論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

急: 印印回鄉放假沒有回來,應該怎樣做??

大宅

Re: 急: 印印回鄉放假沒有回來,應該怎樣做??

immg有通融限期係5日,佢之前有冇寫放假信比你話幾時返??如果過咗5日佢仲未返,你就fax去immg話比佢地知,佢地會幫你處理visa既problem(唔好提個"炒"字呀,提咗你就要賠架喇),跟住你就去LD落case追討佢一個月代通知金,呢個做法雖然係追唔到錢,只係用嚟保障自己先,佢既聯絡地址你可以寄去請佢果間agent到架.

大宅

另外政府稅就留比FA & winnie同其他媽咪幫手啦.....因為我唔熟呀 :-(

大宅

畀面勳章

如你認為對方單方面終止合約, 便應通知入境事務處延期居留組.

如傭工失蹤, 僱主應考慮向警方報案.

如你認為對方沒有理由在不給予通知情況下終止合約, 而想追討代通知金, 便應儘快接觸所屬的勞工處勞資關係科分區辦事處, 該辦事處會調解雙方的糾紛.

但吾會吾因為打風佢返吾到來HK呢?!

子爵府

醒目開學勳章

最好先報警備案先,再到入境處,係呢個時候通常無人性o既LD & 入境處都會踢番個波比僱主,要求僱主設法搵到工人or係屋企等運到咁等...因為佢地無用個腦諗野,只係會諗工人可能會返,不過唔知幾時???盡可能唔想做任何野就會踢個波比僱主...你要強烈抗爭到底,無人照顧小朋友/老人家,唔使搵食等必然理由,逼佢地收你個case(最好自己去,唔係就要等收到覆番黎o既確認信(會有蓋印)你落案告佢當佢走佬無比一個月通知。
咁隨即可以申請新工人,個徵款就可以轉落新到工人到...
其間工人物品暫時唔可以掟住...
最重要個point係,佢係之前話番黎當日計超過三日,就可以當'擴'工,合情合法地可以不用俾任何通知期即刻通知LD呢件蛋散走佬而並非僱主炒佢,一提炒字,幫你唔到!
其他媽咪有無補充?

禁止訪問

大宅

寄得掛號信比個印印來回都唔見咗幾日喇,果時佢有冇寫放大假果封信比你呢 因為果封信係好重要架...初初幫bk mum,佢個case係同你差唔多架...但佢就惨情d,借咗$比佢返鄉,之後就鬼影都冇...

禁止訪問

大宅

joys,
收pm,pls~~

大宅

1.基於「人權法」,佢冇犯過事,immg係冇權唔比佢入境架.
2.你蠢咗,點解唔叫agent寫返封大假信呢
3.佢梗係想你揾另一個啦,又有$收麻...
4.做好哂cut佢visa既手續就得架喇,犯乜法喎...
5.咁佢有冇寫定resign letter呀???
joys 寫道:
開門見山,

我冇叫佢寫信比我呀!
我都有問agent有什麼注意,
我話驚佢大咗肚回港,
咁佢話可以叫工人寫定resign letter咁!
佢又冇同我講其他注意的地方,
個agent而家只係叫我send封信去immigration,
唔比佢入境及同埋幫我搵個個,
都好似冇任何advice比我,
都唔知點算好,
而我搵個個工人是否合法的,
我可否聯絡您呀!
請您給我多些意見啦!
其實我個工人都有問我借錢,
佢話回港後係d salary度減返,
好彩冇借比佢!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

joys 寫道:
All,

我問過入境,佢話要寄掛號信比個印印作最後通碟,
我想問您們有沒有這樣的信個template呀!
我想要呀!
Thanks a lot!

照入境處做法,即刻整封英印對照既信,寫明佢無如期返港,亦無任何理由,掛號比佢,記得COPY,自己要Keep,入境處,勞工處.
其他程序照做,(不過佢地未必受理住)
開門,佢報左入境處,到隻野返港,入境處會扣佢問架.

大宅

佢仲唔死 :mrgreen: 唔好意思 因為佢resign letter click住咗去LD果part,我就係諗唔到先call你地呀 ..唔該哂
FA8866 寫道:
開門,佢報左入境處,到隻野返港,入境處會扣佢問架.

子爵府

醒目開學勳章

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_319.gif[/img]個個case唔同,呢個算易搞架啦!
joys,
唔使太擔心,你有好多做得對,已經保障你自己唔使煩咁多架啦!有唔明打俾我地,拎多個意見分析下點做最好囉!

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

已回覆自己睇下我地邊個改得OK,你就用啦!車車啦[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_967.gif[/img]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

覆左.pls check. :mrgreen:

大宅

joys,
reply咗pm啦....另你搞掂之後call我啦..

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

joys,

唔使客氣,人與人之間真係可以互相幫忙架,起碼依家係度傾得計o既,都係講心果句,如果日後個衰工人告你,唔使驚,有我地幫你度掂D稿去傾,唔使怕喎,隻衰野返黎一定告你.
黎緊就要話你聽佢返黎,你要點做,就係:
第一個方法:
call親戚過屋企(唔同住,有氣勢果D親友,唔好係女人,佢作用只係做證人,將來有需要先至要上勞資法庭)全部你講哂,叫佢收埋D尾數同機票執野走,仲要提醒佢如果佢告你,就告番佢唔返黎引起你o既所有損失,到時佢走佬都唔掂,記住,你係唔可以心軟比佢過夜,因為佢半夜拎刀"行"你/家人/BB or 玩發癲你都會好大鑊。
第二個方法:
係電話講過你聽啦,係佢做主動告你果part呢?!

要記住,你已通知入境處,過了8月9日即今晚,你就完成僱主責任了,只欠尾數未比到佢簽收,你預備好出尾數D文件未呀?

首頁

尾頁

跳至