烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

點整西多士會好似餐廳咁好食

請問大家點整西多士會好似餐廳咁好食,自己點整都淋bet bet ,味道又唔多似,亦唔夠香口,唔該識整既可唔可以教吓我!!因為好想整比囝囝食。謝謝!!

男爵府

Re: 點整西多士會好似餐廳咁好食

有次去茶餐廳叫西多, 結果無耐個侍應返嚟話整唔到, 因為啲包太新鮮, 太軟熟。咁... 有無少少啓示呢。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

可以試吓個多士爐無麵包烘一次先, 之後第二次先至放隔夜麵包落去, 應該會好 d, 因為茶餐廳個多士爐放係水吧度地方又熱, 而且茶餐廳一日整好多次, 所以個爐唔會好似我地個 d 咁凍冰冰.

sheeta 寫道:
有次去茶餐廳叫西多, 結果無耐個侍應返嚟話整唔到, 因為啲包太新鮮, 太軟熟。咁... 有無少少啓示呢。

大宅

catjeffcat & sheeta  
唔好意思,我可能說錯了,我的意思是指做好後要加糖漿在面的西多,不是用多士爐烘的多士。

洋房

記憶中好似要成塊麵包浸落D發蛋中, 用油炸至金黃色 (D油要高過D麵包), 希望冇教錯你啦.

民房

阿蘇的方法

材 料

方 包 4 片
蛋 2 隻
糖 4 大 匙 羹
鮮 奶 1/3 小 盒

烹 調 步 驟

1 方 包 切 邊 , 再 從 對 角 切 一 半 。
2 拌 勻 蛋 , 加 入 糖 、 鮮 奶 成 蛋 漿 。
3 將 方 包 浸 入 蛋 漿 內 。
4 放 入 鑊 內 煎 炸 至 金 黃 色 。
5 吃 時 只 加 牛 油 。

http:hk.myblog.yahoo.com/wcjchk

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

西多士一份成千個卡
少食為妙
不過我有陣時都整俾仔女食架
佢地o係茶餐廳食一個下午茶餐起碼都要15蚊
我有3個仔女
真係自己整好過
我整o既方法同JRMAMA講o既一樣

大宅

JRMAMA ,
你好!我落油真係高唔過D麵包,,我會再試吓!謝謝你!

大宅

揚莉煒媽咪 & torenia ,
你們好!很多謝你們提供的方法,我都知道西多士卡路里很高,我不是時常吃,只是自己整極都唔掂,冇一次成功,所以很想學識整,然後整給仔仔食的。

首頁

尾頁

跳至