論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家找外傭前僱主reference要小心...

以下就係我尋日既真實個案:
我之前係agent睇中一個係香港做完4年既菲傭,巳回菲律賓,我們在video中聽到佢話前僱主係一個離左婚既男人同埋兩個仔...跟住我地找agent問前僱主聯絡電話,agent竟然找左兩天,跟住比了個聯絡人同電話比我,竟然話係鄭太!!!個鄭太仲要話屋企有4個人,天阿,個前僱主係離左婚架,d agent搵人扮前僱主都做下功課先la...!!!

大宅

Re: 大家找外傭前僱主reference要小心...

佢揾咗兩日先揾到個親朋戚友做假僱主吖麻 :mrgreen: .....笑c 人喇...

子爵府

醒目開學勳章

哈哈哈!都幾搞野,可能係新女主人呢?哈哈哈!

大宅

我從來都唔信前僱主 & reference letter lee d o野, 只睇背景, 同之前o既 contract 係咪完整

洋房

你個 agent 好有問題喎
8-) :cheeze: :-) :roll:

複式洋房

yes, my ex-agent (small agent) told me that some of agent will ask someone to act as 外傭前僱主.

My previous maid (i fire her at May) also find a new 僱主 lar. (I phone to my exit maid) She told me that she find a new maid and take care new born. I asked her that why no potential 僱主 asked my opion cos she is being fired, all potential 僱主 may want to get the reference.(I promise her to give reference when she left) but she said no need cos the agent help her to settle. I asked her how , she stop to tell for a while, and she did not tell me, and then say goodbye to me. I guest her new agent may ask someone to pretend.

大宅

Totally agree. reference letter 好都係假的. 千萬不要請俾pre employor terminated maid. 好多agent都會幫佢作故事. 我自己曾經都係受害者. :-( :-( :-( 請著個俾抄,最後自己都係抄人.

別墅

我剛剛係bb展其中一間揾咗個maid都係同一個僱主做咗8年,間agent都話會幫我聯絡舊僱主,會唔會都係假 我仲未比尾數
我第一次請咋,各位可否比d提醒我,我真係好驚

大宅

我個ex-maid正搵緊工﹐佢都有2-3個potential顧主contact我。我覺得佢地都唔係好識問﹐只係問下佢做成點。

子爵府

醒目開學勳章

發癲果隻癲西賓係香港做了超過十年,其中八年同一僱主,年齡係47歲未婚無細路,小心!

大宅

請問要問d咩呀
cat_house 寫道:
我個ex-maid正搵緊工﹐佢都有2-3個potential顧主contact我。我覺得佢地都唔係好識問﹐只係問下佢做成點。

大宅

我覺得可以問得specific d﹐例如︰
- 佢誠唔誠實﹐有無試過唔見野?
- 佢清唔清潔?多唔多打爛野?
- 做野快唔快手?駛唔駛跟手尾?
- 有無禮貌?會唔會無大無細?
- 有無記性?跟唔跟指示?駛唔駛成日提佢做野。
- 主唔主動做野?
- 係唔係佢照顧小朋友?要唔要同小朋友訓?仔唔仔細?有無愛心?
- 會唔會恰老人家?講是非?
- 放假抵唔抵得諗?準唔準時返屋企?有無要求出外過夜?
- 有無發現外出借貸?
- 私生活有無問題?
- 多唔多講電話?
- 駛唔駛煮飯?駛唔駛買餸?會唔會打斧頭?
- 可唔可以講下佢日工作時間表.....
愈specific愈好啦﹐問得咁general﹐有時真係唔醒起d衰野話比個potential僱主知架。

別墅

winnie_sh 寫道:
發癲果隻癲西賓係香港做了超過十年,其中八年同一僱主,年齡係37歲未婚無細路,小心!

其實我唔係好明,如果一個僱主可以容忍8年,唔係代表個工人好咩
點解反而要小心呢

複式洋房

你哋好叻,會估到係agent揾人辦,我都冇諗過呢個可能性,唔怪得有時d agent叫我打電話去check reference. 話幾多點打都得,我都覺得好奇,點解嗰個人咁得閒.

洋房

D reference letter 好假,要唔要都罷!

重有如果請d話未"黎"過香港都要小心D,因為d agent 為

大宅

各位,

如係這樣, 我諗我如果唔同個工人續約, 一來為免影響佢的最後1個月的工作表現, 我一定會寫封reference letter俾佢, 但係中文的及留下手提電話...(當然內容係一般)...我諗新僱主到時打電話俾我時, 我就會好坦白同佢未來的僱主講, 為免危害香港人....

大宅

jackie_lau2000 寫道:
各位,

如係這樣, 我諗我如果唔同個工人續約, 一來為免影響佢的最後1個月的工作表現, 我一定會寫封reference letter俾佢, 但係中文的及留下手提電話...(當然內容係一般)...我諗新僱主到時打電話俾我時, 我就會好坦白同佢未來的僱主講, 為免危害香港人....

me too. 我ex maid 曾搵個agent打俾我, 問我個maid既然唔錯, 點解抄. 我就實同佢講個maid點衰. 但之後都無雇主打俾我問野. 但我知個maid可能已搵到工, 因為拒要我幫拒退機票, 我唔肯, 佢景然來我屋企搵我. 
我估個agent又作野騙香港雇主, 因為我之前請佢佢都係俾人抄, 我想搵前雇主傾, 佢話唔係香港, 後來又搵一個自稱佢前雇主打俾我,話個maid點好. 我都好信.最後都頂唔順要抄.唔知裡次係邊個雇主唔好彩請著佢. 在此我只係將自己失敗經驗話俾大家知, 希望小的人好似我花錢買氣受.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

係咪假作真時真亦假 有時真係好無奈,要信自己對個一人既直覺,咩reference,名同學歷都可以假架啦

複式洋房

我果個o黎之前問佢o羅話唔記得,鬼信咩!但無辦法,睇你會唔會因為lee樣野唔請佢!

首頁

尾頁

跳至