自由講場

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

如果你地發現公司有人呃O.T.錢...

侯爵府

Re: 如果你地發現公司有人呃O.T.錢...

如果你職位高過佢就出聲,否則....都係唔好理喇 :wink: :wink:

大宅

畀面勳章

我會揾證據然後掲發佢!

我都試過個case差吾多,但就用左成個月時間,先揾到證據,結果條友仔立刻fire左!吾係絶,而係佢地呃O.T,係對其他勤力o既同事吾公平,所以決定做正義o既朋友!
該用戶已被刪除

洋房

點解咁私人既野你會知道既??? ?-(
該用戶已被刪除

大宅

畀面勳章

咁如果你有真憑實據的話,你可以以匿名信同埋d證據寄比佢老頂啫!我諗斷估吾會係集團式咁呃O.T.掛!

jody&joe 寫道:
就係我職位高唔過佢,所以好想知點做好?平時係公司已經間中人間蒸氣,原來仲"呃"O.T.,離晒大大"泡"

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你在此公司做左幾耐~
係咪得你一個見到咋,
多d人証仲好喎!單憑你一個人力量,
一定要有証據至好諗.
如果無足夠証據~
有時d野看不過眼,
咪...唯/威/為,講左八左算lo.
多一事不如小一事!!

(個人意見!!)

侯爵府

我知有政x部門有人厄車錢差價 仲要有証據, 但上司包疪

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

告訴人事部check下in & out record咁得羅.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我會同我阿頭講下, 等佢處理囉!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我只做好自己事, 無實際影響我的話, 我會隻眼開隻眼閉。我不會刻意揭穿他們,但有人問起, 我也照實講, 不會包庇。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

你見佢填form,雖則最遲走既人見唔到佢地,
遲走既人又係唔係日日都OT,都唔見佢地呢?
係咪呃OT 既人日日都早走過你呢?
有無可能你同遲走既人係某一日早走,
而嗰兩個人咁啱嗰日OT 呢?
就算佢地填左form,但claim 幾時幾日你又唔知,
你又唔知大老細有無叫佢地放工幫佢做野,
你地D claim form 唔使上頭簽架咩?
仲有進出公司唔使”dud card”?有進出record 嘛。

如果你無證無據,點指證佢地?
遲走OT 既同事又肯唔肯企出黎做證?
睇唔過不平事可以出聲,
但你講既證據十分不足,講出都未必有用,
而且一揚開你上司有可能會刮人出黎,
你又四圍問人有無見佢地OT,
因住比人「篤」番出黎喎,辦公室政治有時好可怕。

因為我見到佢地填O.T.,日日最遲走D人都無見過佢地,仲唔係"呃"人?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

人地呃公司錢,又唔係呃你錢.

你係咪同佢地有深仇大恨,如果唔係我會由得佢,多一事不如小一事,費事到時又攪到自己.
更可況,如果你真係告發佢,公司係咪會有獎比你???

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

洋房

patpat234 寫道:
人地呃公司錢,又唔係呃你錢.

你係咪同佢地有深仇大恨,如果唔係我會由得佢,多一事不如小一事,費事到時又攪到自己.
更可況,如果你真係告發佢,公司係咪會有獎比你???
該用戶已被刪除

侯爵府

其實返工係有好多唔happy架喇,擦鞋仔升職,攪埋堆.....所以唔好比哩d野煩到自己,做好自己事,夠鐘收工,準時出糧,埋鬼佢 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
各位,我決定唔會出聲,事不關已,但都係唔HAPPY :-(

首頁

尾頁

跳至