幫你係人情,唔幫係道理,我覺得冇o野o既,今日你好清楚佢點對你,你咪記得以後點對佢囉,總之以後佢都唔洗旨意有任何要求,唔係你絕而係佢唔識做人,佢可以拿拿林著鞋走就真係對你好絕喇.....,其實我對我工人都係好寬鬆,佢好多野我都唔理,亦唔到我理,但o係屋企佢都好自律,從來唔洗我勞氣...

大宅

國民生產總值:1084

子峰mama 寫道:
佢幫你係人情,唔幫係道理,我覺得冇o野o既,今日你好清楚佢點對你,你咪記得以後點對佢囉,總之以後佢都唔洗旨意有任何要求,唔係你絕而係佢唔識做人,佢可以拿拿林著鞋走就真係對你好絕喇.....,其實我對我工人都係好寬鬆,佢好多野我都唔理,亦唔到我理,但o係屋企佢都好自律,從來唔洗我勞氣...

agree ... 佢咁樣睇o黎真係無稔過會同你續約o羅

大宅

國民生產總值:1128

[quote]
YYB 寫道:
都係我地當初太寬鬆,諗住對佢唔好咁嚴,太家會好D,點知佢就當

大宅

國民生產總值:1329

你咪問佢係唔係一定要樣樣計足, 係嘅話我以後都會同你樣樣計到足一足, 叫佢到時唔好後悔....凶吓佢等佢咪咁放肆呀ma. 最憎人同我斤斤計較!!!

公爵府

國民生產總值:25483

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

對工人唔可以太好人同太寬鬆,佢地唔領情咖,我地對佢太好工人會得寸進尺,你對佢好佢未必對你好或對你小朋友好,你話我小心眼都係咁講,我個工人都係,開頭簽約乜都話得,現家又遲返, 又話要邊日放假,唔比佢放就有好多"借"口同你講 但又前言不對後語,有時我地真係可以都比佢放,但次次都係咁,真係好激氣.個個工人都係咁 [quote]
YYB 寫道:

大宅

國民生產總值:1215

我舊工人都係咁,開頭已講明放星期6冇sunday放。点知差不多完約前半年突然同我講話要改sunday,我問佢点解,佢竟然足我地係基督徒心理,話sunday要去教會聽下耶穌, 俾佢咁講我又唔意思唔俾佢,拿晒d基督教單張返來俾我睇,激死。個印傭明明一直都係回教,突然話改信耶穌,死未。

公爵府

國民生產總值:28578

好媽媽勳章 醒目開學勳章

YYB,
雖然放假佢係有權唔做,但我都覺得您個工人太計較.佢明知您趕返工,幫小小手都唔會阻佢好多時間啫,真係衰.
您係咪一定要比佢放sat?如果唔係既,我建議您串下佢.您問下佢今日約左人呀,趕成咁?如佢又係話搭車多人,您就詐詐帝同佢講:係啦,我都諗過,橫掂星期六咁難搭車,咁放閒日啦,過左返工時間好好搭架.咁您咪唔駛趕到連房把風扇都無關,要我幫您執手尾囉.(去到尾呢兩句您就可嚴肅d,等佢知道阿mum都會發火,佢唔好咁過份囉) <您唔好提佢唔喂bb.>

男爵府

國民生產總值:8174

子峰mama 寫道:

同意!你個工人真係好衰,既然佢同你計,你以後咪識做囉!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.