自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我最近先知養狗原來要領牌!

我最近先知養狗原來要領牌!
真咪人人都會領牌? 唔領又點呢? 係咪=非法呀?

侯爵府

Re: 我最近先知養狗原來要領牌!

其實你去打瘋狗針時已經係架喇

大宅

我仲以為大狗先要領牌! 我養貓無養狗!

狗 隻 牌 照 申 請 手 續

三個月大的狗隻便可以注射預防狂犬病疫苗,植入晶片及領牌。法例規定五個月大或以上的狗隻必須領有牌照。
閣下可攜同狗隻前往香港漁農自然護理署屬下各防疫注射中心替狗隻注射 疫苗及領牌。閣下可於中心開放時間內,不必預約前往,而整個過程需時 約十五分鐘。狗主須付牌照費用,牌照的有效期為三年。
閣下亦可攜帶狗隻前往愛護動物協會或私人獸醫診所替狗隻注射疫苗及植 入晶片,日後診所會代你向漁農自然護理署申請狗隻牌照,然後再將牌照 寄給閣下。此外你亦可親身到注射診所領取牌照。獸醫會以服務性質釐定 收費。
狗隻牌照有效期為三年,期滿後須重新注射防疫疫苗及重新領牌。如果 狗隻已植入晶片,就毋須再行植入晶片。
狗隻牌照是不能轉讓的,若狗隻易手或畜養人住址有變,狗主須在5天內知會漁農自然護理署。

政 府 狗 房 及 發 牌 中 心

狗主可帶狗隻前往以下的防疫注射中心為狗隻注射預防狂犬病疫苗及領牌
在 香 港 區 可 到

香港動物管理中心 香港域多利道688號 2551 8586

在 九 龍 區 可 到
九龍動物管理中心 九龍土瓜灣宋皇台道102號 2362 4147

開 放 時 間 : 上 午 九 時 至 下 午 一 時
下 午 二 時 至 四 時 三 十 分
星 期 日 及 公 眾 假 期 照 常 開 放

在 新 界 區 可 到
新界南動物管理中心 新界沙田車公廟路98號 2691 2191

新界北動物管理中心 新界上水石湖墟馬會道 2670 2201

開 放 時 間 : 上 午 九 時 至 下 午 十 二 時
下 午 一 時 至 四 時 三 十 分
星 期 日 及 公 眾 假 期 照 常 開 放

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我兩隻狗都領牌,去狗房打針連狗牌!唔領狗牌是非法的,你可以睇以下資科: 狗牌link

首頁

尾頁

跳至